AdvokatWatch

Nu kan bandemedlemmer nægtes adgang til retssale

Dele af vidnepakken, som justitsministeren fremlagde i november 2017, krævede lovændring, som nu er på plads.

Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har fået opbakning i Folketinget til en række initiativer fra vidnepakken. Blandt andet kan bandemedlemmer nægtes adgang til de danske rettsale. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Et bredt flertal i Folketinget har torsdag vedtaget en række af initiativerne fra justitsminister Søren Pape Poulsens (K) vidnepakke.

Den sikrer ifølge Pape øget adgang til, at utrygge vidner kan afgive vidneforklaring via videolink. Og at eksempelvis bandemedlemmer kan nægtes adgang til retssalen.

"En vigtig forudsætning for, at vi kan komme efter bandemedlemmerne, er, at vidner går til politiet og hjælper med at få banderne bag tremmer."

"Hverken frygt for repressalier eller trusler må nogensinde stå i vejen for, at vider stiller sig i vidneskranken," siger Pape.

"Derfor er jeg glad for, at et enigt Folketing i dag er med til at skabe bedre forhold for vidner, hvor vi blandt andet fjerner bandemedlemmer fra tilhørspladserne, styrker vidnernes muligheder for at fremstå anonymt i politirapporten og sikrer, at fængselsbetjentes fulde navn og adresse fremover ikke fremgår af politirapporter og i straffesager, siger han.

Pape præsenterede i sommeren 2017, da bandekonflikten fyldte en del, 12 nye initiativer, der skal styrke kampen mod banderne. Vidnepakken er en udmøntning af et af disse initiativer.

Der blev desuden præsenteret et forslag om at skærpe straffen for trusler mod vidner. Det blev vedtaget i Folketinget i februar 2018. Og strafskærpelsen er trådt i kraft fra 1. marts i år.

De nye initiativer, som blev vedtaget torsdag, gælder fra 1. juli 2018.

"Det her betyder, håber jeg, at alle i Danmark vidner, hvis de har noget at vidne om, og at ingen undlader at vidne. Det er sådan, vi skal have et godt og trygt samfund, siger Pape.

På baggrund af data fra Danmarks Statistik kan Justitsministeriet oplyse antallet af vold og lignende mod vidner og deres pårørende fra 2012 til 2017.

I 2017 var der således 715 anmeldelser for straffelovens paragraf 123, som handler om vold og lignende mod vidner og deres pårørende. I 2012 var tallet 734.

/ritzau/

 

Justitsminister stolt af aftale

Ny rigsadvokat bryder kæde af afdelingschefer fra ministeriet

Forsiden lige nu

Lundgrens bistår i milliardhandel med nationalklenodie

Advokatfirmaet har deltaget i rådgiverteamet, der sender Shell ud af den danske olieudvinding i Nordsøen til fordel for norsk selskab. Aktieposten på 36,8 pct. i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) sælges for 1,9 mia. dollar (ca. 12,3 mia. kr.)(Opdateret.)

Danske advokater kan smykke sig med internationale poster

IBA: Advokater fra Horten, Gorrissen Federspiel og Kromann Reumert har fået topposter i flere komitéer under advokatsammenslutningen IBA. De skal være med til at lede grupperne og udgive rapporter om de væsentligste temaer inden for deres felt, forklarer de til AdvokatWatch.

Relaterede

advokatwatch trial

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier