AdvokatWatch

Kunstig intelligens i advokatbranchen: Torpedoen, ingen tror rammer skibet

ANALYSE: Advokater tror klippefast på, at personlig rådgivning banker kunstig intelligens til pindebrænde. Men digitaliseringen kan overraskende hurtigt slå hårdt i branchen.

Amerikanere, der pludselig får strømerne i bakspejlet, har hjælpen lige ved hånden. Med mobilappen ArrestSOS kan håndjernstruede personer i ekspresfart få kontakt til en lokal forsvarsadvokat, der kan sørge for det resultat, appen lover i sin punchline: Getting you out of jail before you even get there.

ArrestSOS er én af 848 virksomheder i en database, Stanford Law School har opbygget over selskaber inden for digitale, juridiske løsninger, såkaldt legaltech. Databasen rummer alt fra dokumenthåndtering til søgemaskiner, online konfliktløsning og kontraktudkast. Fællestrækket er, at løsningerne typisk gør advokaternes liv lettere eller kan gøre dem overflødige.

Jeg ser ikke et skrækscenarie, hvor vi bliver udkonkurreret af softwareudviklere, jeg ser det som en ny samarbejdsmulighed

Lotte Eskesen, formand for Danske Advokater
Det sidste er der ikke mange advokater i Danmark, der tror på. Efter en grundig gennemgang af de teknologiske tendenser konkluderede brancheforeningen Danske Advokater i januar, at der går lang tid, inden kunstig intelligens overtager håndlavet advokatarbejde. Derimod opfatter formand Lotte Eskesen digitale værktøjer som noget, der kan hjælpe advokater hurtigere i gang med deres unikke spidskompetence: At udtænke løsninger på komplekse, juridiske problemstillinger.

”Jeg ser ikke et skrækscenarie, hvor vi bliver udkonkurreret af softwareudviklere, jeg ser det som en ny samarbejdsmulighed, der opstår,” har Lotte Eskesen sagt til AdvokatWatch.

I branchen lanceres der flere steder digitale tiltag, f.eks. inden for konkursbehandling og udbudssystemer, men når man taler med branchefolk er det specialisering og rekruttering af de rigtige mennesker, der fylder, ikke investeringer i ny teknologi.

Ingen smarte apps

Og noget tyder på, at det flugter godt med klienterne. I en nylig undersøgelse af mere end 180 danske virksomheders forhold til advokatfirmaerne, som analysefirmaet Kantar Sifo Prospera gennemførte, kom ”Efficient use of IT tools” på en suveræn sidsteplads på prioritetslisten. Kunderne vil have specialistviden og en advokat, der er ægte interesseret, ikke smarte apps.

Men selvom digitale løsninger og kunstig intelligens ikke umiddelbart kan måle sig med højt specialiserede advokaters rådgivning i skattesager eller virksomhedsoverdragelser, tyder meget på, at der ikke går længe, før branchen kan mærke seriøse effekter af den digitale udvikling. Masser af legaltech er allerede i fuld gang med at hjælpe advokater, bl.a. med søgning af relevante sager og sortering og gennemgang af dokumenter. Og det betyder ifølge Danske Advokater, at der bliver mindre behov for især unge jurister, der i dag varetager den slags opgaver. At det kommer til at gøre ondt på de unge bekræftes af, at næsten halvdelen af de britiske advokatfirmaer i en ny undersøgelse vurderer, at brugen af kunstig intelligens vil føre til færre ansatte på junior- og support-niveau.

Erstatter advokaten

Andre digitale løsninger går mere direkte mod at erstatte advokaten, f.eks. automatiserede testamenter, juridiske standarddokumenter til en skilsmisse, online boligkøb eller kontraktskabeloner til små og mellemstore virksomheder. Og mens digitale, juridiske løsninger endnu ikke står øverst på virksomhedernes dagsorden, så er private forbrugere helt klar. I en undersøgelse, analysehuset Wilke gennemførte for AdvokatWatch i starten af året, svarede 20 pct. af de adspurgte, at de har brugt online-værktøjer til juridiske opgaver, og over halvdelen siger, at de er klar til at oprette et testamente på nettet i fremtiden.

Stigende brug af den slags løsninger vil tynde mærkbart ud i opgaverne hos især mindre advokatkontorer, som ifølge branchefolk i stigende grad må lade sig opsluge af større firmaer.

”De mindste advokatfirmaer lever af rådgivning til private. Og hvis der er noget, der bliver disruptet lige nu, så er det det privatretlige område. Du kan få rigtig god bistand til privatretlig rådgivning via digitale tjenester,” mener Anders Madsen Pedersen, kommerciel direktør hos Dahl Advokater. 

Digitalisering har allerede vendt op og ned på flere brancher, og alle steder i det erhvervsliv, advokater i høj grad lever af at rådgive, kæmpes der med at finde løsninger på de udfordringer og muligheder, teknologi giver. Meget tyder på, at torpedoen også har kurs mod at ramme advokatbranchen i stævnen.

Brancheorganisation: Ny teknologi kan presse yngre jurister 

Danske Advokaters formand efter teknologi-gravearbejde: Revolutionen er ikke lige om hjørnet 

Analysehus: Netbaseret jura-rådgivning er kun lige begyndt 

Digitalt værktøj skal gøre det lettere at blive skilt 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier