Rigsretsanklager er kaldet af klassiske advokatdyder frem for kolde kontanter

RIGSRETTEN ER SAT: Anne Birgitte Gammeljord er advokat af den gamle skole. Hun er ordentlig, arbejdsom og drevet af en udpræget retfærdighedssans. Men hun er også sjov, og så minder hun angiveligt om verdenskendt Hollywood-stjerne.
Folketinget har peget på Anne Birgitte Gammeljord (tv) og Jon Lauritzen som anklagere i den kommende rigsretssag. De skal op imod Nicolai Mallet, René Offersen og Jonas Christoffersen, der udgør holdet af forsvarere for Inger Støjberg. | Foto: Miriam Dalsgaard/Jens Dresling/Ritzau Scanpix/PR
Folketinget har peget på Anne Birgitte Gammeljord (tv) og Jon Lauritzen som anklagere i den kommende rigsretssag. De skal op imod Nicolai Mallet, René Offersen og Jonas Christoffersen, der udgør holdet af forsvarere for Inger Støjberg. | Foto: Miriam Dalsgaard/Jens Dresling/Ritzau Scanpix/PR

Når advokat Anne Birgitte Gammeljord skal føre en sag i Højesteret, finder hun altid samme kappe frem fra gemmerne.

Den har tilhørt nu afdøde højesteretssagfører Paul Jarding, der havde Anne Birgitte Gammeljord under sine vinger, da hun i 1989 fik møderet for Højesteret.  

"Når jeg tager den på, føler jeg en særlig ro," siger hun i jubilæumsbogen "Lovord – 10 advokater i 100 års danmarkshistorie", som Advokatsamfundet udgav i 2019.

Til trods for, at det er næsten et halvt menneskeliv siden, Anne Birgitte Gammeljord lånte Paul Jardings kappe første gang, er hun stadig stolt af sin møderet for Højesteret, der nu kommer advokaten til gode, når hun træder ind på den store retshistoriske scene som anklager i den kommende rigsretssag.

Anne Birgitte Gammeljord er således en af de fem advokater, der spiller helt centrale roller, når rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for alvor går i gang 2. september.

Frem mod startfløjtet sætter AdvokatWatch i en portrætserie fokus på de fem juridiske profiler, der skal stå ansigt til ansigt i den spektakulære sag. Og når det kommer til Anne Birgitte Gammeljord, er det ikke til at komme uden om, at den erfarne advokat, som når hun skal i Højesteret, værner om traditionerne og er synonym med helt klassiske advokatdyder.

Blev selvstændig i advokatgerningens navn

Anne Birgitte Gammeljord, der er født i 1956, trådte ind i advokatbranchen i marts 1980, da hun som 23-årig startede som fuldmægtig hos advokatfirmaet Axel Kierkegaard, der holdt til i Amaliegade i København.

Siden har hun gjort karriere som en af landets store profiler inden for insolvensret – først hos Axel Kierkegaard og siden som partner i Gorrissen Federspiel, da de to firmaer fusionerede i 1996.

Men netop forkærligheden for de klassiske advokatdyder fik hende i 2015 til at vinke farvel til det store advokatfirma for i stedet at blive selvstændig. I 2017 slog hun sig sammen med den mangeårige Bech-Bruun-partner Sys Rovsing i kontorfælleskabet Rovsing & Gammeljord.

"Til sidst syntes jeg ikke længere, jeg – til trods for mange gode år i firmaet – kunne være advokat, som jeg opfatter advokatens rolle i forhold til den enkelte klient," fortæller Anne Birgitte Gammeljord i Advokatsamfundets jubilæumsbog.

Advokaters fornemmeste opgaver er i Anne Birgitte Gammeljords optik at varetage klienternes interesser, hvilket ikke altid harmonerer med advokaters egne økonomiske interesser, siger hun i bogen.

Tager ikke sager for pengenes skyld

Anne Birgitte Gammeljord valgte med egne ord at blive advokat for "at forsøge at gøre en forskel for klienterne", og det skinner ifølge Sys Rovsing igennem.

"Hun er meget optaget af advokatgerningen og af at bære andres problemer på sine skuldre," siger Sys Rovsing.

Samtidig har Anne Birgitte Gammeljord ifølge forretningspartneren en udpræget retfærdighedssans.

"Anne Birgitte siger ja, hvor andre måske ville sige nej. Og hun arbejder også med sager, der ikke giver ret mange penge, men for hende er sagen ofte vigtigere," siger Sys Rovsing, der for alvor lærte Anne Birgitte Gammeljord at kende i 2003.

Dengang var Sys Rovsing nyudnævnt formand for Advokatrådet, mens Anne Birgitte Gammeljord samtidig blev valgt som menigt medlem.

Sys Rovsing pegede på Anne Birgitte Gammeljord som sin "udenrigsminister", og derfor brugte de to over de følgende år betydelig tid sammen.

"Jeg har aldrig oplevet, at hun er blevet bragt ud af balance. For eksempel var vi i regi af Advokatrådet engang til en konference i Østeuropa, hvor bussen punkterede, vi ankom til en forkert restaurant, og stort set alt gik galt," fortæller Sys Rovsing.

"Men Anne Birgitte er god til at håndtere, når situationer tager en uventet vending, så det fik vi ret meget sjov ud af."

Første kvinde på europæisk toppost

Arbejdet i Advokatrådet førte til, at Anne Birgitte Gammeljord i 2009 blev den første kvindelige præsident for sammenslutningen af europæiske advokatråd, The Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE).

Som præsident var hun blandt andet på besøg i Grækenland og Letland, fordi CCBE var bekymret for udviklingen i domstolene, på samme måde som sammenslutningen i dag er bekymret for retssikkerheden i Polen og Ungarn.

Ud over at have et advokatfirma og engagere sig i advokatbranchen og i retssamfundet generelt har Anne Birgitte Gammeljord en række bestyrelsesposter.

Den tungeste er uden tvivl formandsposten i Augustinus Fonden, der hvert år uddeler flere hundrede millioner kroner til blandt andet kunst og kultur.

Derfor arbejder hun med Sys Rovsings ord "rigtig meget", og hun er "den mindst magelige person, jeg kender", siger hun.

Minder om Hollywood-stjerne

Men den alvorlige advokat er ifølge Sys Rovsing også sjov, hvilket Anne Birgitte Gammeljords mand igennem 35 år Christian de Jonquières også kan bekræfte.

"Hun er et brag af en ægtefælle," siger Christian de Jonquières prompte, da AdvokatWatch ringer til ham.

"Hun er omsorgsfuld og inspirerende og særdeles spændende at være gift med," tilføjer ægtemanden, der selv er advokat og har et enmandsfirma på hjemegnen i Fredensborg. Og så "stråler" Anne Birgitte Gammeljord ifølge Christian de Jonquières som Hollywood-stjernen Kate Winslet.

De to ægtefolk har sammen en voksen datter, og nyder at tale om samfundsforhold og historie, ligesom de rejser sammen.

Derudover er Anne Birgitte Gammeljord passioneret omkring ridning og er formand for disciplinærudvalget i Dansk Ride Forbund.

Anne Birgitte Gammeljord har ikke ønsket at medvirke i et interview i forbindelse med denne artikel, da hun ikke vil udtale sig forud for den politisk højspændte rigsretssag.

Læs andre artikler i portrætserien her:

Støjberg-forsvarer mødt med undren: Folk forstår ikke, hvordan jeg ser min verden

Grundig it-advokat i anklagerrolle er gadgetnørd, grillmester og FCK-fan 

Engageret advokat fuld af temperament skal forsvare Støjberg med næb og kløer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også