Rigspolitichef afviser pure at have brudt loven bevidst

Efter hård kritik afviser rigspolitichefen at have kendt til instruks til betjente om at presse minkavlere.
Rigspolitichef Thorkild Fogde afviser pure at have brudt loven med åbne øjne. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rigspolitichef Thorkild Fogde afviser pure at have brudt loven med åbne øjne. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Rigspolitichef Thorkild Fogde siger i en meddelelse, at han ikke har set eller godkendt det talepapir til betjente, der pressede minkavlere til at aflive mink.

Det gør han, efter at der særligt fredag har været hård kritik af både ham og politiets ageren i sagen om nedslåning af alle mink i Danmark.

"Der har i det seneste døgn været meget fokus på politiets og min rolle i minksagen. Det er helt forståeligt, når der er sket alvorlige fejl hos så mange myndigheder, som det her er tilfældet," skriver Thorkild Fogde i meddelelsen.

Kritikken mod politiet, der har fået flere politikere til at kræve en undersøgelse, går på, at Rigspolitiet tidligt vidste, at der ikke er lovhjemmel til at kræve raske mink uden for smittezoner aflivet.

Alligevel har politiet, når det har kontaktet minkavlere uden syge mink og uden for smittezoner, der ikke frivilligt ville aflive alle deres mink, været instrueret i blandt andet at sige:

"Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet."

Det stod i de talepapirer - actioncards - politiet benyttede sig af. Det har fået flere til at beskylde Thorkild Fogde for at have brudt loven ved bevidst at lade politiet eksekvere en ulovlig ordre.

"(Der er, red.) udstedt mange hundrede actioncards til politiets medarbejdere om vidt forskellige spørgsmål, herunder det nu omdiskuterede actioncard til medarbejdere, som har ydet call-center bistand til Fødevarestyrelsen i minksagen."

"Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse," skriver han.

Af en redegørelse om forløbet står der også, at Rigspolitiet "telefonisk" bliver orienteret af Justitsministeriet allerede den 5. november om, at der ikke var hjemmel til at aflive raske mink uden for smittezoner.

"De telefoniske kontakter, som er omtalt i redegørelsen, er heller ikke gået via mig."

"Coronakrisen har givet politiet mange nye opgaver, og der er begået fejl. Men en påstand om, at jeg bevidst skulle have tilsidesat loven, har intet på sig," skriver Thorkild Fogde.

Udskældt topjurist fortsætter som departementschef efter mink-skandale

Justitsminister afviser grundlovsbrud i sag om minkaflivning

SF-formand har mistet tilliden til Fødevareministeriets topjurist efter minksag

Advokater rækker ud efter minkavlere på vej mod historisk retsopgør

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også