Forsvarsadvokat klager til Rigsadvokaten over forbud mod LFT

Advokat Michael Juul Eriksen, der repræsenterer banden Loyal To Familia, undrer sig over det foreløbige forbud mod banden. Han har derfor sendt en klage til Rigsadvokaten.
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Foto: Jens Dresling/Polfoto
AF RITZAU

Advokaten, der skal repræsentere Loyal To Familia i opløsningssagen, ryster på hovedet over, at Rigsadvokaten har givet grønt lys til politiet til et foreløbigt forbud mod banden.

"Vi påklager det allerede i dag (tirsdag, red.) til Rigsadvokaten og beder om opsættende virkning på klagen. Vi synes, at det er stærkt uheldigt, at politiet uden domstolsprøvelse kan forbyde en forening," udtaler Michael Juul Eriksen.

Det er blandt andet på grund af sagens store omfang, at man undrer sig over det foreløbige forbud.

"Det kommer til at tage årevis at føre sagen, og den ender jo nok i Højesteret. Og man kan jo ikke være sikker på, hvordan sagen ender. Derfor synes vi ikke, det er rimeligt at forbyde på forhånd," udtaler advokat Michael Juul Eriksen. 

Det er Københavns Politi, der tirsdag oplyser, at man har fået grønt lys af Rigsadvokaten til at nedlægge et foreløbigt forbud mod banden, inden spørgsmålet endeligt skal afgøres ved domstolene.

Det vides ikke, hvornår sagen skal for retten.

Michael Juul Eriksen fortæller, at hans klienter ikke er specielt overraskede over det foreløbige forbud.

"De tænkte bare, at det var et spørgsmål om tid. Jeg er godt klar over, at det er en meget stor pr-sag for Justitsministeriet, så jeg mener, at den her afgørelse var truffet på forhånd."

Han oplyser, at det foreløbige forbud ikke ændrer det store for medlemmerne af LTF.

"Jeg tror ikke, at de vil fare ud og håndhæve det med det samme. De afventer nok lige, hvor klagen ender." 

"Det her ændrer jo ikke på, at det stadig er mennesker, der eksisterer og kender hinanden, så det er en bizar situation," siger Michael Juul Eriksen.

Forgæves forsøg fra Rigsadvokater

Fire gange i nyere tid har Rigsadvokaten opgivet at få forbudt en forening eller en klub, fordi den er voldelig eller opfordrer til vold.

Alligevel bad justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sidste år Rigsadvokaten om at undersøge, om LTF kan opløses.

Det er paragraf 87, stk. 2 i Grundloven, der er omdrejningspunkt. Den lyder: "Foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom".

Rent praktisk foregår det på den måde, at Rigsadvokaten først udsteder et foreløbigt forbud. Straks derefter indbringes sagen for domstolene, som får det sidste ord.

I 2010 frarådede Rigsadvokaten og Rigspolitiet at sætte en undersøgelse i gang om Hells Angels og støttegruppen AK 81. Et forbud vil "næppe i sig selv føre til et fald i bande- og rockerkriminaliteten", sagde daværende justitsminister Lars Barfoed (K).

Både i 2008 og i 2004 mente Rigsadvokaten, at bevægelsen Hizb ut-Tahrir ikke umiddelbart ville kunne opløses.

I 1998 mente Rigsadvokaten efter en undersøgelse, der stod på i et år, og som involverede 15 efterforskere og fire jurister, at man ikke kunne bevise, at Bandidos og Hells Angels i sig selv virkede ved vold, selv om mange medlemmer var dømt.

På trods af fire tidligere afvisninger anmodede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i sommeren 2017 Rigsadvokaten og Rigspolitiet om at undersøge muligheden for at opløse banden LTF.

Rigsadvokaten vurderede, at det denne gang vil være muligt at bevise, at LTF er en forening med et ulovligt formål. Domstolene skal tage stilling til, hvorvidt det er korrekt.

/ritzau/

Forsvarer: Påfaldende skævhed i adgangen til at føre sager i Højesteret

Rigsadvokats udmelding gør indtryk i juridiske kredse 

Advokat om forbud mod LTF: De vil ikke forsvinde efter retssag

Historisk sag mod Loyal to Familia skal for retten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også