Fejl i teledata fører ikke til genoptagelse af sager

Gennemgang af 5000 straffesager giver ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) ikke grund til at tro, at der er dømt forkert.
"Gennemgangen af sager har kostet mange ressourcer. Men det har været helt nødvendigt for at sikre tilliden til vores myndigheder og til retssystemet," skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Jens Dresling
"Gennemgangen af sager har kostet mange ressourcer. Men det har været helt nødvendigt for at sikre tilliden til vores myndigheder og til retssystemet," skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Der er ikke fundet grundlag for at genoptage straffesager på grund af fejl i teledata. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. Gennemgang af straffesager stoppes.

Det oplyser ministeriet, efter at en uafhængig kontrol- og styregruppe har gennemgået omkring 5000 straffesager. Gennemgangen har sigtet mod at se, om fejlene var så afgørende, at sager skulle genoptages.

"Jeg er selvsagt glad for, at Den Uafhængige Kontrol- og Styregruppe vurderer, at teledatasagen ikke har givet anledning til at genoptage straffesager, og dermed at intet tyder på, at nogen skulle være dømt eller frikendt på et forkert grundlag."

"Gennemgangen af sager har kostet mange ressourcer. Men det har været helt nødvendigt for at sikre tilliden til vores myndigheder og til retssystemet," skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

Teledata er de oplysninger, som teleselskaberne registrerer om mobiltelefoner. Oplysninger kan politiet få adgang til via en retskendelse. To mobiltelefoner kommunikerer med hinanden via et system af telemaster.

En tændt telefon vil derfor skabe forbindelse til en telemast. Ofte den nærmeste. Men sagen om teledata har vist en række faldgruber. Blandt andet har teleselskabernes angivelse af enkelte master været forkert.

Sagen om de graverende it-fejl i behandlingen af teledata, som politiet kendte til i månedsvis, så dagens lys i 2019.

Det kom frem, at politiet havde opdaget en it-fejl, der kunne have givet fejl i teleoplysninger brugt i retssager gennem syv år.

Den alvorlige fejl betød, at samtlige sager fra 2012-2019, hvor teleoplysninger havde været anvendt, skulle gennemgås af politi og anklagemyndigheden igen.

"Nu står vi et sted, hvor vi kan afslutte gennemgangen og i stedet bruge de mange ressourcer, som har været brugt hos politi og anklagemyndighed, til den fremadrettede indsats med at holde Danmark trygt," siger Hækkerup.

Politiet trækker i snit teledata over 20 gange om dagen til trods for EU-dom

Forsvarere i straffesager får besked om ny fejl i teledata

Endnu tyder intet på uskyldigt dømte i teledatasag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også