Advokat forsvarer prominente politikere – selv er han bedst bag kulisserne i politik

RIGSRETTEN ER SAT: Nicolai Mallet beskrives som værdibaseret og principfast og begik sig i 80'ernes studenterpolitiske miljø, hvor der blev gået til stålet. I dag har mange års politisk indsigt givet procesadvokaten særlig erfaring.
Støjberg-advokat Nicolai Mallet (tv) er omkranset af eksponerede sager – selv beskrives han som en privat herre. På billedet ses i øvrigt René Offersen, Jon Lauritzen, Jonas Christoffersen og Anne Birgitte Gammeljord. | Foto: Miriam Dalsgaard/Jens Dresling/Ritzau Scanpix/PR
Støjberg-advokat Nicolai Mallet (tv) er omkranset af eksponerede sager – selv beskrives han som en privat herre. På billedet ses i øvrigt René Offersen, Jon Lauritzen, Jonas Christoffersen og Anne Birgitte Gammeljord. | Foto: Miriam Dalsgaard/Jens Dresling/Ritzau Scanpix/PR

Nicolai Mallet har engageret sig i politik, siden storebroren Christian meldte ham ind i Konservativ Ungdom som 15-årig. Men selv om advokaten er fuld af værdier og holdninger, har han aldrig selv overvejet at blive politiker.

Han er mangeårigt medlem af Venstre og har som erfaren procesadvokat forsvaret flere prominente politikere. Selv er han dog "bedst bag kulisserne" i politik.

"Politik skal ikke handle om, at alle skal være eller synes det samme som jeg selv. Det skal handle om at give mennesker en ramme for udfoldelse. Frihed og mulighed til at bestemme selv," siger Nicolai Mallet til AdvokatWatch.

Af venner og bekendte beskrives han som en privat, værdibaseret og principfast person, der er god at være på tomandshånd med.

"Nicolai søger ikke pressen eller offentligheden. Han kan godt lide at ligge lige bagved dem, der er i front, og være med til at trække i trådene," siger advokat Michael Goeskjær, der har et 40 år langt venskab med Nicolai Mallet.

Mallet er en af de fem advokater, der spiller helt centrale roller, når rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for alvor går i gang 2. september. Frem mod startfløjtet sætter AdvokatWatch i en portrætserie fokus på de fem juridiske profiler. Dette er sidste portræt i rækken.

Michael Goeskjærs første rigtige møde med Nicolai Mallet var på Cafe Halvvejen i Krystalgade, hvor de fik en øl efter et arrangement i regi af jurastudiet.

"Nicolai kan godt lide at være på tomandshånd med folk, og man føler sig altid lidt rigere, når man er sammen med ham," siger han.

Det var start 80'erne, og de unge jurastuderende var begge aktive i studenterpolitik, som Michael Goeskjær beskriver som en større ting, end det er i dag. En slags landspolitik i miniformat, hvor strategi og alliancer fyldte meget.

Fronterne i studienævnet var trukket hårdt op, og generelt var de fleste studienævn dengang domineret af socialister, fortæller Mallet. Men lige præcis i det juridiske studienævn havde "ikke-socialister" en chance for at få indflydelse.

"Studenterpolitik var ganske hårdt i gamle dage, og der blev fandme gået til stålet. Det var en krybbe for den rigtige politik, der kom efterfølgende," siger Michael Goeskjær, der dengang havde føjet sig til Moderate Studenter.

Nicolai Mallet føjede sig til Konservative Studenter og var ligesom Michael Goeskjær medlem af Juridisk Studienævn.

"Politik foregår jo mange steder – også i virksomheder. I virkeligheden handler det grundlæggende om det samme: Hvis man har noget, man vil igennem med, så drejer det sig om at bruge de argumenter, der skal til, for at man når målet," siger han.

