Justitsministeren ser gode grunde til større konkurrence om statens advokatopgaver

Der kan være penge at spare ved at sikre større konkurrence om statens advokatopgaver, der i øjeblikket hovedsageligt tilfalder Kammeradvokaten, sagde justitsministeren på Justitia-konference.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at det kan være en god idé at øge konkurrencen om statens advokatopgaver. | Foto: Emil Helms//
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at det kan være en god idé at øge konkurrencen om statens advokatopgaver. | Foto: Emil Helms//

Det politiske pres på Kammeradvokatens position som hovedleverandør af advokatydelser til staten vokser, og nu melder justitsminister Nick Hækkerup (S) sig i debatten.

På en konference om erhvervslivets adgang til domstolene, som tænketanken Justitia afholdt onsdag, slog ministeren fast, at han lægger sig på linje med finansminister Nicolai Wammen (S), der vil have mere konkurrence om statens advokatopgaver.

"Spørgsmålet er, om der er behov for i et eller andet omfang at gøre op med den kammeradvokatordning, vi har i øjeblikket, og som kan dateres ret langt tilbage," sagde Nick Hækkerup fra konferencens talerstol.

Regeringen vil efter planen se på kammeradvokatordningen i løbet af efteråret. Målet er at spare penge, lød det fra finansministeren på et samråd i juni, hvor han også åbnede op for at lave kammeradvokatordningen helt om.

Nick Hækkerup har ikke hidtil blandet sig i debatten, men på onsdagens konference gjorde han det klart, at han bakker op om finansministerens udmelding.

"Det er Finansministeriets take på det, og det er nok ikke helt uden for skiven, at man måske godt kunne optimere anvendelsen af ressourcerne, hvis man så mere bredt på, hvilke advokater staten skal betjene sig af," sagde Hækkerup og tilføjede:

"Det er jo det, vi har gjort på alle andre områder stort set. Så der kan være god grund til at have stærkere konkurrence i forhold til statens køb af advokatydelser."

Kammeradvokataftalen giver det private advokatfirma Poul Schmith en fordel i forhold til at få opgaver fra staten, og flere andre advokatfirmaer vil gerne have en større del af kagen.

I løbet af efteråret ventes en rapport fra Konkurrencestyrelsen, der blandt andet ser på, hvad kammeradvokatordningen betyder for konkurrencen på advokatmarkedet.

Kammeradvokaten svarer igen på kritik: "Det er en grov og uberettiget beskyldning"

Analyse: Der er blæst til angreb på advokaternes slagmark

Kammeradvokaten om fri konkurrence: Det kan føre til intern krig mellem statens instanser

Minister slår fast: Flere advokatfirmaer skal have adgang til statens millionopgaver 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også