AdvokatWatch

Rigsadvokaten stopper midlertidigt brug af teledata som bevis

På grund af nye fejl stopper rigsadvokaten for, at teledata kan bruges til at fælde dom i straffesager. Sagen ryster tilliden til retssystemet, siger justitsminister Nick Hækkerup. (Opdateret.)

Rigsadvokat Jan Reckendorff. | Foto: Jens Dresling

Rigsadvokaten stopper midlertidigt brug af teledata som bevis for domfældelse efter fund af nye alvorlige fejl i de data, der bliver brugt i straffesager.

Teleoplysningerne vil heller ikke kunne bruges som grundlag for varetægtsfængsling af mistænkte.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse mandag morgen.

Det vil indtil videre gælde i to måneder frem til 18. oktober. Indtil da skal fejlene undersøges.

Justitsministeriet har modtaget nye oplysninger fra Rigspolitiet om, at der er fundet flere alvorlige fejl i de teledata, der bliver brugt i straffesager.

"Teledatasagen ryster tilliden til vores retssystem, og gang på gang kommer der nye oplysninger frem," siger justitsminister Nick Hækkerup.

"Hvis man skal sige det kort, så er vi gået fra en situation, hvor man tidligere har oplyst, at der manglede teledata, til at Rigspolitiet nu oplyser, at der kan være fejl i rådata fra teledata – altså selve kilden til teledata," siger ministeren.

Fejlen, der er opstået i et it-program til håndtering af teledata, kom frem tidligere på sommeren.

Fejlen kan ikke bare have været medvirkende til, at uskyldige er blevet dømt. Den kan ligeledes have forhindret opklaring af sager.

Fejlen skal være opstået i det program, som konverterer teleselskabers såkaldte rådata til oplysninger, der er blevet brugt i retssager.

Det er typisk rådata fra telefoner, som politiet får fra teleselskaber. Det kan sige noget om, hvor en person har opholdt sig på et givent tidspunkt.

Justitsminister Nick Hækkerup har i et brev orienteret Folketingets Retsudvalg om den nye udvikling i sagen.

Her skriver han, at ministeren fredag blev orienteret om, at politiet har identificeret fejl i forbindelse med "konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering".

"Det medfører ifølge oplysningerne fra Rigspolitiet, at der ved behandlingen af straffesager kan være indgået fejlbehæftede masteplaceringer, som er anvendt til at sandsynliggøre en telefons position," skriver ministeren.

(Artikel er opdateret kl. 8.55 med yderligere oplysninger.)

Rigspolitiet udvider undersøgelse om teledata: Der kan være fejl fra før 2012

Radikale: Telesag udvikler sig til historisk retsskandale

Advokater: Sager med slettede telebeviser må gå om

Minister udpeger gruppe der skal kulegrave teledatasagen 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier