Skatteminister vil have undersøgt Bech-Bruun

Advokatnævnet skal undersøge, om firmaet Bech-Bruun har tilsidesat god advokatskik i sag om udbytteskat. Bech-Bruun hilser undersøgelse velkommen. (Opdateret.)
Skatteminister Karsten Lauritzen (V). | Foto: Ritzau Scanpix/Olafur Steinar Gestsson
Skatteminister Karsten Lauritzen (V). | Foto: Ritzau Scanpix/Olafur Steinar Gestsson
AF RITZAU OG THOMAS NYGAARD MADSEN

(Artikel opdateret 11. november med kommentar fra Bech-Bruun.)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have Advokatnævnet til at undersøge advokatfirmaet Bech-Bruun, der er beskyldt for dobbeltrolle i udbyttesag.

Bech-Bruun har stået for at lave en undersøgelse for Skat i sagen om svindel med udbytteskat. 

Men samtidig er det blevet afsløret, at advokatfirmaet har rådgivet kunder, som kan være en del af svindelsagen. 

Karsten Lauritzen (V) bad derfor om en redegørelse fra firmaet. 

Han har på den baggrund besluttet at indbringe sagen for Advokatnævnet. Det skal tage stilling til, om Bech-Bruun har tilsidesat god advokatskik. 

"Efter at have nærlæst Bech-Bruuns redegørelse kan jeg slå helt fast, at med den viden, vi har i dag, så havde jeg ikke valgt Bech-Bruun til at foretage advokatundersøgelsen," siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

"Jeg har ingen grund til at tro, at konklusionerne i undersøgelsen ikke holder hele vejen, men jeg kan ikke lukke sagen ned her," siger han.

To advokater fyret

Bech-Bruun erkender i redegørelsen, at tidligere ansatte i 2014 og 2015 gav rådgivning, der lå "uden for firmaets almindelige virke og retningslinjer."

Derudover oplyser det, at det ikke længere har to kunder, som i juni henvendte sig med spørgsmål om refusion af udbytteskat.

Bech-Bruun fik opgaven hos Skat i 2016 efter at have vundet et udbud. 

Dengang oplyste firmaet, at det havde stor erfaring med området udbytteskat og den højest mulige uafhængighed. 

Bech-Bruun har som følge af sagen fyret to advokater. En tredje er blevet fyret fra advokatfirmaet Accura. Han var frem til 2015 hos Bech-Bruun.

Til Politiken siger ministeren, at hele eller dele af honoraret til Bech-Bruun på 3,5 mio. kr. vil blive krævet tilbage, hvis Advokatnævnet kommer frem til, at advokatselskabet har været inhabil i sagen. Karsten Lauritzen fortæller desuden til mediet, at denne sag kombineret med bl.a. Pinsent Masons dobbeltrolle i udbyttesagen stiller advokatbranchen i "et noget uheldigt lys".

"Men man skal lade være med at dømme én hel branche, fordi et mindretal ikke kan finde ud af det. Der er grundlag for selvransagelse i branchen i forhold til, hvem man rådgiver, og om man vil have alle som kunder. At tage en kunde ind kan give en gevinst på den korte bane men koste på den lange bane, og det er det, vi ser her," siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Til DR siger Lars Lindencrone Petersen, videnspartner hos Bech-Bruun, at advokatselskabet ser frem til Advokatnævnets behandling af sagen.

"Der har været en voldsom medieomtale, og det har været hævdet, at vi har handlet i strid med god advokatskik. Det mener vi ikke, at vi har. Og derfor er det meget ubehageligt at blive beskyldt for dét," siger han til DR.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også