Mænd slår kvinder på både chefjobs og løn

Mandlige Djøf-medlemmer tjener mere og fylder mere på chefgangen, viser nye tal. Formand kræver mere gennemsigtighed.
Der er fortsat markant forskel på lønnen hos de mandlige og kvindelige medlemmer af Djøf, der er fagorganisation for jurister og økonomer.
Der er fortsat markant forskel på lønnen hos de mandlige og kvindelige medlemmer af Djøf, der er fagorganisation for jurister og økonomer.

Trods stigende fokus på lige arbejdsvilkår for kønnene er mandlige jurister og økonomer fortsat bedre stillet end kvinderne. Mænd tjener mere, og flere af dem har chefjobs, viser en ny statistik fra fagorganisationen Djøf, der er faglig organisation for jurister og økonomer.

Blandt privatansatte Djøf-medlemmer, som ikke er chefer, tjener mænd i gennemsnit 6,5 pct. mere end kvinderne, når der korrigeres for bl.a. anciennitet, arbejdstimer og geografi. Efter at være steget fra 6,9 pct. i 2010 til 7,9 pct. i 2014 har løngabet dermed vist en faldende udvikling de seneste tre år, men over de seneste otte år er der ingen indikationer på væsentlig forandring.

En privatansat, mandlig ikke-chefs bruttoløn ligger i gennemsnit på 53.778 kr. om måneden, mens kvinder tjener 47.365 kr., en forskel på 6.413 kr. om måneden.

Flere mandlige chefer

Opgørelsen viser også, at langt flere mænd end kvinder har chefstillinger. Blandt privatansatte er 40 pct. af mændene chefer, mens det kun er 29 pct. af kvinderne. Blandt offentlige ansatte har 29 pct. af mændene og 20 pct. af kvinderne en chefstilling.

”En stor del af lønforskellene kan forklares med, at mændene både hurtigere og i højere grad bliver chefer end kvinder,” hedder det i Djøfs analyse.

Djøfs formand, Lisa Herold Ferbing, mener ifølge Berlingske Business, at der er behov for større gennemsigtighed om lønforhold – både lokalt på den enkelte arbejdsplads og nationalt i form af en genindførelse af de kønsopdelte lønstatistikker, der blev droppet i 2015.

"En større gennemsigtighed om lønniveauet på arbejdspladsen er selvfølgelig et vigtigt element for at kunne have lønforhandling på et sagligt grundlag," siger hun til Berlingske Business.

Mindre forskel i det offentlige

For offentligt ansatte ikke-chefer er lønforskellen mindre, kvinder tjener i gennemsnit 46.496 kr. om måneden mod mænds 47.616 kr.

Djøfs statistik medtager ikke forhold som barselsperioder og arbejdsfunktioner, hvilket kan være med til at forklare forskellene.

Privatansatte chefer tjener i gennemsnit 65.775 kr. om måneden, hvis hun er kvinde, mens en mandlig chef tjener 72.521 kr. For topchefer og direktører er lønnen 114.195 kr. til kvinder og 132.558 til mænd.

Kæmpe forskel på mandlige og kvindelige chefjuristers løn 

Opsving giver heftig lønfest i advokatbranchen 

Advokater banket af robotter på egen bane  

Ekstra oplæring forsinker kontraktrobot hos Djøf

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også