AdvokatWatch

Rigsadvokaten afviser overreaktion i sag om telebeviser

Der er måske kun tale om mindre fejl i sag om rod i teledata. Rigsadvokaten kan have overreageret, lyder det.

Rigsadvokat Jan Reckendorff afviser at have overreageret ved midlertidigt at indstille brug af telebeviser ved danske domstole. | Foto: Jens Dresling

For en uge siden indstillede Rigsadvokaten brugen af telebeviser ved danske domstole i foreløbig to måneder.

Men nu får nye oplysninger væsentlige aktører til at sætte spørgsmålstegn ved, om beslutningen med de vidtrækkende konsekvenser var for drastisk et skridt. Det afviser Rigsadvokaten dog.

Det skriver Politiken.

Fra flere centrale kilder med indgående kendskab til sagen har Politiken fået indblik i nogle af de konstaterede fejl i teledata, som umiddelbart ligger til grund for Rigsadvokatens beslutning.

Men de egentlige fejl, som ser ud til at ligge bag beslutningen, betegnes af flere kilder som små og nærmest ubetydelige.

Rigsadvokaten har hidtil oplyst, at de nye telefejl handler om fejlbehæftede placeringer af telemaster, som er brugt til at sandsynliggøre en persons geografiske position.

Når det kommer til de fejlbehæftede placeringer af telemaster, så oplyser flere af Politikens kilder, at der i de hidtidige analyser alene er fundet eksempler på, at telemaster i datamaterialet har forskubbet sig cirka 220 meter fra der faktiske fysiske placering. I sydvestlig retning.

Det er en fejl, som retssystemet sagtens kunne have håndteret.

Det mener forsvarere og Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg.

"Selvfølgelig skal fejl undersøges til bunds, for vi kan ikke leve med, at der er nogle oplysninger, der er forkerte."

"Alle sager er konkrete. Men hvis det kun drejer sig om et par hundrede meter, er det oftest uden betydning," siger han til Politiken.

Informationer fra telemaster kan give svar på en telefons position. Det kan hjælpe politiets efterforskere til at tegne et kort over, hvordan eksempelvis en mistænkt drabsmand har bevæget sig.

Rigsadvokat Jan Reckendorff mener ikke, at han har overreageret ved at suspendere telebeviserne frem til 18. oktober.

"Jeg håber selvfølgelig på en hurtig afklaring af de usikkerheder, der er opstået. Ingen har interesse i, at retssystemet går i stå," skriver han til Politiken.

Usikre teledata betyder flere udskydelser af straffesager 

Rigsadvokaten orienterer udenlandske myndigheder om teledata-skandale

Forsvarsadvokat kalder ny udvikling i teledatasag for katastrofal

Rigsadvokaten stopper midlertidigt brug af teledata som bevis 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valg, tre advokater genopstiller til Folketinget, og en advokat blev tilkendt 400.000 kr. i en strid om fyring. Sidst, men ikke mindst, fortalte PWC-chef om sats på juridisk rådgivning.

EU om ventetider ved domstolene: Det går ikke

I sin tredje årlige rapport om retssikkerhed udtrykker EU-Kommissionen bekymring for domstolene i Danmark. ”Det er tid til at handle,” mener formanden for Advokatrådets internationale udvalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier