Rigsadvokaten går i rette med kritik: Straffesager kan ikke bestilles

Rigsadvokat Jan Reckendorff tager nu bladet fra munden i et debatindlæg i Politiken. Her afviser han, at politikere kan bestille en straffesag, og at den nye rigsadvokat ser stort på objektivitetprincippet.
Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix
Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix

En højlydt misforståelse. Sådan beskriver rigsadvokat Jan Reckendorff i et debatindlæg i Politiken de seneste dages furore blandt politikere og i juridiske kredse.

Kritikken af rigsadvokaten kom efter et interview bragt i Politiken i søndags. Her lød det blandt andet fra Jan Reckendorff, at "implementering af regerings politik er et fokusområde for ham". Han blev desuden citeret for at sige:

"Selvfølgelig skal der være hjemmel. Men der er jo masser af bestemmelser, som kan fortolkes på forskellige måder. Der er jeg pragmatisk anlagt. Vi skal bruge juraen aktivt. Hvis der er nogle politiske ønsker om noget bestemt, skal rigsadvokaten spille ind med juridiske løsninger.

De eksplicitte udtalelser skabte opstandelse både i den juridiske verden og blandt politikerne, hvor SF's retsordfører, Karsten Hønge, ikke lagde fingre imellem, og over for Jyllands-Posten omtalte Jan Reckendorff som "regeringens søde, håndsky skødehund." Formand for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, mindede om objektivitetsprincippet, der gør, at anklagemyndigheden kun kan rejse sager, hvor der er en grund til at tro, at der sker domfældelse - og altså ikke kan rejse sager, fordi de vil vinde point blandt befolkningen.

Kritikken er dog skudt ved siden af, og straffesager kan hverken bestilles af politikere, og objektivitetsprincippet gælder stadig, fastslår rigsadvokaten i sit indlæg.

Jan Reckendorff skriver, at Poltikens overskrift om, at han fører sagerne, som regeringen ønsker det, sådan set ikke er forkert. Men anklagemyndigheden kommer fortsat til at skelne mellem regeringens og Folketingets involvering på det generelle plan og i specifikke sager, skriver han.

"Befolkningen kan have ubetinget tillid til, at det er objektivitetsprincippet sammen med værdier om ordentlighed, saglighed og retfærdighed, som afgør, om anklagemyndigheden rejser en straffesag ved domstolene eller vælger at slutte den," pointerer han endvidere.

Jan Reckendorff skriver desuden, at det er anklagemyndighedens pligt at gå til grænsen af loven, men aldrig over den.

Ny rigsadvokat: Jeg fører sagerne, som regeringen ønsker det 

Partier fortørnede over rigsadvokat: "Han er regeringens skødehund" 

Rigsadvokats udmelding gør indtryk i juridiske kredse  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også