Forsker i interessekonflikter: Bech-Bruun gjorde hvad man kunne for at sikre habilitet

Når advokatfirmaer konflikttjekker søger de på navne, CVR-numre og lignende i deres klientdatabaser. Uden flere oplysninger fra skatteministeren havde Bech-Bruun og andre advokatfirmaer, der bød på opgaven med at undersøge udbytteskattesagen, ikke mulighed for at leve op til habilitetskravene, siger forsker til Berlingske.
Foto: Liselotte Sabroe.
Foto: Liselotte Sabroe.

Da skatteminister Karsten Lauritzen (V) sendte en undersøgelse af sagen om udbytteskat i udbud i 2017, kunne de advokatfirmaer, der bød på opgaven, ikke få at vide, hvilke personer og virksomheder, der var mistænkt for udbyttesvindel. Det fremgår af Bech-Bruuns svar i den igangværende habilitetsstrid med skatteministeren, som Berlingske er i besiddelse af.

Det gjorde det umuligt for Bech-Bruun og de andre advokatfirmaer at leve op til habilitetskravet, konkluderer postdoc Johan Tufte-Kristensen fra Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, der har specialiseret sig i interessekonflikter.

Ifølge svaret fra Bech-Bruun kendte firmaet kun til den svindelmistænkte Sanjay Shah og hans selskaber. Johan Tufte-Kristensen oplyser til mediet, at advokatfirmaer konflikttjekker ved at søge på navne, cvr-numre og lignende oplysninger i deres klientdatabaser, og uden flere oplysninger var det derfor umuligt at sikre firmaets habilitet.

"I så fald har Bech-Bruun gjort, hvad de kunne. I mange store advokatfirmaer sidder endda interessekonflikt-task forces bestående af partnere, som kontrollerer, at firmaet ikke bliver genstand for interessekonflikter, når der kommer nye sager ind. Men som sagt har firmaerne brug for navne eller andre oplysninger for at foretage deres tjek," siger Johan Tufte-Kristensen til Berlingske.

Karsten Lauritzen har tidligere forklaret til mediet, at det undrer ham, at Bech-Bruun langer ud efter Skatteministeriet, som ifølge ministeren blot har fulgt de advokatetiske regler. De dikterer, at det er advokatens ansvar at sørge for, at der ikke er et habilitetsproblem.

Advokatfirmaet er blevet stærkt kritiseret for at have udarbejdet en advokatundersøgelse af udbytteskattesagen, da Bech-Bruun også har ydet rådgivning til udenlandske pensionsinstitutter og banker om tilbagebetaling af udbytteskat i Danmark herunder tyske North Channel Bank, som er en af hovedaktørerne i den formodede milliardsvindel med udbytteskat.

Bech-Bruun afviser at stå på mål for sine advokaters ageren i udbyttesag

Udbytteskattesagen: Bech-Bruun underbød Halling-Overgaard med otte millioner

Skatteminister kræver millionsalær tilbage fra Bech-Bruun 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også