Advokatfirmaer melder sig klar til økonomisk afmatning og flere konkurser

Når konjunkturerne vender, er advokatfirmaerne klar til at justere og omrokere, lyder det fra tre af branchens store spillere. Indtil videre er der dog stadig godt gang i økonomien – og i advokatfirmaernes M&A-afdelinger.
Ledende partner Anders Stubbe Arndal fortæller, at Kromann Reumert er klar til økonomisk afmatning. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Ledende partner Anders Stubbe Arndal fortæller, at Kromann Reumert er klar til økonomisk afmatning. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Landets største virksomheder aflægger lige nu årsregnskaber, og baseret på tallene i regnskabsbøgerne er der god vind i de økonomiske sejl. Det går forbløffende godt, men de gode tider fortsætter som bekendt ikke i uendelighed.

Efter seks år med opsving har flere økonomer spået en afmatning i 2020, og med den seneste finanskrise i hukommelsen er danske advokatfirmaer klar til, at konjunktuerne vender, fortæller ledere fra en række advokatfirmaer, AdvokatWatch har talt med.

"Lige som så mange andre holder vi spændt øje med udviklingen," siger Anders Stubbe Arndal, managing partner i et af landets største advokatfirmaer, Kromann Reumert.

Mens højkonjunktur betyder travlhed i M&A-afdelingerne, skal der geares op i insolvensafdelingerne, når vinden vender, fortæller han.

"Vi tænker da over, hvad det betyder for os, hvis M&A-aktiviteterne falder, men vi har også andre store områder, så vi er måske mindre udsat end andre. Men det vil selvfølgelig have en effekt," siger Anders Stubbe Arndal og tilføjer:

"Hvis der kommer en udvikling, der gør, at vores insolvensafdeling får endnu mere travlt, end de har i forvejen, så har vi en størrelse, hvor vi relativt hurtigt kan få flyttet ressourcerne derhen, hvor der er brug for dem. Det havde vi god succes med under finanskrisen, så vi har en skabelon, vi kan følge."

"Du kan komme langt med en kombination af noget erfaring fra M&A, finansiering og konkurs og samle de kompetencer," siger Anders Stubbe Arndal.

Flere virksomheder i problemer

Også hos et andet af landets store advokatfirmaer, Bech-Bruun, har lederne fokus på, at de gode tider får en ende. Ifølge firmaets adm. direktør, Christian Ejvin Andersen, er det vigtigt at være klar, når konjunktuerne vender.

"Vi har været opmærksomme i flere år. Historikken viser jo, at det går op og ned, så der kommer en afmatning på et tidspunkt," siger han og tilføjer, at der næppe bliver tale om en decideret krise.

"Vi planlægger og budgetterer ikke efter, at der kommer en krise. Det kan godt være, den økonomiske vækst aftager lidt, men vi ser ikke for os, at der kommer en krise lige nu. Vi forbereder os på, at flere virksomheder kan komme i problemer, men vi tror, det i givet fald kommer til at ske inden for specifikke sektorer eller brancher."

Christian Ejvin Andersen, adm. direktør i Bech-Bruun | Foto: Steen Evald
Christian Ejvin Andersen, adm. direktør i Bech-Bruun | Foto: Steen Evald
 

Både Kromann Reumert og Bech-Bruun er så store, at begge advokatfirmaer har en række områder, som ikke er så konjunkturafhængige. Men de er også begge store på både M&A og insolvens, hvor konjunktur spiller en afgørende rolle for aktivitet. Hvis antallet af konkurser begynder at stige markant, er Bech-Bruun – ligesom Kromann Reumert – klar til at rykke rundt på ressourcerne.

"Det kan sagtens være, der kommer mere aktivitet inden for insolvens, og da vil det være naturligt at tage nogle ressourcer fra for eksempel vores M&A-afdeling og føre dem over til insolvens," siger Christian Ejvin Andersen og tilføjer, at tilpasningen også afhænger af, hvordan kreditorerne agerer. 

"Sætter man en kurator på med det samme, eller forsøger man at sælge sunde dele af virksomheden fra, hvor der så ligger noget M&A arbejde i det."

Dahl er "top klar"

Det er ikke kun hos de allerstørste, at ledelsen holder skarpt øje med den økonomiske udvikling. Også hos Dahl, som ligger på kanten af listen over landets ti største advokatfirmaer, følger man økonomernes prognoser tæt.

Ifølge Dahls kommercielle direktør, Anders Madsen Pedersen, har samtalerne i partnerkredsen og den øvrige ledelse gået på, hvorvidt det er klogt at følge markedet og skalere ned på insolvens, eller om man hellere skal køre med overkapacitet og være klar til større aktivitet på området.

"Vi har løbende talt om det her, og jeg synes, vi har haft de rigtige samtaler, så vi er top klar til mere aktivitet," siger Anders Madsen Pedersen.

Bech-Bruun oprustede for nylig med en ny partner i insolvensafdelingen, og ifølge Anders Madsen Pedersen ser Dahl sig også om efter nye partnere på området og er lige nu i dialog med nye potentielle partnere til advokatfirmaets insolvensafdeling. Derudover har Dahl brugt kræfter og penge på at optimere arbejdet på insolvensområdet.

"Vi har brugt de seneste tre år på at opruste meget på indersiden, hvor vi har forsøgt at tage spild ud af bobehandlingsprocesser, optimere bobehandlingen og arbejde digitalt," siger han.

Ifølge Anders Madsen Pedersen er det ikke Dahls stil at fokusere ensidigt på omsætningen, så man kommer ikke til at se advokatfirmaet have "omsætningssyge", som, Anders Madsen Pedersen mener, andre advokatfirmaer har.

Anders Madsen Pedersen, kommerciel direktør i Dahl | Foto: Dahl Advokatfirma / PR
Anders Madsen Pedersen, kommerciel direktør i Dahl | Foto: Dahl Advokatfirma / PR
 

"Vi kan til enhver tid jagte partnere, som kommer med en portefølje og så købe os til vækst inden for områder, der kommer til at vokse. Men det gør vi ikke. Vores kriterie for at hente partnere, handler om et personligt fit mellem de værdier og vores kultur," lyder det.

Fra 2015 til og med 2019 har væksten ifølge bankerne og regeringen ligget mellem 2 pct. og højdepunktet på 3,2 pct. i 2016. Ved årsskiftet regnede Danske Bank, Nordea og Finansministeriet ifølge Finans med en økonomisk vækst i 2020 i omegnen af eller i underkanten af 1,5 pct. Sydbanks skøn lå lidt lavere på 1,3 pct.

Bigaard: "Ambitionen er at få sat Sundgaard Advokater på landkortet"

Bech-Bruun udvider partnerkredsen og opruster på konkurs og fast ejendom 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også