Dommere afviser nye regler om god tone i retten

En arbejdsgruppe i Domstolsstyrelsen er visnet bort. Anklagernes formand er skuffet, men vil se tiden an.
Mikael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening, mener ikke, at der er behov for nye regler for god tone i retten. | Foto: Jens Dresling
Mikael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening, mener ikke, at der er behov for nye regler for god tone i retten. | Foto: Jens Dresling
Ritzau

Et forsøg på at give en opskrift på den gode tone under behandling af straffesager i retten er faldet til jorden.

Hverken dommerne eller forsvarsadvokaterne vil være med, og derfor lukker en arbejdsgruppe i Domstolsstyrelsen ned.

Mikael Sjöberg, som er formand for Den Danske Dommerforening, ser ikke behovet for at lave nye regler på området.

”Vi har regler om, hvordan vi alle sammen skal opføre os i retten i retsplejeloven, vi har dommernes etiske retningslinjer, og så har vi guidelines for dommere, som vi alle sammen vedtog i 2012,” siger han til Ritzau.

Derudover har emnet ”den gode tone i retten” været diskuteret på nogle områdemøder med byretsdommere i foråret. Her deltog også repræsentanter for anklagemyndigheden og forsvarerne, og debatten var god og konstruktiv, oplyser han.

Han understreger, at dommerne gerne vil tage dialogen, hvis det skulle blive relevant.

Arbejdsgruppen, der altså er visnet hen, skulle se på ”fælles principper for straffesagers behandling i retten”. Dens formand, udviklingsdirektør Merete Eckhardt, ønsker ikke at udtale sig.

Hos Foreningen af Offentlige Anklagere ærgrer man sig.

”Vi håbede jo med arbejdsgruppen at få nogle fælles retningslinjer. Jeg er skuffet over, at vi ikke kan komme frem til en fælles udmelding og dermed et signal udadtil,” siger formanden, Mariam Khalil.

”Nu må vi lige se tiden an og senere afgøre, om det har haft en virkning, at emnet har været diskuteret på områdemøder med dommerne,” siger hun.

Tilsyneladende er tonen blevet hårdere i retssalen. Nogle anklagere oplever af og til, at dommere er tilbageholdende med at gribe ind over for personlige og hårde udsagn fra forsvarere. Det har Rigsadvokatens HR-chef i vinter udtalt til Ritzau.

Der er latterliggørelse, mistænkeliggørelse og nedladende bemærkninger, står der i en rapport fra Arbejdstilsynet sidste efterår. Her kan man læse, at anklagere har oplevet ”krænkende handlinger fra forsvarere og dommere.”

For eksempel er der beretninger om rullen med øjnene fra dommerpodiet. Ifølge anklagere risikerer de skæld ud for at tiltage sig retsledelsen i situationer, hvor forsvarere eller tiltalte er flabede og ubehagelige, uden at retten griber ind.

Arbejdstilsynet konkluderede, at der var risiko for psykisk vold. Derfor fik Københavns Politi et påbud. Siden er der taget flere initiativer i anklagemyndigheden, og påbuddet er ophævet.

Blandt andet er der lavet en indberetningsordning, hvor anklagerne kan beskrive episoder i retten, hvis de mener, at grænsen er blevet overskrevet.

Dommerfuldmægtige opfordrer til at tage anklageres bøn alvorligt

Anklagere vil have dommere til at gribe ind over for ”hård” og ”nedladende” tone i retten

Forsvarsadvokat om hård tone i retten: Der kan godt ryge en finke af panden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også