Ny rapport retter kritik mod Advokatrådets tilsyn med advokatbranchen

Revisions- og rådgivningsvirksomheden EY har på vegne af Justitsministeriet udarbejdet en rapport, som kritiserer Advokatrådet for ikke at føre tilstrækkeligt godt tilsyn med den danske advokatbranche.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I en ny rapport, der er bestilt af Justitsministeriet og udarbejdet af revisions- og rådgivningsvirksomheden EY, bliver der rettet skarp kritik af Advokatrådets tilsyn med de danske advokatkontorer. Tilsynet med de mere end 6.000 advokater i Danmark bliver kategoriseret som dårligt dokumenteret, ikke ensartet og sløset. Det skriver Berlingske.

En advokat kan ifølge rapporten undgå tilsynsbesøg i mange år, og "ressourcerne fremstår p.t. at være utilstrækkeligt," skriver EY.

Rapporten retter blandt andet kritik af, at der bliver ført tilsyn på nøjagtig samme måde i små advokatkontorer som i store. Den tilsynsførende advokat skal udfylde et skema med oplysninger om advokatfirmaet herunder blandt andet antallet af EU-advokater, risikovurdering for hvidvask og terrorfinansiering, efteruddannelse og forsikringsforhold. Men det er ifølge rapporten ikke muligt at konkludere, hvor detaljeret det efterfølgende tilsynsbesøg har været, og om det blot er advokaternes egne ord, der er noteret i skemaet.

Fem personer står for at udføre tilsynsbesøgene, som varer en til to timer, afhængig af hvilken afdeling det er. EY retter kritik af, at Advokatrådet kun meget sjældent benytter sig af muligheden for at gennemføre "ekstraordinære eller risikobaserede tilsyn", hvis der eksempelvis er bekymring for advokatens håndtering af klienternes penge. Det skete angiveligt kun fire gange i 2015 og fem gange i 2016. Ifølge Berlingske er den meget omtalte Schlüter-sag ikke nævnt med et ord i rapporten til trods for, at Advokattilsynet var på tilsynsbesøg i oktober 2014, mens advokaterne Johan Schlüter og Susanne Fryland ifølge den senere dom svindlede med klienternes penge.

EY har eftersigende også undersøgt, om advokaterne er de bedst egnede til at føre tilsyn med egen branche, eller om Advokatsamfundet bør fratages den pligt, så det kunne foregå i et offentligt tilsynssystem, ligesom det gør hos revisorer. Der har EY dog konstateret, at det er bedst, hvis tilsynet bliver, hvor det er – nemlig hos Advokatrådet, skriver Berlingske.

AdvokatWatch har forsøgt at få en kommentar fra Advokatrådet, der mandag kl. 11.15 ikke er vendt tilbage.

EY-rapport tegner nuanceret billede af advokatbranchen

Advokatsamfundet: Et tilsyn kan altid gøres bedre  

Pape henter inspiration i revisionsbranchen til skærpet advokattilsyn 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også