Støjberg-forsvarer mødt med undren: Folk forstår ikke, hvordan jeg ser min verden

RIGSRETTEN ER SAT: Det er ikke alle, der kan få Jonas Christoffersens rolle som Støjberg-forsvarer til at stemme overens med hans fortid. Men den tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder behøvede ingen betænkningstid, da muligheden bød sig.
Jonas Christoffersen (tv) har været advokat i en relativt beskeden del af sin lange karriere. I dag kan han ikke forestille sig at lave andet. På billedet ses i øvrigt René Offersen, Jon Lauritzen, Anne Birgitte Gammeljord og Nicolai Mallet. | Foto: Miriam Dalsgaard/Jens Dresling/Ritzau Scanpix/PR
Jonas Christoffersen (tv) har været advokat i en relativt beskeden del af sin lange karriere. I dag kan han ikke forestille sig at lave andet. På billedet ses i øvrigt René Offersen, Jon Lauritzen, Anne Birgitte Gammeljord og Nicolai Mallet. | Foto: Miriam Dalsgaard/Jens Dresling/Ritzau Scanpix/PR

Jonas Christoffersen har overrasket flere gange i sin karriere. Og valget om at forsvare Inger Støjberg i Rigsretten er ingen undtagelse. Fra flere sider – også blandt advokatens venner og bekendte – har spørgsmålet meldt sig:

Kan man have en fortid som direktør for Institut for Menneskerettigheder og være forsvarsadvokat for en tidligere minister, som har fået kritik for blandt andet at være på kant med menneskerettighederne?

Men for Jonas Christoffersen er der ingen uoverensstemmelse mellem de to ting.

"Det, der har overrasket mig mest, det er, at folk bliver overrasket over det. Men jeg er kommet frem til, at det må være folk, der – hverken før eller nu – har forstået, hvordan jeg ser min verden," siger advokaten, der i 2020 sagde sin direktørstilling op i Institut for Menneskerettigheder for at fuldføre drømmen om at blive advokat.

"Folk havde også en eller anden forståelse af, hvad en som mig skulle mene i stillingen som institutdirektør, og at jeg måtte gå ind for menneskerettigheder på en bestemt måde. Når jeg så gør noget andet som advokat, tænker de, at der er noget galt."

Fem advokater spiller helt centrale roller, når den historiske rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for alvor går i gang 2. september. Frem mod startfløjtet sætter AdvokatWatch i en portrætserie fokus på de fem juridiske profiler, der skal stå ansigt til ansigt i den spektakulære sag.

Og Jonas Christoffersens opgave er nu at levere det bedst mulige forsvar for Inger Støjberg.

"Jeg tror ikke, at der er særlig mange advokater, der vil blive mødt med en forventning om, at man nødvendigvis skal være enig med sin klienter i alt, hvad de går og mener," siger han.

Uanset, hvad Jonas Christoffsen har foretaget sig i sit arbejdsliv, har han altid forsøgt at gøre sit arbejde så godt som muligt, siger han.

Om det gjaldt at levere indstillinger til dommeren som dommerfuldmægtig, skrive høringssvar som direktør af Institut for Menneskerettigheder eller at skrive en doktordisputats.

"Jeg er jo på arbejde. Jeg er ikke en meningsmaskine, der fylder mine personlige holdninger ind i alt mit arbejde. Sådan har det aldrig været for mig. På instituttet skulle vi også nogle gange mene noget, jeg ikke selv mente," siger han og tilføjer:

"Men der kunne jeg ikke sige: Det vil jeg ikke sige, for det synes jeg ikke selv. Når man går på arbejde, så lægger man  sin professionelle kraft i sit arbejde, og så går man hjem."

Ekspert i menneskerettigheder

For Jonas Christoffersen og forretningspartneren René Offersen var der aldrig tvivl om, hvorvidt de skulle takke ja til opgaven som Støjberg-forsvarere.

Jonas Christoffersen, hvis spidskompetencer ligger inden for offentlig ret og menneskeretten, og René Offersen har netop bygget et advokatfirma med målet om at arbejde med "principielle og komplekse retssager."

"Hvis man gerne vil lave svære og principielle retssager, og der er nogle, der siger: Vil du arbejde med en rigsretssag? Så behøver du ingen betænkningstid for at sige ja," påpeger han.

Ifølge Mikael Rask Madsen, professor i europæisk ret og integration ved Københavns Universitet, er Jonas Christoffersens styrke hans grundighed og "unikke" evne til at analysere meget omfattende juridiske dokumenter.

Jonas Christoffsersen fotograferet som direktør for Institut for Menneskerettigheder i 2019. | Foto: Institut for Menneskerettigheder
Jonas Christoffsersen fotograferet som direktør for Institut for Menneskerettigheder i 2019. | Foto: Institut for Menneskerettigheder

Mikael Rask Madsen mødte Jonas Christoffersen første gang på det juridiske fakultet i 2006 og har siden arbejdet sammen med advokaten, som han også har drukket en øl med i ny og næ.

"Jeg kender ikke nogen, der har et bedre overblik over praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol end Jonas. Det var godt valgt af Inger Støjberg, og jeg må tage hatten af for hende i den sammenhæng," siger professoren.

Institut for Menneskerettigheder var under Jonas Christoffersens ledelse i sin tid en af flere institutioner, der advarede Støjbergs ministerium om, at man ikke kunne beordre asylpar adskilt uden individuel sagsbehandling og forudgående partshøringer.