Her er Nicolai Malling til Venstres landsmøde i Herning. | Foto: Ernst van Norde
Her er Nicolai Malling til Venstres landsmøde i Herning. | Foto: Ernst van Norde

Alt sammen noget, man også kan bruge i et stort advokatfirma med en bestyrelse og en partnerkreds, hvor man engang imellem skal være i stand til at tage kampe og stå ved sine principper, forklarer Michael Goeskjær.

Mange år i politik har blandt andet lært Mallet at gennemskue, hvordan man bedst får de holdninger igennem, man har. Men også, hvor vigtige alliancer er, og at der også er nogle, der bruger "ufine tricks" i politik.

Sidstnævnte fik han som ung studerende særligt at mærke, da de jurastuderendes studienævn skulle vælge at ansætte en ekstern lektor tilbage i 1980'erne.

Flertallet faldt på én ud af i alt to ansøgere til posten. Men ifølge Nicolai Mallet endte en gruppe studerende med at få ændret beslutningen, da de tog den videre til en ankeinstans på universitetet, hvor flertallet bestod af ikke-jurister og så klart anderledes ud.

"Ankeinstansen blev efter min opfattelse udnyttet til at vælge én kandidat med en bestemt politisk observans, men som var klart underkvalificeret."

"Jeg oplevede, at der blev majoriseret en usaglig beslutning igennem af rent politiske årsager. Det styrkede mig meget i min kamp for retsstaten og gennemsigtigheden i beslutningsprocesser," siger han.

"Klientens mand"

Mallet endte dog med at melde sig ind i Venstre i 1979 efter et møde med en landmand, der havde "knoklet hele sit liv" og aldrig holdt ferie. Han var også Venstremand, siger Nicolai Mallet og tilføjer:

"Ikke fordi han havde noget, men fordi han stod for noget."

Den erfarne procesadvokat, der også er landskasserer for partiet Venstre, har ved flere lejligheder været advokat for blandt andre Lars Løkke Rasmussen (V).

Advokatnævnet har to gange ikendt Nicolai Mallet bøder for at have tilsidesat god advokatskik. Senest var det, da han optrådte som dirigent på en generalforsamling i 2016, hvor han ifølge nævnet selv havde interesser.

"Det er altid irriterende at blive kritiseret. Men jeg er ikke den eneste advokat, der har oplevet, at der ind imellem er et stykke vej mellem virkelighedens verden og når en situation vurderes efterfølgende i ro og mag," siger Nicolai Mallet og tilføjer:

"I den konkrete sag – hvor jeg skulle styre en ophedet debat på en generalforsamling – havde jeg ikke kunnet handle anderledes i situationen. Jeg fik stor opbakning for min måde at håndtere det på af alle andre end Advokatnævnet. Det er der ikke noget at gøre ved. Jeg er i hvert fald kommet videre."

Det første retsmøde i rigsretssagenmod Inger Støjberg. Det var et forberedende møde i Folketingets Landstingssal. Sagengår først for alvor i gang til september. Her med sin forsvarsadvokat Nicolai Mallet. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Det første retsmøde i rigsretssagenmod Inger Støjberg. Det var et forberedende møde i Folketingets Landstingssal. Sagengår først for alvor i gang til september. Her med sin forsvarsadvokat Nicolai Mallet. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

I 2014 blev han af Folketinget udpeget som fast medlem af Rigsretten og skal som bekendt forsvare Inger Støjberg i Rigsretten over efteråret.

I næsten 30 år har Michael Goeskjær og Nicolai Mallet ført sager sammen. Det var i år, at begge advokater skiftede til Dahl, hvor de nu er partnere efter 27 år i Horten.

"Alting har sin tid. Efter 26 år hos Horten var det tid til et skift. For mig er det vigtigt, at det firma, jeg er partner i, drives efter værdier, jeg er enig i. Dahl har et overbevisende koncept med stærke værdier. Og så er flere af mine gode kolleger skiftet til Dahl, det tæller selvfølgelig også," siger Nicolai Mallet i en kommentar til skiftet.

