Forsvarsadvokat kalder ny udvikling i teledatasag for katastrofal

Tvivl om rigtigheden af teleoplysninger kan betyde, at varetægtsfængslede må løslades, erkender rigsadvokaten.
Sagen om fejl i teledata hos politiet er nået op på et helt nyt niveau, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage. | Foto: Jens Dresling
Sagen om fejl i teledata hos politiet er nået op på et helt nyt niveau, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Konsekvenserne af den nye udvikling i teledatasagen kan være komplet uoverskuelige.

Det mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage, efter at det er kommet frem, at der kan være indgået fejlbehæftede masteplaceringer i straffesager.

Rigsadvokaten stopper midlertidigt brug af teledata som bevis 

"Det er intet mindre end katastrofalt det her. For lige præcis masteoplysninger er helt centrale i rigtig mange straffesager, eftersom de bruges til at vise, om den sigtede eller tiltalte har været i nærheden af et gerningssted," siger hun.

"Hvis der er fejl i de her oplysninger, ved jeg faktisk ikke, hvad jeg skal sige. Den her skandale er nået op til et helt nyt niveau," tilføjer hun.

I en orientering fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg oplyser ministeren, at Rigsadvokaten midlertidigt stopper brug af teledata som bevis for domfældelse.

Teleoplysningerne vil heller ikke kunne bruges som grundlag for varetægtsfængsling af sigtede i verserende sager.

Rigsadvokat: Rigtigst af hensyn til retssikkerheden

Rigsadvokat Jan Reckendorff har valgt midlertidigt at stoppe brugen af teledata som bevis for domfældelse. Det sker, efter at der er fundet nye alvorlige fejl i de data, der bliver brugt i straffesager.

"Med de nye fejl er jeg nået til et sted, hvor jeg ikke længere mener, at det er forsvarligt, at lade teledata indgå som bevis i sager, hvor folk kan risikere at komme i fængsel."

"Det er en drastisk beslutning. Men af hensyn til retssikkerheden mener jeg, at det er det rigtige at gøre ud fra den situation, som vi nu står i," siger Jan Reckendorff.

Han har derfor udsendt en instruks til landets anklagere om, at de ikke må bruge teledata som bevis. Det gælder også, at teleoplysningerne heller ikke kan bruges som grundlag for varetægtsfængsling af mistænkte. 

Anklagemyndigheden skal derfor gennemgå grundlaget for varetægtsfængslinger i sager, hvor teleoplysninger indgår.

Varetægtsfænglede bliver måske løsladt

Derfor kan Rigsadvokaten ikke udelukke, at stoppet kan føre til, at varetægtsfængslede bliver løsladt.

"Det kan man ikke helt udelukke. For hvis man står i en situation, hvor den pågældende er varetægtsfængslet på grund af teledata, og man ikke kan varetægtsfængsle uden at anvende teledata, kan man stå i en situation, hvor man er nødt til at løslade den pågældende," siger Jan Reckendorff.

Han kan endnu ikke sige, hvor mange sager det nye stop får betydning for, men han lægger ikke skjul på, at anklagerne står over for en omfattende opgave.

"Det er da en omfattende opgave. Hvor stor den er, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt, for hver eneste sag må vurderes konkret."

"Men det er nødvendigt," siger han.

Stoppet af teledata vil indtil videre gælde i to måneder frem til 18. oktober. Indtil da skal fejlene undersøges.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også