AdvokatWatch

Myndigheders advokatregning i årelang strid mod landmand runder 6 mio. kr.

Juridisk slagsmål mellem Vejen Kommune og Banedanmark på den ene side og en af landets største svineproducenter på den anden har indtil videre kostet millioner af skattekroner i ekstern advokathjælp.

Martin Lund Madsen, der er en af Danmarks største svineproducenter, spærrede i oktober Skovgårdsvejen ved Vejen i Sydjylland efter højesteretsdom. | Foto: Christer Holte

Vejen Kommune og Banedanmark har brugt over seks millioner kroner på ekstern advokatbistand i årelang strid mod landmand om ekspropriation. Det skriver Jydskevestkysten på baggrund af aktindsigter.

Sagen handler om en omstridt vej ved den sydjyske by Vejen, der er endt i et langstrakt juridisk slagsmål mellem Banedanmark og Vejen Kommune og storbonden Martin Lund Madsen, som har været behandlet i både byret, landsret og Højesteret. I Højesteret fik Martin Lund Madsen sidste år medhold i, at der var tale om ulovlig ekspropriation af hans jord.

Myndighedernes samlede forbrug på advokatydelser udefra løber op i lidt over 6,3 mio. kr. Vejen Kommune, der også har haft sine egne jurister på sagen, har brugt knap 4,5 mio. kr. på eksterne advokater i forbindelse med sagen, mens Banedanmark i perioden august 2015 til maj 2019 har hentet hjælp hos Kammeradvokaten for 1,8 mio. kr.

"Sagen har kørt i mange år, og vi har ikke selv advokater ansat til at klare sådan nogle sager. Vi er en statslig styrelse og har ikke folk ansat til at føre sager i byret, landsret og Højesteret. Det er en helt usædvanlig situation for Banedanmark, at en sag kommer i Højesteret. Så når der lægges sag an, må vi have hjælp udefra, da vi ikke har de juridiske kompetencer til sådanne sager," siger Klaus Bergman, der er projektdirektør på elektrificeringsprogrammet i Banedanmark, til Jydskevestkysten.

Vejens borgmester, Egon Fræhr (V), fortæller til avisen, at han godt kan se et "gevaldigt problem" i, at der bruges millioner af skattekroner på sagen. Han mener dog ikke, at der er et alternativ, ligesom han ikke ser nogen grund til at granske kommunens advokatindkøb.

Landmand hyrer tidligere justitsminister i kamp mod myndigheder

Advokatregning for at fyre byrådsmedlem i Herning: 343.000 kr.  

Forvaltning skal stå skoleret om advokatindkøb

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der kom politisk fokus på uklar advokatregning i stort anlagt erstatningssag mod Bech-Bruun i denne uge, der også bød på historier om blandt andet advokatbranchens ledelseshovedbrud og specialistområdet for sager om børnebortførelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier