AdvokatWatch

S uafklaret om rigsret mod Støjberg: Vil drøfte det internt

Flere partier vil drøfte advokaters vurdering af Støjberg-sag internt og beslutte sig inden for en uge.

Retsordfører Jeppe Bruus (S) vil nu drøfte to uvildige advokaters vurdering af en mulig rigsretssag mod Inger Støjberg (V) med sine partifæller. | Foto: Jens Dresling

Hverken Socialdemokratiet eller Konservative er onsdag klar til at vende tomlen op eller ned til, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg (V).

Det siger partierne efter et møde, hvor to uvildige advokater har givet deres vurdering. De har vurderet, at der er en "rimelig formodning" om dom, hvis der rejses en tiltale mod Støjberg ved en rigsretssag.

"Nu skal vi tilbage og drøfte, hvad det fører til af konsekvenser," siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, efter mødet.

"Jeg vil ikke gå ind og vurdere det lige nu. Nu har vi modtaget materialet og fået en gennemgang af det både fra Ingers bisidder og fra de advokater, som Folketinget har hyret. Næste skridt er, at man drøfter det internt i partierne."

Det samme er tilfældet hos De Konservative, oplyser Mai Mercado (K).

"Vi skal drøfte det og træffe beslutning i fællesskab," siger hun efter mødet onsdag.

"Vi vil formentlig træffe beslutning om det i denne uge, fordi vi fredag eller i begyndelsen af næste uge har et møde i Underudvalget for Forretningsordenen, hvor vi skal træffe beslutning om indstilling til Udvalget for Forretningsordenen."

Også Enhedslisten oplyste umiddelbart efter mødet, at advokaternes vurdering ville blive drøftet internt. Kort efter meddelte partiet dog, at man anbefaler en rigsret.

"Nu skal vi lige læse papirerne først, men jeg har svært ved at se, hvordan vi kommer uden om en rigsretssag," siger hun.

Årsagen til, at det drøftes, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg, er en delberetning fra det, der hedder Instrukskommissionen.

Den har behandlet forløbet om en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Dengang var Inger Støjberg udlændinge- og integrationsminister.

Instruksen fik Udlændingestyrelsen til – i strid med loven – at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Kommissionen konkluderede, at Støjberg var vidende og advaret om, at en adskillelse af alle asylpar ville være i strid med loven.

Det er dog ikke fundet bevist, at Støjberg "direkte har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven".

Kommissionen fandt også, at Støjberg ved flere lejligheder har vildledt Folketinget i sagen.

Støjberg langer ud efter advokater: "Folketinget er ikke blevet en pind klogere"

Advokater ser grundlag for rigsretssag mod Støjberg

Juraprofessor advarer imod interessekonflikt i eventuel rigsretssag mod Støjberg

Medie: Fremtrædende forsvarsadvokat vraget til Støjberg-sag

Advokatsamfundet forsvarer Støjberg-advokater: "De er valgt fra øverste hylde"

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier