Konflikt vil lamme straffesager: Kun akutte sager bliver behandlet

Anklagemyndigheden er omfattet af overenskomstkonflikten, og straffesager vil derfor ikke blive behandlet i retten, hvis lockouten bliver en realitet.
Straffesager vil blive liggende på bordet og ikke blive behandlet, hvis storkonflikten ender med lockout. | Foto: Colourbox
Straffesager vil blive liggende på bordet og ikke blive behandlet, hvis storkonflikten ender med lockout. | Foto: Colourbox

Planlagte straffesager vil bliver aflyst, hvis den varslede lockout bliver en realitet.

Sådan lyder det i en meddelelse fra anklagemyndigheden, som er omfattet af overenskomstkonflikten.

Konstitueret rigsadvokat, Jan Reckendorff, oplyser i en meddelelse på anklagemyndighedens hjemmeside, at kun akutte sager kan blive behandlet i tilfælde af lockout. 

»Det helt klare udgangspunkt ved en eventuelt konflikt er, at anklagemyndigheden ikke møder i nogen straffesager i retterne rundt om i landet. Vi vil alene have et beredskab, der sikrer, at akutte sager kan blive behandlet,« udtaler Jan Reckendorff.

Anklagemyndigheden kan for eksempel møde i grundlovsforhør og i retsmøder om fristforlængelser samt hovedforhandlinger i sager, hvor en arrestant sidder varetægtsfængslet.

Samtidig vil anklagemyndigheden kunne møde i retssager om nødvendige tvangsindgreb under politiets efterforskning af straffesager, ligesom anklagerne vil kunne møde i de sager, der efter en vurdering vurderes mest alvorlige og kritiske med hensyn til konsekvenserne af en udsættelse.

Anklagemyndigheden vil derimod ikke i øvrigt møde i allerede berammede sager – heller ikke igangværende – uanset om der eventuelt er tale om meget store sager berammet over et betydeligt antal retsdage, lyder det i meddelelsen.

»Politiet vil fortsat være i drift – og derfor vil der eksempelvis også være behov for at fremstille mistænkte i grundlovsforhør,« siger Jan Reckendorff.

Rigsadvokaten arbejder i øjeblikket tæt sammen med ledelserne i politikredsene og statsadvokaturerne for hurtigst muligt at sætte navne på de medarbejdere og afdelinger, som vil skulle indgå i beredskabet, hvis lockouten træder i kraft.

AdvokatWatch har tidligere skrevet om, hvordan konkurssager bliver klemt i konflikt, og hvordan Københavns Byret arbejder på nødplan ved storkonflikt. Både Sø- og Handelsretten og Københavns Byret er således udtaget til konflikt.

Storkonflikt rammer advokater: Domstole vil aflyse sager 

Anklager stopper i Københavns Politi og går til Koch/Christensen

Ole Hasselgaard stopper som rigsadvokat  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også