"Man kan selvfølgelig sige, at han (Jonas Christoffersen, Red.) tidligere har udtalt sig kritisk i professionelt regi over for Inger Støjberg, men så meget desto mere understreger det, at respekten for hans juridiske kunnen har været stor – også hos dem, der til tider har været genstand for hans kritik," påpeger Mikael Rask Madsen.

11 år for instituttet har givet særlige kompetencer

Som direktør for Institut for Menneskerettighederne beskrev Jonas Christoffersen over for Altinget, hvordan han har arbejdet med en mere pragmatisk tilgang til menneskerettighederne.

Christoffersens pragmatiske tilgang blev særlig tydelig i forbindelse med det danske formandskab for Europarådet, hvor han i 2018 bakkede op om den daværende regerings linje om, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i nogle tilfælde skal være tilbageholdende med at blande sig i sager i medlemsstaterne.

11 år som øverste chef i instituttet og flere år i universitetsverdenen har givet ham faglige kompetencer og evner inden for kommunikation og ledelse, han har taget med ind i sit nye advokatliv.

Det er kompetencer, som ikke særlig mange andre advokater kommer med, bemærker Jonas Christoffersen, der i øvrigt har lært "enormt meget" af René Offersen det seneste år.

"Vi har haft sager, vi har behandlet sammen. Nogle af de ting, jeg lærte, dengang jeg var ung fuldmægtig af mine chefer, kommer nu ud af munden på René. Det suger jeg til mig," siger han.

"Nogle synes, den måde, vi gjorde det på, var helt hovedløs"

Når Jonas Christoffersen taler om sit nuværende liv, betegner han det som sit "nye" advokatliv. Et liv, der startede efter et frokostmøde med advokat René Christoffersen i 2020.

"Nogle synes, den måde, vi gjorde det på, var helt hovedløs for os begge. Jeg synes, det var det mest fornuftige, jeg kunne forestille mig," siger Jonas Christoffersen, der ser tilbage på måden, hvor han vendte tilbage til advokatbranchen ved at stifte sit eget firma med René Offersen.

Det var René Offersen, der på mødet foreslog, at de to stiftede et advokatfirma sammen. Efter en telefonsamtale havde de udarbejdet en skitse på 11 løse punkter som en form for forståelsespapir.

I dag har René Offersen og Jonas Christoffsersen lagt forretningsøkonomi, fagligt omdømme og arbejdsliv sammen i nichekontoret Offersen & Christoffersen, og det er gået over al forventning, siger Jonas Christoffersen.
I dag har René Offersen og Jonas Christoffsersen lagt forretningsøkonomi, fagligt omdømme og arbejdsliv sammen i nichekontoret Offersen & Christoffersen, og det er gået over al forventning, siger Jonas Christoffersen. "Vi har ramt noget, der har været en større efterspørgsel efter, end vi havde troet, fået spændende sager og dygtige medarbejdere." | Foto: Ole Haupt

"Så siger jeg til René: Vi kan enten bruge det næste år på at forhandle en kontrakt med alle enkeltheder, eller også gør vi det på det her grundlag, hvor vi faktisk ikke rigtig ved, hvad det skal præcis skal gå ud på. Hvis vi stoler så meget på hinanden, er der ingen grund til at gøre mere."

De to advokater gav håndslag på det og sagde efter et par dage deres job op uden andet end 11 punkter, fortæller Jonas Christoffersen.

"Jeg har været fræk nok til at lave nogle store spring"

Det seneste karriereskift til advokatverdenen er blot en af flere karriereskifte, Jonas Christoffersen har foretaget siden 1990'erne, hvor det var mere usædvanligt at foretage karrierespring,

Fælles for dem er, at de er sket uden store bekymringer.

"Jeg synes, at mit arbejdsliv har været usædvanligt privilegeret. Jeg har været fræk nok til at lave nogle store spring, og det er blevet belønnet ved, at det er lykkedes mig at lave mange forskellige, og interessante ting," siger Jonas Christoffersen.

Karrieren har da også set lovende ud stort set alle de steder, Jonas Christoffersen har begivet sig hen. I den akademiske verden kunne han som "fremadstormende forsker" have gjort en glimrende karriere, lyder det fra Mikael Rask Madsen.

Som advokatfuldmægtig i Gorrissen Federspiel, da Jonas Christoffersen var omkring 27 år, kom han til at arbejde med Thomas Federspiel på en "enormt kompleks" højesteretssag.

"Vi sad alene fra kl. syv om morgenen til kl. ét om natten i tre uger og forberedte den sag. Det var på en måde et højdepunkt som fuldmægtig, at en af de gamle, tunge partnere brugte mig som sin højre hånd i en sag, der var så vigtig," siger Jonas Christoffersen.

Selv om Jonas Christoffersen har været advokat i en relativt beskeden del af sin karriere har han ikke tanker om, at han "skal lave noget andet resten af arbejdslivet end det her."

"Jeg er først lige kommet i gang, og jeg kan ikke forestille mig, at jeg skal lave noget som helst andet nu," siger advokaten, der tilføjer:

"Det er et godt tidspunkt at lave et karrierespring i en moden alder. Det er helt fantastisk at få den mulighed, at skulle starte noget op fra bunden. Det er virkelig en kilde til ny energi at skulle sætte sig ind i så meget nyt hele tiden."

Læs andre artikler i portrætserien her:

Grundig it-advokat i anklagerrolle er gadgetnørd, grillmester og FCK-fan 

Engageret advokat fuld af temperament skal forsvare Støjberg med næb og kløer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også