AdvokatWatch

Forsvarer: Påfaldende skævhed i adgangen til at føre sager i Højesteret

Rigsadvokaten får stort set altid tilladelse til at føre sager i Højesteret, mens tiltalte kun sjældent får lov, noterer forsvarer Michael Juul Eriksen.

"Nutidens politikere er ikke for fine til at gå løs på uafhængige domstole og nævn, hvis de når frem til det ’forkerte’ resultat", siger forsvarer Michael Juul Eriksen. | Foto: Ritzau Scanpix/Simon Skipper.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen finder det påfaldende, hvor ofte tiltalte får nej fra Procensbevillingsnævnet, mens rigsadvokatens forespørgsler glider glat igennem.

Det skriver Politiken.

Ifølge avisen blev der sidste år søgt om at indbringe en sag for højesteret 244 gange, og i næsten alle tilfælde kom anmodningen fra tiltaltes forsvarere. Kun 24 af dem fik lov. Rigsadvokaten søgte seks gange og fik i alle tilfælde tilladelse.

"Hvis man kigger på statistikken, får rigsadvokaten altid tilladelse," siger Michael Juul Eriksen, der blandt andet er forsvarer for lederen af banden Loyal to Familia, Shuaib Khan, i en udvisningssag, der til november skal for Højesteret. Både byretten og landsretten har afvist en ubetinget udvisning af bandelederen.

"Det er en sag med stor politisk bevågenhed, og Procesbevillingsnævnet ville påkalde sig enorm vrede, hvis det sagde nej til tredjeinstansbevilling. Nutidens politikere er ikke for fine til at gå løs på uafhængige domstole og nævn, hvis de når frem til det 'forkerte' resultat," siger Michael Juul Eriksen til Politiken.

Intet gummistempel

Formand for Procesbevillingsnævnet, højesteretsdommer Oliver Talevski, afviser, at nævnet skulle være et gummistempel for anklageren.

"Der foregår altid et selvstændigt arbejde i nævnet for at vurdere, om en anmodning er saglig og sagen principiel nok til at komme for Højesteret. I den forbindelse bliver modparten hørt, og forsvarets vurdering indgår i vores behandling. Gennem de seneste mange år er der ikke kommet særlig mange anmodninger fra rigsadvokaten, men til gengæld plejer de altid at være grundige og velovervejede," siger Oliver Talevski.

Rigsadvokaten går i rette med kritik: Straffesager kan ikke bestilles 

Advokat om forbud mod LTF: De vil ikke forsvinde efter retssag 

Forsvarsadvokater kalder dom i ubådssag "overraskende" og "bemærkelsesværdig" 

Anklager får mavepuster af Michael Juul i sag om bandeleder 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier