Massiv opbakning til ny Brexit-afstemning blandt britiske advokater

Tre fjerdedele af partnerne i Londons advokatfirmaer frygter negative effekter af Brexit og ønsker en ny afstemning om Storbritanniens EU-medlemskab.
Muligheden for en ny afstemning om Brexit diskuteres flittigt, og britiske advokater er stærke tilhængere af, at det sker | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Muligheden for en ny afstemning om Brexit diskuteres flittigt, og britiske advokater er stærke tilhængere af, at det sker | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Partnerne i de største advokatfirmaer i Storbritannien er i overvældende grad tilhængere af, at der afholdes en ny afstemning om landets medlemskab af EU.

Det viser data indsamlet af nyhedsmediet Legal Week.

75 pct. af de adspurgte partnere i en survey støtter en ny Brexit-afstemning, og lige så mange mener Storbritanniens snarlige udtræden af EU vil skade britiske advokatfirmaers evne til at tiltrække talenter og konkurrere med amerikanske rivaler.

"Brexit er en katastrofe for min karriere. Jeg anerkender, at der er en stigende mængde arbejde som følge af den usikkerhed, det skaber, men der vil ikke ske en stigning i de fleste klienters juridiske budgetter, så vi har, ligesom resten af Storbritannien, en svær kombination af stigende mængder arbejde men reducerede fees og lønninger," siger en anonym partner til Legal Week.

Diskussion om ny afstemning

Både de Konservative, anført af premierminister Theresa May, og det andet dominerende parti, Labour, har lovet at respektere beslutningen om at udtræde af EU. Men ny afstemning, hvor befolkningen får mulighed for at vurdere sagen på ny, vurderes juridisk at være en mulighed, og emnet bliver i øjeblikket diskuteret flittigt politisk og blandt befolkningen. Ifølge avisen The Independent er sandsynligheden for en ny afstemning efter bookmakernes opfattelse steget, og odds er faldet fra 4-1 i starten af året til nu 2-1.

Beslutningen om at forlade EU blev truffet ved en folkeafstemning 23. Juni 2016. Den britiske regering forhandler i øjeblikket med EU om en udtrædelsesaftale, der indebærer, at Storbritannien stadig kan være omfattet af centrale dele af de fælles EU-regler. Men forhandlingerne går tungt, og der er stigende frygt for, at det ender med en 'no deal'-løsning, hvor Storbritannien bliver afskåret fra EU uden aftaler om f.eks. samhandel.

Ifølge Legal Weeks survey er 78 pct. af partnerne i de store, britiske advokatfirmaer bekymrede for effekterne af en 'no deal'-løsning.

Konceptet er prøvekørt

Konceptet med en anden afstemning er blevet prøvekørt af Danmark. I 1992 stemte danskerne nej til den såkaldte Maastricht-traktat, der etablerede den Europæiske Union. Den danske regering fik efterfølgende forhandlet fire forbehold fra traktaten igennem, og 18. maj 1993 blev der afholdt en ny afstemning, der endte med et ja til traktaten inkl. de fire forbehold. Afstemningen udløste voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter på Nørrebro, hvor 20 betjente blev såret af brosten, og ni demonstranter efterfølgende måtte under behandling for skudsår.

Brexit-uro: En ud af ti advokater i Irland er nu englændere  

Europæiske advokatfirmaer: Hårdt Brexit vil udløse mere arbejde 

Kromann Reumert venter at kunne undgå Brexit-hammeren 

London advarer: Hårdt Brexit kan koste arbejdspladser i advokatbranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også