Michael Goeskjær husker blandt andet, hvordan de i midten af 90'erne som advokater i Horten forsvarede to hackere, der var involveret i det, der i pressen blev kendt som "Den store hackersag". Senest har de blandt andet arbejdet sammen i Instrukskommissionen og Skattekommissionen.

"Du kan ikke finde en bedre mand end Nicolai til den opgave (som Støjberg-forsvarer, red.) Dels, fordi han er så grundig og værdibaseret, han går ind i det med hud og hår. Han tager sig virkelig tid til at arbejde med tingene og vender det hele. Han er klientens mand," siger advokaten.

En perle på Fanø og Hvidovre Stadion

Som familiemenneske med engagement i politik og fodbold og en partnertitel i et stort advokatfirma, undrer det flere i omgangskredsen, hvordan advokat Nicolai Mallet får det hele til at hænge sammen.

Selv om Nicolai Mallet har seks børn, og hvad der er kendt for at være en krævende titel, er det sjældent, han misser et event, lyder det fra bekendte i både den politiske verden og fodboldverdenen.

"Nicolais hjerte ligger hos Hvidovre af forskellige årsager, som jeg er meget glad for. Jeg kan godt have svært ved at forstå, hvordan han finder tiden. Han er en travl herre, men han er ofte ude og se kampene med sine sønner med ude. Det er måske også en måde for ham at være sammen med dem på," siger Teddy Hebo Larsen.

Han er partner i T-pemf Klinikken og mangeårigt bestyrelsesmedlem i fodboldklubben Hvidovre IF's professionelle del, Hvidovre Fodbold A/S, og mødte Mallet i 00'erne, da han blev formand for samme selskab.

"Jeg tror virkelig også at det, at tage ud og se en fodboldkamp, aktiverer noget og giver en mental pause. På den måde kan han måske komme lidt væk fra enten jura eller det politiske, som jo er hans hovedmetier," tilføjer Teddy Hebo Larsen.

Fodbold har altid haft Nicolai Mallets interesse, og advokaten har en forkærlighed for AB, Esbjerg og ikke mindst for Hvidovre IF. Han har dog aldrig holdt med de kæmpestore succeshold, men er mere "tiltrukket af kampen for at overleve", lyder det.

Ud over at bruge tid på fodbold i fritiden tilbringer Nicolai Mallet også en del tid i barndomshjemmet, Kaptajnsgaarden i Sønderho på Fanø, som han har overtaget efter sine forældre.

"Jeg har et meget inderligt forhold til Fanø. Der findes ikke et bedre sted," siger advokaten, der betegner sin barndomsby som sit "rigtige" hjem; en perle af en lille landsby, der næsten kun består af stråtagshuse.

Barndomshjemmet var konservativt og et "meget diskuterende hjem", hvor Nicolai Mallet hurtigt fik prædikat som "rethaverisk" i diskussionerne, hvilket betegner den, som står lidt vel hårdt på sine synspunkter. Den egenskab mener han dog efterhånden at have fået bugt med.

Nicolai Mallet (th) og Michael Goeskjær (tv) studerer en faldefærdig (nu fuldt renoveret) bygning på Zionskirchplatz i Østberlin under en weekendtur til Berlin i 1990.
Nicolai Mallet (th) og Michael Goeskjær (tv) studerer en faldefærdig (nu fuldt renoveret) bygning på Zionskirchplatz i Østberlin under en weekendtur til Berlin i 1990.

Læs andre artikler i portrætserien her:

Rigsretsanklager er kaldet af klassiske advokatdyder frem for kolde kontanter

Støjberg-forsvarer mødt med undren: Folk forstår ikke, hvordan jeg ser min verden

Grundig it-advokat i anklagerrolle er gadgetnørd, grillmester og FCK-fan 

Engageret advokat fuld af temperament skal forsvare Støjberg med næb og kløer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også