AdvokatWatch

Ny rigsadvokat: Jeg fører sagerne, som regeringen ønsker det

Jan Reckendorff har givet sit første interview efter udnævnelsen til rigsadvokat i foråret. Han er klar til at følge regeringens ønsker, lyder det i Politiken. 

Jan Reckendorff, rigsadvokat siden foråret 2018 | Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix

Den blå regering har fået en tro tjener på posten som landets øverste anklager. I sit første interview efter lynudnævnelsen i foråret, da forgængeren Ole Hasselgaard forlod posten med få dages varsel, erklærer rigsadvokat Jan Reckendorff, at hans opgave er at føre regeringens politik ud i livet, så vidt det lader sig gøre inden for lovens rammer.

Det skriver Politiken søndag.

Når regeringen ønsker, at han skal gå helt til kanten af love og konventioner, hvad angår udvisning af kriminelle udlændinge, er den nye rigsadvokat parat til at gå til kanten og instruere alle landets 1.200 anklagere om at følge trop:

"Det er noget, regeringen har besluttet, og det skal jeg selvfølgelig udføre. Det ville være mærkeligt, hvis jeg sagde: Det synes jeg ikke. Jeg er politisk neutral. For hvis der nu kom en anden regering, som sagde: Vi skal slet ikke gå til kanten, vi skal holde os 20 meter fra kanten, jamen, så gør jeg jo det."

Retsplejeloven slår fast, at justitsministeren er hans overordnede. Men Reckendorffs udtalelser er nye signaler:

"Jeg vil ikke sige, at det er nyt, at vi skal til at implementere regeringens politik. Men det er et fokusområde for mig. Jeg siger det til anklagerne, at det er et fokusområde, at vi skal medvirke til at implementere regeringens politik. Det har vi skullet hele tiden, men jeg tror nok, jeg kan tillade mig at sige, at det ikke er blevet sagt så eksplicit før," siger han til Politiken.

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet (KU), har heller ikke hørt noget lignende:

"Ingen rigsadvokat har tidligere givet udtryk for, at det skulle være særlig demokratisk for anklagemyndigheden at være regeringens redskab. Anklagemyndighedens opgave må være at håndhæve lovgivningen objektivt og sagligt, ikke at pleje den til enhver tid siddende regerings politiske dagsorden."

Rigsadvokaten får derimod ubetinget støtte fra Peter Skaarup, Dansk Folkeparti. Han kalder Jan Reckendorffs udtalelser »helt efter bogen« og glæder sig over, at rigsadvokaten bruger stramninger i sager om udvisning af kriminelle som eksempel:

"Signalet på det område er klart, og det er godt, at han har forstået det."

Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Politiken.

Jurister: Rigsadvokatens uafhængighed er truet 

Direktør for politiklagemyndigheden bliver ny statsadvokat

Rigsadvokat vil have sag om bandeleder til Højesteret

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

To advokatundersøgelser i Helsingør løb med rampelyset i denne uge, der dog også bød på historier om blandt andet provinsadvokater, der slås med generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier