AdvokatWatch

Virksomheder har ret til advokatbistand ved dawn raids

En sag i Frankrig har gjort det klart, at virksomheder, der udsættes for såkaldte dawn raids, har ret til at kontakte en ekstern advokat.

Foto: Colourbox

Alle har ret til en advokat. Også virksomheder, der bliver udsat for såkaldte dawn raids.

Det har en sag i Frankrig slået fast, fremgår det af Kromann Reumerts hjemmeside.

Et dawn raid er et uanmeldt kontrolbesøg af konkurrencemyndighederne, som gennemføres af EU-Kommissionen eller Konkurrencestyrelsen. I 2013 foretog franske konkurrencemyndigheder et antal uanmeldte kontrolbesøg hos en række producenter, distributører og forhandlere af husholdningsapparater, herunder Electrolux, LG, Samsung og Darty.    

Samsung og Darty blev ved kontrolbesøgenes igangsættelse nægtet adgang til at kommunikere med eksterne rådgivere, herunder advokater.

Både Samsung og Darty lagde efterfølgende sag an mod konkurrencemyndighederne, og det lykkedes begge at få medhold, først for Samsungs vedkommende ved den franske højesteret, efter at sagen blev tabt ved appelretten i Paris, og siden for Dartys vedkommende ved appelretten i Paris.

I tråd med den franske højesterets afgørelse i Samsungs sag, annullerede appelretten i Paris Dartys kontrolundersøgelse og beordrede de beslaglagte dokumenter og filer tilbageleveret.

Appelretten fastslog desuden, at konkurrencemyndighederne var afskåret fra at anvende de pågældende dokumenter i deres videre undersøgelse af sagen.

"Sagen viser tydeligt, at virksomheder har ret til ekstern advokatbistand, hvis de udsættes for et dawn raid. Det er praksis, at myndighederne venter på, at de eksterne advokater ankommer, men det er ikke en pligt. De omtalte sager bekræfter dog, at adgangen til at kommunikere med sin eksterne advokat, også inden dennes ankomst, ikke kan begrænses," skriver Kromann Reumert på firmaets hjemmeside.

Kunstig intelligens i advokatbranchen: Torpedoen, ingen tror rammer skibet

Medie: Billige testamenter på nettet er en "alvorlig trussel" for advokatbranchen

Jobskifte kaster lys over løn til amerikansk topadvokat 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier