Husker du oktober? Kammeradvokaten tabte i Højesteret

ÅRET DER GIK: AdvokatWatch ser tilbage på sit første år. Skat og Kammeradvokaten tabte sag mod Jesper "Kasi" Nielsen i Højesteret, og de store konsulent- og revisionshuse dalede i popularitetsmåling. Oktober bød også på nyheden om, at flere advokatkontorer fusionerer samt et farvel til Danske Banks chefjurist.
I oktober vandt "Kasi"-Jesper skattesag i Højesteret. | Foto: MARKUSSEN TOBIAS SELNÆS
I oktober vandt "Kasi"-Jesper skattesag i Højesteret. | Foto: MARKUSSEN TOBIAS SELNÆS

I oktober faldt en principiel dom i Højesteret. Skat og Kammeradvokaten tabte nemlig den meget omtalte sag mod Jesper "Kasi" Nielsen om skatteunddragelse for 245 mio. kr. Det langvarige millionslagsmål fik dermed sin endelige afslutning.

I januar 2018 havde Østre Landsret ellers givet Skat medhold i, at erhvervsmanden Jesper Nielsen havde spekuleret i en omstrukturering fra 2009 og 2010 i sit daværende selskab Kasi og smykkegiganten Pandora for at inkassere et stort millionbeløb.

Hidtil havde Kasi haft eneret til at sælge Pandora-smykker i Tyskland, Østrig og Schweiz, men efter omstruktureringen stiftede de to parter et fælles selskab, Pandora Jewelry Central Western Europe (Pandora CWE), og indskød salgsaktiviteter fra en række lande. Skat gav dengang grønt lys til at gennemføre manøvren skattefrit, fordi de to virksomheder ifølge eget udsagn ønskede et tættere samarbejde. Men mindre end et år senere, solgte Kasi sine aktier i det nye selskab til Pandora i forbindelse med smykkekoncernens børsnotering i oktober 2010.

Men Højesteret omgjorde altså dommen og mente ikke, at tilførslen af aktiver havde haft skatteunddragelse som hovedformål, og derfor var Skat ikke berettiget til at tilbagekalde tilladelsen til skattefri aktivtilførsel, lød det af dommen.

Skat og Kammeradvokaten taber sag om 245 mio. kr. til Kasi-Jesper og DLA Piper 

Big four dykker i popularitet

Skat og Kammeradvokaten var ikke de eneste, der fik nedslående nyheder i oktober. Konsulent- og revisionshusene måtte i oktober sande en nedtur i en popularitetsmåling. Tal fra analysehuset Universum viste nemlig, at revisionsbranchens big four, KPMG, Deloitte, EY og PWC, alle faldt i popularitet som arbejdsplads blandt danskere med en videregående uddannelse og erhvervserfaring.

Det var Deloitte og EY, der havde det største fald i forhold til sidste år. Deloitte dumpede otte pladser ned ad ranglisten, der omfatter 129 virksomheder, mens EY gik fra 17. pladsen til en 33. plads. Et fald på 16 pladser.  

Den kolde skulder til konsulent- og revisionshusene var tilsyneladende spændende nyt, for historien er den mest læste på AdvokatWatch i oktober måned.

Konsulent- og revisionshusene får den kolde skulder af erfarne og veluddannede danskere

Chefjurist forlod Danske Bank

Så nåede vi til historien om Danske Banks chefjurist, som blev endnu en i rækken af topledere, der valgte at forlade banken i kølvandet på sagen om hvidvask.

Vores søstermedie FinansWatch erfarede, at bankens chefjurist Flemming Pristed havde valgt at forlade banken i oktober. Han kunne dermed tilføje sig selv på listen over afgåede ledere i banken, som på tidspunktet allerede inkluderede adm. direktør Thomas F. Borgen, chefen for bankens compliance- og anti-hvidvask-afdeling Anders Meinert Jørgensen samt bankdirektør Lars Mørch.

Flemming Pristed kom til Danske Bank i juni 2013 fra en stilling som chefjurist i it-virksomheden KMD og var inden da advokat hos Kromann Reumert. Han forlod Danske Bank uden et nyt job på hånden og med kommentaren "jeg har valgt at sige op, da tiden er inde til at prøve noget nyt," som han dengang sagde til FinansWatch.

Danske Banks chefjurist forlader banken

Flere fusioner i advokatbranchen

På tendens-siden kunne AdvokatWatch skrive om, at flere og flere advokatkontorer vælger at fusionere. Det sker bl.a. på grund af en øget konkurrence på markedet, som gør det nødvendigt at slå sig sammen og dermed styrke sin position.

Nye tal viste, at antallet af fusioner blandt amerikanske advokatfirmaer var rekordhøjt, men at fusionerne i Danmark også er taget til.

13 danske advokatfirmaer blev til syv ved indgåelse af fusioner i 2017 og 2018, viste en gennemgang. Det drejde sig bl.a. om sammenlægningen af Lett og DLA Piper, som fandt sted i 2017, og fusionen mellem Focus Advokater og Advokatfirmaet Henning Moritzen i 2018.

På to år har 13 advokatfirmaer valgt at fusionere: Advokater spår om flere på vej

Oktober var også præget af nyheden om, at Advokatrådet ikke førte et tilstrækkeligt tilsyn med advokatbranchen, som en ny rapport fra EY, bestilt af Justitsministeriet, kunne påvise. Kritikken lød bl.a. på et dårligt dokumenteret, ikke ensartet og sløset tilsyn, kunne Berlingske skrive.

Rapporten kritiserede også, at der ikke blev ført tilsyn på samme måde i de små advokatkontorer som i de store.

Kritikken fik formand for Advokatrådet, Peter Fogh, til at svare igen. I første omgang oplyste han, at rådet ikke kunne genkende billedet, men at de tog rapportens konklusioner til sig og gennemførte flere ændringer i tilsynet.

Senere forklarede han over for AdvokatWatch, at tallene ikke var helt retvisende, fordi der i tiden efter rapportens publicering blev foretaget flere tilsynsbesøg, som EY-rapporten ikke medregnede. Formanden anmodede i samme ombæring om flere ressourcer til at føre tilsyn.

Ny rapport retter kritik mod Advokatrådets tilsyn med advokatbranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også