AdvokatWatch

Advokater trætte af Advokatnævnet: "De er blevet for emsige og for strenge"

Advokatnævnet er for ivrige efter at finde skurke og udstede bøder og for lidt åbne for at lade mindre fejl passere med en irettesættelse, lyder det fra en række advokater.

Advokatnævnets fortolkning af god advokatskik er kammet over og minder nu mere om en jagt på at finde skurke end en balanceret vurdering af overtrædelsernes karakter.

Sådan lyder det fra flere advokater, der mener, Advokatnævnet ikke i tilstrækkelig grad sondrer mellem mindre fejl og brodne kar, der igen og igen overtræder regler for god skik.

"Der kommer for mange afgørelser, hvor der ikke bliver taget tilstrækkeligt hensyn til, at advokater er en slags mennesker, og hvor man til gengæld glemmer at gå efter dem, der er notoriske forbrydere," siger partner ved Forum Advokater i Roskilde Allan Ohms, der har ført en række sager for advokater, der har indbragt Advokatnævnsafgørelser for domstolene.

"Der er advokater, som hele tiden går over stregen. Det er man blevet opmærksom på, og dér går man mere til den, men jeg synes stadig man går for langt i en række situationer, hvor man må stille Advokatnævnet det spørgsmål, om det virkelig mener, at man skal sige til hele Danmarks befolkning, at den her advokat skal man ikke bruge," siger Allan Ohms.

Vi er mange advokater, der synes det er gået fuldstændig over gevind.

Advokat Morten Riise-Knudsen
Advokat Morten Riise-Knudsen fik sidste år en bøde på 40.000 kr., efter at en medarbejder fra Riise-Knudsens kontor ved en fejl havde bedt sin klient rykke sin ekskone for en underskrift i en bodelingssag. Efterfølgende fik Morten Riise-Knudsen besked fra Advokatnævnet om, at sagen var udtaget til mediation, men efter at klageren havde afvist mediationsløsningen tildelte nævnet Riise-Knudsen en bøde.

"Det vil sige, at en modpart, som ikke er én venligt stemt, kan være med til at bestemme, at der skal udløses en sanktion. Det kan jo ikke være rigtigt. Det er i strid med al god nævnspraksis," siger Morten Riise-Knudsen.

Modstandere

Han mener, at nævnet i stigende grad optræder som modstandere til advokater.

"Jeg synes, de er blevet for emsige og for strenge. Jeg synes, at der, hvor man ofte kan give tilrettevisninger, stanger man i stedet bøder ud," siger Morten Riise-Knudsen.

Han har nu indbragt sagen for domstolene.

"Det er desværre de sidste dages hellige, der sidder dernede i Kronprinsessegade (Advokatnævnets adresse, red.), og det er sørgeligt. Vi er mange advokater, der synes, det er gået fuldstændig over gevind med deres langen sanktioner ud, der slet ikke står i forhold til brøden. Det er det, der i virkeligheden er det bærende element for, at jeg siger, at jeg har fået nok, nu bringer jeg den her ind (for domstolene, red.)," siger Morten Riise-Knudsen.

AdvokatWatch har forelagt Advokatnævnet kritikken, men nævnet ønsker ikke at kommentere sagen.

Advokatnævnet afsagde sidste år 531 kendelser, hvoraf der i 184 tilfælde blevet givet en bøde og 15 gange blev givet en irettesættelse. I 188 tilfælde blev de indklagede advokater frifundet. De øvrige sager fordeler sig på salærsager, frakendelse m.m.

Der kommer for mange afgørelser, hvor der ikke bliver taget tilstrækkeligt hensyn til, at advokater er en slags mennesker.

Allan Ohms, partner i Forum Advokater
Allan Ohms mener Advokatnævnet i højere grad burde søge at finde løsninger på konflikter, f.eks. ved mediation. Nævnet har accepteret mediation som en mulighed, men bruger ifølge Allan Ohms muligheden alt for sjældent.

"Jeg tror, der sker det, at man i Advokatnævnet på en eller anden måde sidder med fornemmelsen af, at det altid er en skurk, man har med at gøre, og jeg synes ikke, at det er den optimale konfliktløsningsmåde. Sæt parterne sammen i en mediation og få løst konflikten på det lavest mulige konfliktniveau, det vil sige inden en langvarig behandling går i gang. Sådan gør man ved domstolene, hvorfor ikke ved Advokatnævnet?,” siger Allan Ohms.

Flere sager ved domstolene

Tal fra Advokatnævnets årsberetninger viser en markant stigning i antallet af nævnssager, der afgøres af domstolene. Mens domstolene afgjorde 28 sager i 2012, blev der sidste år afsagt dom i 68 nævnssager, som advokater havde indbragt for domstolene. I samme periode er det samlede antal nævnsbehandlede sager faldet.

Tallene viser ikke nødvendigvis, at der indbringes flere sager for domstolene, men blandt advokater er der en opfattelse af, at nævnets praksis er blevet strammet, og at det medfører, at flere sager indbringes for domstolene.

"Jeg har været i advokatbranchen siden 1975, totalt uden nogen som helst sanktioner frem til 2014, og det fortæller mig, at der er sket nogle stramninger. Nogle af de her sanktioner havde været utænkelige for 30 år siden," siger Morten Riise-Knudsen.

De årlige opgørelser over sager, der er blevet afgjort ved domstolene, viser, at Advokatnævnets kendelser siden 2012 blev stadfæstet i mellem 37 og 52 pct. af sagerne, mens kendelserne er ophævet i mellem 4 og 18 pct. af sagerne.

Kritik af praksis

Også advokat Birgitte Wessel Knack har indbragt en kendelse fra nævnet for domstolene, efter at hun fik en bøde på 40.000 kr. for kommentarer, en advokatfuldmægtig fra Knaacks kontor havde lagt på Facebook.

"Jeg får en bøde på 40.000 kr. og bliver hængt ud på Advokatnævnets hjemmeside, og det her var noget, jeg absolut ikke kunne have garderet mig imod," sagde hun for nylig til AdvokatWatch.

Også flere andre advokater har i den seneste tid rettet en hård kritik mod Advokatnævnets praksis. Advokat Karoly Németh, der har fået en bøde på 100.000 kr. efter at have kaldt en tidligere Stasi-agent for en "stasi-stikker" uden ære, skriver i en replik i sagen, at "nævnsafgørelsen har båret præg af inkompetence og manglende evne til at sætte sig ind i sagens rette sammenhæng".

Over for AdvokatWatch gav advokat Gry Rambusch, der har fået adskillige bøder i Advokatnævnet, for nylig udtryk for, at nævnet dømmer "på må og få".

"Der er ingen kontinuitet i, hvordan nævnet dømmer. Man piller ud og klipper i indlæggene i klagesagerne," sagde Gry Rambusch blandt andet.

AdvokatWatch har gentagne gange kontaktet Advokatnævnet for en kommentar på advokaternes kritik, men fra kommunikationschef i Advokatsamfundet, Hanne Hauerslev, lyder det, at man ikke ønsker at kommentere kritikken. 

Antallet af klager over advokater stiger 

Byret enig med Advokatnævnet: Forsvarsadvokat får bøde for forsøg på klientfiskeri 

Advokater til modangreb på Advokatnævnet efter Facebook-bøder 

Mere fra AdvokatWatch

Nyt EY-panel skal bane vejen for opsplitning

150 partnere luftede i sidste uge deres bekymring over revisionsfirmaets storstilede plan om at splitte rådgiver- og revisionsdelen op i to seperate firmaer. Nu skal et nyt panel sikre, at planen går gnidningsfrit igennem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier