Justitsministeren vil have myndigheders brug af advokater undersøgt

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil i samarbejde med Finansministeriet undersøge, om der findes en best practice hos de myndigheder, der køber advokatbistand. Det sagde han på et samråd på Christiansborg torsdag.
Bech-Bruun er et af de advokatkontorer, der er indblandet i en sag om mulig inhabilitet. | Foto: Liselotte Sabroe.
Bech-Bruun er et af de advokatkontorer, der er indblandet i en sag om mulig inhabilitet. | Foto: Liselotte Sabroe.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil i samarbejde med Finansministeriet undersøge, om der er eksempler på best practice hos de myndigheder, der køber advokatbistand. Ministeren mener nemlig, at de gode løsninger i så fald kan og bør udbredes til alle statslige myndigheder.

Sådan lød ministerens medling, da han torsdag var i samråd i Folketingets Retsudvalg.

Samrådet, hvor både justitsministeren og skatteminister Karsten Lauritzen (V) skulle forklare sig over for udvalget, skete i kølvandet af flere sager, hvor staten har hyret advokatfirmaer, hvis mulige inhabilitet senere har givet anledning til spørgsmål.

På foranledning af Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen blev ministrene derfor bl.a. bedt om at redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at sikre, at de advokater, som staten i fremtiden benytter sig af, ikke er inhabile.

Det fremgik af samrådet, at ministeren underretter udvalget, når resultatet af undersøgelsen foreligger, hvorefter han beslutter, hvad det videre forløb bliver.

Men i første omgang understregede han, at Advokatnævnet har oplyst, at der ikke er noget, der tyder på, at advokaters inhabilitet er en generel tendens, og at inhabilitetsproblemer ikke opstår ofte, når advokatfirmaer repræsenterer staten.

Bech-Bruun er et af de advokatkontorer, der er indblandet i en inhablitetssag. Advokatrådet er i øjeblikket i gang med at undersøge, om der er grundlag for at rejse en sag mod advokatfirmaet om overtrædelse af god advokatskik i forbindelse med en undersøgelse, som advokatkontoret foretog for Skat i sagen om mulig svindel med refusion af udbytteskat.

Også Kammeradvokatens samarbejdspartner, britiske Pinsent Masons, som blev hyret til at hjælpe med at føre sagerne om inddrivelse af de 12,7 mia. kroner på vegne af Skattestyrelsen, er blevet undersøgt for inhabilitetsproblemer. Det er bl.a. sket på baggrund af at have rådgivet den hovedmistænkte i sagen om svindel med refusion af udbytteskat. Torsdag er det britiske advokatfirma dog blevet frikendt af Kammeradvokaten for at have spillet en dobbeltrolle i sagen.

"Jeg kan berolige med, at der også i udlandet stilles krav til advokaters habilitet. Der findes europæiske standarder for advokaters habilitet, som simpelthen er en central del af advokaterhvervets dna," sagde justitsministeren under samrådet med henvisning til, at de danske advokatetiske regler ikke gælder i udlandet.

Han påpegede endvidere, "at det ikke er i nogens interesse at havne i en interessekonflikt."

Kammeradvokaten frikender britisk samarbejdspartner for inhabilitet 

Skatteminister vil have undersøgt Bech-Bruun 

Uvildig advokat undersøger Kammeradvokatens britiske samarbejdspartner

Skatteminister undrer sig over ny forklaring fra Bech-Bruun 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også