Advokatundersøgelse af tidligere Fredericia-borgmester leder til politisag

Både sag om et grundkøb og et forhold om habilitet med Fredericias ex-borgmester er videregivet til politiet.
Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard (S) stoppede på posten i december efter en række kritiske historier i Ekstra Bladet. | Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard (S) stoppede på posten i december efter en række kritiske historier i Ekstra Bladet. | Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Relationen mellem Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) og kommunens kommunaldirektør skal undersøges af politiet.

Det oplyser kommunen på et pressemøde fredag, hvor en advokatundersøgelse er blevet præsenteret.

Undersøgelsen blev egentlig igangsat som en konsekvens af, at Ekstra Bladet har gravet i den tidligere borgmesters køb af en byggegrund. Han købte i 2016 en byggegrund med udsigt til Lillebælt.

Ifølge undersøgelsen var salget ikke i overensstemmelse med reglerne i udbudsbekendtgørelsen. Håndteringen svarede dog til den gældende praksis i kommunen. Undersøgelsen er nu videregivet til politiet.

Advokatfirmaet Horten fandt dog også grund til, at et forhold om habilitet undersøges – nemlig forholdet mellem kommunaldirektøren Annemarie Zacho-Broe, der nu er hjemsendt, og den tidligere borgmester.

I arbejdet med undersøgelsen har Horten hørt om rygter om, at de to havde en relation af "nær karakter". Det har de to afvist.

Horten har ikke kunnet fastlægge relationen. Det vurderes dog at økonomiudvalget i kommunen skulle være orienteret om henvendelserne om karakteren af relation før, end de gjorde.

Der er nu indledt en afskedigelsessag mod kommunaldirektøren, oplyses det på pressemødet.

"Jeg ved ikke, om der har været en nær relation. Hverken Horten, jeg eller andre i byrådet hævder, at vi ved det," siger borgmester Steen Wrist (S) på pressemødet.

"Men i byrådet kender vi til rygterne, som har svirret længere. Jeg fortryder i dag, at jeg ikke har reageret tydeligere og tidligere."

Også økonomichefen Tommy Abildgaard er hjemsendt efter Ekstra Bladets afsløringer. Ham indledes der også en sag mod.

Undersøgelsen blev igangsat i december og altså præsenteret fredag.

Her fremgår det blandt andet, at kommunens vækstdirektør i 2016 gav en ulovlig instruks om behandling af byggesager. Det skyldes formentlig hensynet til borgmesterens sag. Der er dog ikke fundet bevis for, at borgmesteren skulle have været involveret.

Kort før sagen kom frem, trak Jacob Bjerregaard sig som borgmester i Fredericia. Han havde fået tilbudt et job i kommunikations- og reklamebureauet Advice.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønskede efter et møde med partilederne i Folketinget fredag ikke at kommentere sagen.

Intet loft over Fredericias advokatregning til borgmesterundersøgelse

Kommunale jurister drukner i overflod af henvendelser efter borgmesterexit

Fredericia dropper Bech-Bruun til undersøgelse efter borgmesterexit

Fredericia Kommune hyrer to advokatfirmaer efter borgmesterexit

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også