Stor forskel på mænd og kvinders løn i internationale advokathuse

Højere gennemsnitsløn til mænd skyldes flere kvinder på deltid og i de lavest betalte job, lyder det fra tre advokat-kæmper.
Nye tal fra tre globale advokatfirmaer afslører stor forskel på snitlønnen til mænd og kvinder. Forklaringen er flere kvinder i de lavest betalte jobs og at flere kvinder udnytter muligheder for at "håndtere deres arbejds- og familieliv", lyder det | Foto: Taylor Wessing
Nye tal fra tre globale advokatfirmaer afslører stor forskel på snitlønnen til mænd og kvinder. Forklaringen er flere kvinder i de lavest betalte jobs og at flere kvinder udnytter muligheder for at "håndtere deres arbejds- og familieliv", lyder det | Foto: Taylor Wessing

Der gives samme løn for samme arbejde, men flere kvinder på deltid og et overtal af kvinder i de lavest betalte jobs er årsag til markante forskelle i lønnen til mandlige og kvindelige medarbejdere.

Det er beskeden fra tre internationale advokatfirmaer, der på samme tid har fremlagt tal for mandlige og kvindelige medarbejderes løn.

Advokatfirmaet Pinsent Masons, der har 1500 jurister globalt men har sin største tilstedeværelse i Storbritannien, har det største løngab af de tre med i gennemsnit 22 pct. bedre timeløn til mænd og 47 pct. højere bonusudbetalinger.

Hos Bird & Bird, der har over 1200 advokater i 29 lande, får mænd i gennemsnit en timeløn, der er 15 pct. højere end kvindernes, mens bonusudbetalingen er 34 pct. højere. Hos Taylor Wessing, med 1200 advokater globalt, får mænd 14 pct. højere timeløn og 29 pct. højere bonus, fremgår det.

Flere mænd i højt betalte jobs

"Vores analyse af forskellen på mænd og kvinders løn viser, at det i høj grad skyldes, at der er flere kvinder end mænd i mindre godt betalte jobs i firmaet," skriver Taylor Wessing i sin lønrapport.

"Når vi undersøger forskellen i bonus, kan vi se, at det primært skyldes to ting. For det første er der flere mænd i senior-roller. For det andet er der en højere andel af deltids- og sekretær-muligheder i firmaet, der hovedsageligt udfyldes af kvinder," skriver firmaet.

Alle tre fastholder, at der ikke gøres forskel på køn i betalingen af den samme type arbejde, men at forskellene skyldes, at der er flere mænd i de tunge stillinger. Bird & Bird pointerer i sit notat, at for nogle medarbejdergrupper er lønnen til kvinder højere.

Work life balance

"Vi er overbeviste om, at mænd og kvinder får den samme løn for at udføre sammenligneligt arbejde i Bird & Bird," skriver firmaet, der efter eget udsagn "opfordrer til fleksible arbejdsmuligheder".

"Vi anerkender vigtigheden af god work life balance og vores familievenlige politikker opfordrer vores medarbejdere til at håndtere deres arbejds- og familieliv. I øjeblikket (...) er der flere kvinder end mænd, der udnytter disse politikker," skriver Bird & Bird.

Ny lovgivning i Storbritannien indebærer, at alle firmaer med over 250 ansatte senest i april skal fremlægge tal for forskellen i mandlige og kvindelige medarbejderes løn.

Kvindelig partner: Ensidigt pengefokus holder kvinderne ude af partnerkredsen 

Erfaren partner retter skarp kritik mod branchen: Maskulin dominans og hårde performance-krav spænder ben for kvinder

Plesner går efter flere kvindelige medejere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også