Konsulent- og revisionshusene får den kolde skulder af erfarne og veluddannede danskere

KPMG, Deloitte, EY og PwC tumler alle ned ad ranglisten i ny popularitetsmåling. Revisionsbranchens big four står dog ikke alene. Alle konsulent- og revisionsfirmaer er nemlig blevet mindre attraktive blandt danskere med en videregående uddannelse og flere år på arbejdsmarkedet.
Deloitte mister sammen med revisorbranchens øvrige store spillere terræn i ny popularitetsmåling blandt danskere med en videregående uddannelse.
Deloitte mister sammen med revisorbranchens øvrige store spillere terræn i ny popularitetsmåling blandt danskere med en videregående uddannelse.

Virksomheder som KPMG, Deloitte, EY og PwC er blevet mindre attraktive som arbejdsplads for danskere med en videregående uddannelse, som har været på arbejdsmarkedet i flere år.

Det viser nye tal fra analysehuset Universum, der netop har offentliggjort resultaterne af en undersøgelse over, hvor erfarne arbejdstagere med en videregående uddannelse i bagagen helst vil arbejde.

Resultaterne er dog ikke kun dårligt nyt for revisorbranchens big four, men for konsulentvirksomhederne generelt, der alle oplever tilbagegang.

"Konsulentbranchen og big four-revisionshusene falder markant over en bred kam. Det er den tydeligste branchetrend, der overhovedet er," siger Universums danske direktør, Jesper Dansholm, til AdvokatWatch.

Blandt big four oplever Deloitte og EY de største fald i forhold til sidste år. Deloitte er dumpet otte pladser ned ad ranglisten, der omfatter 129 virksomheder. Revisionsvirksomheden er i dag nede på en 17. plads, mens EY er gået fra netop 17. pladsen til en 33. plads. Et fald på 16 pladser.

Til sammenligning ligger PwC og KPMG henholdsvis nummer 18 og 49 efter fald på tre pladser hver.

Fokus på blødere værdier

Resultaterne skyldes ifølge Jesper Dansholm, at arbejdstagerne begynder at fokusere på nogle andre ting, når de skal vurdere potentielle arbejdsgivere.

"Der er sket en ændring i arbejdstagernes præferencer, og de foretrækker i højere grad arbejdspladser, som tilbyder fleksible arbejdstider og arbejder for et inspirerende formål," siger Universum-direktøren og forklarer:

"Store konsulentfirmaer og revisionshuse er normalt kendt for at være prestigefyldte og tilbyde ledelsesmuligheder samt udfordrende arbejdsopgaver, men det er blevet mindre vigtigt for arbejdstagerne, og så er det klart, at så falder man."

Den samme tendens oplever man også hos Deloitte, hvor man alligevel ærgrer sig over faldet i popularitet.

"Deloitte er i top 20, og det er rigtig godt, men vi er ærgerlige over at falde otte pladser. For undersøgelsen bekræfter en tendens, som vi allerede har arbejdet målrettet med i flere år. Vi mennesker vil have et job med mere mening end bare profit. Arbejdspladsen skal gøre en forskel for kunderne, men også for samfundet og verden. Og så vil vi have fleksibilitet både i hverdagen og i livsfaserne med børn," lyder det fra Camilla Kruse, partner og leder for HR & Talent i Deloitte, i en skriftlig kommentar til AdvokatWatch.

Udviklingen hænger altså tilsyneladende sammen med et større fokus på bløde værdier blandt veluddannede danskere, men hos EY har man svært ved at forklare resultaterne.

"Vi gik meget frem sidste år, men tilsvarende tilbage i år, og vi kan ikke se en klar årsag til, at vi og flere i konsulentbranchen skulle falde lige i år. Vi kan dog se, at EY fortsat ligger ganske højt blandt kandidater inden for rådgivning, revision og finans, hvor vi henter de fleste erfarne medarbejdere, der også vil have intellektuelle udfordringer i en virksomhed med et klart purpose," skriver Michael Basland, kommunikationschef i EY, i en mail til AdvokatWatch.

Stor stjerne hos de studerende

Resultaterne i den netop offentliggjorte undersøgelse står i kontrast til en tilsvarende måling fra Universum tidligere i år, som omhandlede danske studerende. Her havde konsulenthusene en høj stjerne hos de business-studerende og gik frem på listen over foretrukne arbejdspladser.

Begge målgrupper er dog på udkig efter de samme værdier, så det er ikke deri, forklaringen ligger, fortæller Jesper Dansholm, men forskellen kan ifølge Universums direktør bunde i, at de studerende er bange for at lægge sig fast på en bestemt karrierevej for tidligt.

"Hvis man er lidt kæk, kan man sige, at de studerende lider under fomo-begrebet (fear of missing out, red.). De studerende er i stigende grad bange for at binde sig til en branche, og det slipper de for, når de vælger konsulentbranchen. Her får man tværtimod lov til at træde ind og ud af forskellige brancher og få en fornemmelse for dem," siger Jesper Dansholm.

I lyset af udviklingen har Deloitte allerede gang i flere initiativer for at imødekomme de krav om blandt andet fleksible arbejdsbetingelser og CSR, som danskerne i højere grad stiller til deres arbejdsplads.

"Vi får i det lys bekræftet, at vi er på rette vej med den transformation, vi står midt i. Vi har i ledelsen de sidste to år iværksat ambitiøse tiltag med fleksible karrieremuligheder ikke mindst for småbørnsforældre. Ledelsen har også givet medarbejderne håndslag på, at vi virkelig vil være en virksomhed, der bidrager til samfundet," siger Camilla Kruse.

Debatten om revisionsgiganternes indtog rumsterer på IBA 

Virksomheder taber terræn hos jurastuderende

Advokatfirma vipper ministerium af pinden: Her vil jurastuderende helst arbejde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også