Advokatfirma tænder op under ulmende cannabis-marked med ny global satsning

DLA Piper går nu målrettet efter at få en stor portion af det voksende marked for cannabis-rådgivning, fortæller partner. Advokatfirmaet satser på at få rygende travlt og har på globalt plan sat 70 medarbejdere på området.
Det europæiske marked for legal cannabis ventes at generere en omsætning på 900 mia. kr. i 2028. | Foto: Blair Gable/Reuters/Ritzau Scanpix
Det europæiske marked for legal cannabis ventes at generere en omsætning på 900 mia. kr. i 2028. | Foto: Blair Gable/Reuters/Ritzau Scanpix

Et spirende håb om et gyldent milliardmarked har fået DLA Piper til at udvide paletten af rådgivningsområder til nu også at omfatte cannabis.

Advokatfirmaet har på globalt plan lanceret en dedikeret indsats på cannabis-området med et hold af 70 advokater og medarbejdere fordelt på 15 lande – inklusiv i Danmark.

"Vi vil gerne have en god markedsposition, og vi vil gerne være nogen af dem, som er med til at bringe det her område frem – både som en forretning for os, men også for at gøre det til en god industri i Danmark," siger Ulrik Bangsbo Hansen, der er advokat og partner i DLA Piper, til AdvokatWatch.

Ulrik Bangsbo Hansen leder cannabis-indsatsen på det danske marked, hvor han har samlet en tværfaglig afdeling bestående af en håndfuld jurister, der løbende er involveret med rådgivning på området.

Det er en fireårig forsøgsordning, der trådte i kraft 1. januar 2018, som gør det muligt for danske virksomheder at dyrke cannabis til medicinsk brug og udvikle produkter med medicinsk cannabis. Og det er også medicinsk cannabis, som er hovedfokus for DLA Pipers rådgivning, understreger Bangsbo.

Potentielt milliardmarked

Værdien af det globale marked for medicinsk cannabis forventes at nå nye højder i 2024, hvor markedet ifølge DLA Piper vil ramme et sted mellem 44-62 mia. dollars, svarende til 302-426 mia. kr. Og ifølge analysen "The Cannabis Legal Report 2019" vil Europa i løbet af fem år overhale Nordamerika og blive verdens største marked for medicinsk cannabis. Det europæiske marked for legal cannabis ventes at generere en omsætning på 900 mia. kr. i 2028, skrev Finans.dk i januar.

Det betyder samtidig, at der er grobund for en sund forretning for advokaterne, lyder det fra Bangsbo, som vurderer, at advokatkontoret om et år har op mod otte jurister tilknyttet området.

Ulrik Bangsbo Hansen, der er advokat og partner i DLA Piper, er blandt andet specialiseret inden for M&A. | Foto: PR
Ulrik Bangsbo Hansen, der er advokat og partner i DLA Piper, er blandt andet specialiseret inden for M&A. | Foto: PR

"Hvis medicinsk cannabis bliver en stor eksportvare, er potentialet for advokatbranchen også rigtig stort. Der er gode muligheder lige nu for, at Danmark kan manifestere sig til at blive der, hvor man producerer cannabis, for vi er jo et landbrugsland, samtidig er vi også et land, som har en stor medicinalproduktion," siger Ulrik Bangsbo Hansen.

Han medgiver dog, at producenterne har haft vanskeligt ved for alvor at få fut i forretningen og stadig er i opstartsfasen. Indtil videre er det få produkter, der har ramt markedet, fortæller han. Producenterne kæmper bl.a. med produktgodkendelse hos Lægemiddelstyrelsen, og de tre danske producenter af medicinsk cannabis Aurora Nordic Cannabis, Canopy Growth Denmark og Medican havde samlet tabt mere end 100 mio. kr. i senest regnskabsår, skrev Børsen i december.

Samarbejde i Canada og England

For at tappe ind i markedet skal man derfor også være parat til vende blikket mod de udenlandske hamp-marker. De danske advokater har indledt et samarbejde med DLA-kollegerne i Canada, England og Tyskland, fortæller Bangsbo.

"Vi mener, vi har en helt unik situation, fordi vi ikke kun har en viden i Danmark, men fordi vi også har en masse internationale kolleger med et godt netværk til den internationale industri og kendskab til lovgivningen på tværs af landegrænser," siger Ulrik Bangsbo Hansen.

Der er særligt meget erfaring at hente på området fra Canada, hvor cannabis i en årrække har været legaliseret til både medicinsk og rekreativ brug. Og mange af de spillere, der er på markedet i Danmark, har indgået et joint venture med canadiske cannabis-virksomheder.

DLA Piper rådgiver alt fra startups til store virksomheder på området. Klienterne består både af tidligere champignon-avlere, som etablerer produktion i Danmark, og store udenlandske industrielle spillere, som går ind i Danmark, samt investorer, der påtænker at poste penge i området. Der er en del produktion på Fyn, og cannabis-advokaterne er derfor spredt på DLA-kontorerne i Aarhus og København.

Cannabis er "et farma-light koncept"

Med en baggrund som såkaldt corporate M&A-advokat inden for life science har det ikke været et helt nyt retsområde for lederen af cannabis-området. Der er dog blevet kastet en del ressourcer efter cannabis-satsningen, da advokaterne har brugt "væsentlig tid" på at læse op på området og opdatere deres viden på konferencer, lydet det.

"Vi arbejder en del med medicinalbranchen i forvejen, og meget af det er rent regulatorisk bygget op på samme måde – det er lidt et farma-light koncept, men dog stadig en kompleks regulering. Så vi har skulle sætte os ind i ny lovgivning, og vi har investeret en del ressourcer og tid på det, men vi havde også en del viden i forvejen," siger Ulrik Bangsbo Hansen.

Cannabis-rådgivningen forudsætter viden om de regulatoriske rammer, men ofte vil der også være brug for kompetencer inden for M&A, selskabsret, ansættelseskontrakter og fast ejendom, lyder det, og man kommer derfor næsten hele vejen rundt i juraens afkroge.

"Det er et interessant område, dels fordi man laver en nyskabelse lovgivningsmæssigt med den her forsøgsordning. Men også fordi, man hører rigtig mange mennesker, der er kronisk syge eller invaliderede, fortælle, hvordan det her (medicinsk cannabis, red.) har ændret deres liv," siger han og fortsætter:

"Vi vil jo gerne rådgive og bruge nogle advokattimer, men en vigtig del af det er også, at det har nogle perspektiver af gavnlig samfundsmæssig interesse både økonomisk for Danmark, og så kan det forhåbentlig hjælpe en masse mennesker."

Kromann Reumerts nye formand: Vi skal rådgive om andet end jura 

Advokatfirmaer melder sig klar til økonomisk afmatning og flere konkurser  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også