Internationale advokathuse i spidsen for løn-opgør i britisk mediekæmpe

121 kvindelige journalister angriber den britiske mediekolos BBC for at betale mænd mere end kvinder.
En rapport har afsløret, at den britiske medieorganisation BBC's bedst betalte mand, TV- og radioværten Chris Evans, får en årsløn på ca. 19 mio. kr., mens den bedst betalte kvinde, TV-vært Claudia Winkleman (billedet), får ca. 4 mio. kr. | Foto: BBC
En rapport har afsløret, at den britiske medieorganisation BBC's bedst betalte mand, TV- og radioværten Chris Evans, får en årsløn på ca. 19 mio. kr., mens den bedst betalte kvinde, TV-vært Claudia Winkleman (billedet), får ca. 4 mio. kr. | Foto: BBC

De internationale advokathuse Matrix Chambers og Mishcon de Reya repræsenterer en større gruppe utilfredse kvinder i et opsigtsvækkende slagsmål om ligeløn i den britiske medieorganisation BBC. Det skriver det juridiske nyhedssite Legal Week.

Matrix Chambers er hyret af den britiske journalist-fagforening NUJ til et gruppesøgsmål mod BBC på vegne af 121 kvindelige medarbejdere, mens Mishcon de Reya repræsenterer en stribe af kvinderne, bl.a. den profilerede tidligere Kina-redaktør Carrie Gracie, i separate søgsmål.

Utilfredsheden er blusset op efter at BBC sidste år i sin årsrapport selv fremlagde løn-oversigter, der viste markante forskelle i lønnen til mænd og kvinder. Forskellen var totalt set 9,3 pct., og rapporten viste også, at to tredjedele af de ansatte, der tjener mere end 150.000 pund (1,3 mio. kr.), er mænd.

”hemmelig og ulovlig lønkultur”

Carrie Gracie, en højt profileret journalist, der har været på BBC i 30 år, sagde for nylig op som Kina-redaktør og skrev et harmdirrende, åbent brev, hvor hun anklagede BBC for at have en ”hemmelig og ulovlig lønkultur” og for at bryde ligestillingslovgivningen.

Carrie Gradie, tidligere Kina-redaktør for BBC, har sagt op i protest mod en
Carrie Gradie, tidligere Kina-redaktør for BBC, har sagt op i protest mod en "hemmelig og ulovlig lønkultur" i BBC

”Som Carrie Gracies opsigelser viser, kan det skabe manglende tillid mellem en organisation og dens ansatte, når man ikke betaler samme løn til mænd og kvinder, der udfører det samme arbejde. Hvis ikke man straks håndterer interne uoverensstemmelser, forstærker det kun mistilliden og er i sig selv et brud på de forpligtelser, en arbejdsgiver har,” siger partner Jennifer Millins fra Mishcon de Reya, ifølge Legal Week.

BBC's årsrapport afslørede også en voldsom forskel i lønnen til den bedst betalte mand, TV- og radioværten Chris Evans, der fik en årsløn på 2,25 mio. pund, ca. 19 mio. kr., og den bedst betalte kvinde, TV-vært og filmkritiker Claudia Winkleman, som fik ca. 475.000 pund, ca. 4 mio. kr.

Et særligt nedsat undersøgelsesudvalg frikendte i efteråret BBC for ”systematisk kønsdiskrimination”, men kom samtidig med en række anbefalinger til, hvordan forholdene i organisationen kunne forbedres.

International undersøgelse: Virksomheder kræver reaktion og nærvær af advokater 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også