Husker du januar? Karnov ville børsnoteres og advokater fusionerede

ÅRET DER GIK: AdvokatWatch ser tilbage på det seneste år, hvor januar blandt andet bød på historier om aktiviteten på M&A-markedet, varsling om børsnotering af Karnov og flere bødesager.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Bøder, fusioner, store M&A-transaktioner, nye forretningsområder og et ønske om børsnotering fra Karnov. Januar 2019 bød på en bred palette af historier fra advokatbranchen, der efter nytårsklokkerne havde ringet ud, var klar til at annoncere flere store ambitioner for fremtiden.

Advokatfirmaerne Dreiststorgaard og Nørregaard Mieritz annoncerede, at de fusionerede. Det hed sig, at det blandt skulle opfylde et ønske om "nødvendig vækst" og bidrage med at få nogle yngre kræfter ind i virksomheden, fortalte Svend-Aage Dreist Hansen, adm. direktør og partner i Dreiststorgaard. I november gik parterne imidlertid fra hinanden igen.

Januar blev også måneden, hvor skatteadvokaterne Eduardo Vistisen, Christian Falk Hansen og Niels Winther-Sørensen gik sammen om at danne et firma, der skal føre skattesager på vegne af skatteydere, lød det. Advokaterne har blandt andet erfaring fra Kromann Reumert, Plesner og TVC Advokatfirma.

De blev et af årets første eksempler på en lang række af advokater, der har sagt farvel til et arbejdsliv i et stort advokathus for at starte op selvstændigt eller i et mindre firma. I samme uge tog den 75-årige advokat Per Magid afsked med Bruun & Hjejle, som han havde været en del af i mere end fire årtier, for at indgå i det mindre firma Rovsing & Gammeljord.

Stor aktivitet på M&A-markedet

Karnov, der især er kendt for sin enorme database af domme, ville børsnoteres i Stockholm, skrev Finans i januar. Rådgiverne er Carnegie og Nordea, som er hyret af Karnovs ejer, kapitalfonden Five Arrows Principal Investments.

Vurderingen var dengang, at den samlede pris ville ligge på mellem fire og fem mia. svenske kroner, svarende til 3-3,5 mia. danske kroner for Karnov. Det blev en realitet i foråret, hvor Karnov blev sat til salg på fondsbørsen i Stockholm for en samlet værdi på omkring 3 mia. kr.

Derudover var der godt gang i det lukrative M&A-marked, viste tal fra Mergermarket, hvor flere advokathuse havde skruet op for indsatsen på området. Bruun & Hjejle kravlede op fra en 19. til en 8. plads på Mergermarkets danske opgørelse over værdien af virksomhedshandler for 2018 og var dermed en af højdespringerne på listen.

Mens Bech-Bruun som rådgiver på 62 virksomhedshandler lagde sig i toppen sammen med DLA Piper. Flere advokatfirmaer har fortsat med stor aktivitet siden januar og hyret nye kræfter ind i M&A-afdelingen i løbet af året for ikke at tabe pusten på det yderst konkurrenceprægede marked.

Flere gruppesøgsmål

Mens M&A i mange advokatfirmaer længe har spillet en stor rolle og er med til at bidrage til en betydelig del af indtjeningen, har et andet forretningsområde også vundet indpas i advokatbranchen. Flere advokathuse har kastet sig ind i gruppesøgsmål som et nyt forretningsområde, lød det fra DLA Piper og Elmann.

Det kunne man blandt andet særligt se ved bygen af varslede søgsmål mod Danske Bank som følge af hvidvasksagen. Et andet eksempel på et søgsmål med mange involverede parter er Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage, som DLA Piper står bag, der har fået fri proces til at føre en sag om at få tilbagebetalt licensmoms som et gruppesøgsmål mod DR og Skatteministeriet.

I januar var der flere bødesager, som vækkede opsigt. Advokaten Michael Hasløv Stæhr, der driver advokatkontor i København, fik en bøde på 60.000 kr. for brud på god advokatskik.

Men der var tale om en simpel fodfejl begået af en studentermedhjælper, lød det fra hovedpersonen selv, der mente det var så grov en fejlvurdering fra nævnet, at han ville indbringe sagen for domstolene.

Derudover pålagde nævnet Simon Heising, der er advokat og partner i advokatfirmaet Nexus Advokater, en bøde på 40.000 kr. for at have overtrådt reglerne for god advokatskik. Det var hans femte bøde inden for de seneste år. Derudover blev hans salær i forbindelse med sagen, der udløste bøden, nedsat.

Læs historierne her:

Køgefirmaer starter året med fusion 

Skatteadvokater går sammen i nyt firma 

Farvel til Bruun & Hjejle efter 44 år: Per Magid starter i nyt advokatfirma

Monopolfirmaet Karnov vil børsnoteres, men monopolet er under angreb 

Bruun & Hjejle højdespringer på M&A – og ny topplacering til Bech-Bruun

Advokatfirmaer ser i stigende grad gruppesøgsmål som forretningsområde

Advokat går i retten efter bøde på 60.000 kr. "Det er helt ude af proportioner"

Advokat gennem 18 år får bøde og beskåret sit salær 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også