Europæiske advokatfirmaer: Hårdt Brexit vil udløse mere arbejde

På sigt bliver britiske advokater taberne og advokater på det europæiske kontinent vinderne af et hårdt Brexit, vurderer advokater i måling.
Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas
Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas

Advokater på det europæiske fastland forventer at få mere at lave, hvis Storbritannien forlader EU på den hårde måde, mens britiske advokater bliver taberne.

Det viser en nylig undersøgelse fra analysefirmaet Thomson Reuters.

Thomson Reuters har interviewet 300 advokatfirmaer fra Storbritannien og Europa, og næsten to tredjedele af de europæiske firmaer forventer, at et såkaldt hårdt Brexit, dvs. hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale om at forblive i en række af EU's fælles aftaler, på sigt vil udløse mere arbejde. Omvendt venter en tredjedel af de britiske advokater, at efterspørgslen efter dem vil falde, heraf venter en fjerdedel et markant fald i arbejdsmængden. 45 pct. venter ingen forandring eller mere arbejde.

Den britiske premierminister, Theresa May, er i gang med forhandlinger med EU om en udtrædelsesaftale, som skal være på plads senest i oktober. Men det er fortsat uklart, om der bliver en aftale.

Arbejdspladser flyttes

72 pct. af europæiske og 46 pct. af britiske advokater forventer en stigning i arbejdsmængden forud for briternes exit i marts næste år, bl.a. med at rådgive virksomheder med reglerne efter Brexit og med at flytte arbejdspladser, især til Tyskland. Men på sigt ventes et hårdt exit at falde i advokaternes på det europæiske fastlands favør.

Catherine McGuinness, der er formand for City of London Corporations Policy & Resources Committee, advarede for nylig om, at et såkaldt hårdt Brexit kan have store negative konsekvenser for advokatbranchen i London.

Søren Skibsted, der er Partner i Kromann Reumert og styrer firmaets kontor i London, er enig i, at det vil ramme branchen, hvis briterne næste år fuldstændig udtræder af de fælles EU-aftaler. Men han mener ikke, at hans eget firma vil blive påvirket specielt meget af det scenarie.

"Vi er et relativt lille set-up, og dermed er vi også ret agile. Så hvis vi begynder at mærke en effekt, der kan påvirke vores tilstedeværelse, så kan vi hurtigt lave ændringer. Det er lidt noget andet med de store, engelske advokatfirmaer, hvor de er mere end 1000 mand," sagde han tidligere i august til AdvokatWatch.

Investerer i teknologi

Undersøgelsen viser også, at de europæiske advokatfirmaer især forbereder sig på de forventede stigende arbejdsmængder ved at ansætte flere advokater. Men over 20 angiver, at de også planlægger at investere i juridisk software og nye, teknologiske løsninger.

Christoph Torwegge, partner i advokatfirmaet Osborne Clarke i Hamborg oplyser, at det pro bono-rådgivning, firmaet i starten gav omkring Brexit, nu er blevet til betalt arbejde.

”Holdene, der har med regulering at gøre, var selvfølgelig de første til at få henvendelser om betalt arbejde. Men mit hold har leveret rådgivning relateret til supply chain forhold og generelt arbejde for virksomheder, banker og finansiering. For eksempel har investeringsfonde spurgt os, om de stadig kan investere i Storbritannien efter Brexit, hvis deres prospekter siger, at de kun kan investere i EU-medlemsstater,” siger Christoph Torwegge i et interview med Thomson Reuters.

London advarer: Hårdt Brexit kan koste arbejdspladser i advokatbranchen 

Dansk London-advokat ruster sig til Brexit-travlhed

Globale advokatfirmaer søger mod Irland for at sikre sig mod Brexit  

Dansk partner i engelsk advokatfirma: "Jeg er stadig en dreng fra Aarhus, der holder med AGF" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også