Advokater banket af robotter på egen bane

Robotter er bedre og hurtigere til at fortolke kontrakter, end topadvokater er, viser et amerikansk forsøg.
Kunstig intelligens vinder over menneskelig intelligens i et nyt forsøg om at fortolke kontrakter. | Foto: Colourbox
Kunstig intelligens vinder over menneskelig intelligens i et nyt forsøg om at fortolke kontrakter. | Foto: Colourbox

Der er ingen grund til at sætte advokater til at fortolke og finde fejl i kontrakter. Det gør robotter nemlig tilsyneladende både bedre og hurtigere.

I hvert fald er det konklusionen på et forsøg foretaget af LawGeex i samarbejde med professorer fra Stanford University, Duke University School of Law og University of Southern California. I forsøget blev 20 erfarne advokater sat op imod en algoritme for at måle nøjagtighed og hastighed i gennemgangen af fem kontrakter (NDA).

Deltagerne skulle identificere 30 juridiske problemstillinger i kontrakterne, og den opgave klarede den kunstige intelligens altså bedre end den menneskelige. 

I gennemsnit kunne advokaterne gå fra opgaven med 85 procent nøjagtighed, mens algoritmen klarede opgaven noget bedre med 95 nøjagtighed. Tilmed var algoritmen også hurtigere, da opgaven blev løst af algoritmen på 26 minutter, mens det i gennemsnit to advokaterne 96 minutter at løse opgaven. 

En af advokaterne, der deltog i forsøget, siger til onlinemediet Mashable, at opgaven var meget lig de opgaver, mange advokater arbejder med til dagligt. Men ifølge en af professorerne, der har bistået LawGeex i forsøget, er det ikke enden på advokatarbejde. AI skal være et supplement, mener professor Erika Buell fra Duke University.

"Ved at få algoritmen til at kaste et første blik på en kontrakt kan man frigøre tid til at vejlede klienten personligt eller andre værdifulde, juridiske opgaver," siger hun til Mashable og tilføjer, at jurastuderende skal lære at arbejde med AI og andre teknologier for at tilpasse sig fremtiden.

Teknologi-chefer om advokatbranchen: Kunstig intelligens går fra hype til hverdagsværktøj i 2018 

Microsofts chefjurist: Kunstig intelligens bliver nyt advokat-speciale

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også