Advokatfirmaer lemper anciennitetskrav til betalt barsel – men de fleste står fast

Tre ud af fire advokatfirmaer stiller krav til anciennitet for at blive omfattet af barselsvilkår, viser rundspørge blandt 50 advokatvirksomheder, hvoraf halvdelen har svaret.
"Fuld løn under barsel er afgørende for rigtig mange både kvinder og mænd. Det har vi også mærket i forbindelse med vores ansættelsessamtaler – og det er klart, at vi ønsker færrest mulige barrierer for, at nye dygtige kollegaer søger job hos os,” lyder det fra Natalia Rogaczewska, diversitets- og inklusionsleder hos Accura. | Foto: Accura / Pr
"Fuld løn under barsel er afgørende for rigtig mange både kvinder og mænd. Det har vi også mærket i forbindelse med vores ansættelsessamtaler – og det er klart, at vi ønsker færrest mulige barrierer for, at nye dygtige kollegaer søger job hos os,” lyder det fra Natalia Rogaczewska, diversitets- og inklusionsleder hos Accura. | Foto: Accura / Pr

Debatten om virksomheders krav til anciennitet, før medarbejderne har ret til løn under barsel, fylder i øjeblikket, og den aktuelle diskussion får flere advokatfirmaer til at flytte sig på området.

Det viser en rundspørge, som AdvokatWatch har lavet blandt 50 advokatfirmaer, hvoraf 25 har medvirket.

”Vi forholder os løbende til vores medarbejdervilkår, herunder også barselsvilkår, og ønsker at tilbyde de bedste vilkår for alle medarbejdere,” lyder det fra Henrik B. Sanders, partner og bestyrelsesformand i Mazanti-Andersen, der p.t. opererer med et anciennitetskrav på 12 måneder. 

”Derfor ser vi selvfølgelig positivt på alle initiativer og tiltag, der fremmer et godt arbejdsliv, og da vi hele tiden bliver klogere, er et element som anciennitetskrav også noget, vi er åbne over for at justere,” fortsætter han.

Sirius Advokater, der stiller krav om ni måneders ansættelse for at få ret til fuld løn under barsel, ”overvejer løbende, om der skal ske justeringer i de vilkår, som vi har for de ansatte, og anciennitetsspørgsmålet er blandt disse overvejelser,” lyder meldingen fra ledende partner Peter Breum.

Længere fremme i overvejelserne er man tilsyneladende andre steder i branchen, hvor barselsvilkår ligesom i det øvrige erhvervsliv er blevet et konkurrenceparameter.

I Esbjerg har Kirk Larsen & Ascanius netop afskaffet sit anciennitetskrav på ni måneder, da de ikke har ”oplevet situationer, hvor anciennitetskravet har været i spil, uden vi alligevel på forhånd har indgået individuelle aftaler”. 

”Anciennitetskravet har derfor ingen praktisk betydning, hvilket også er baggrunden for at afskaffe det,” fortæller administrationschef Bettina Tøt, der oplyser, at firmaet drøftede sin politik efter AdvokatWatchs henvendelse.

Flere årsager

Hos Accura har ledelsen også netop revideret sin politik på området og fra 1. oktober 2023 helt sløjfet sit anciennitetskrav til fuld løn under barsel for både mødre, fædre og medforældre, der hidtil har heddet 12 måneder.

Det er der ifølge Natalia Rogaczewska, der tidligere i år blev ansat i en nyoprettet stilling som diversitets- og inklusionsleder i advokatfirmaet, flere årsager til.

”For det første ved vi, at fuld løn under barsel er afgørende for rigtig mange både kvinder og mænd. Det har vi også mærket i forbindelse med vores ansættelsessamtaler – og det er klart, at vi ønsker færrest mulige barrierer for, at nye dygtige kolleger søger job hos os.”

”For det andet ønsker vi ikke at risikere, at anciennitetskravene skaber eventuelle bekymringer hos vores eksisterende medarbejdere, som opdager, at de skal være forældre.”

”For det tredje synes vi, at barsel og forældreskab skal være en naturlig del af arbejdslivet for både kvinder og mænd.”

Som AdvokatWatch tidligere har skrevet, er 24 ugers betalt barsel til alle uanset køn den nye norm blandt de største advokathuse herhjemme, efter de nye regler om øremærket barsel til fædre trådte i kraft i august sidste år.

De fleste firmaer stiller dog krav til, hvor længe man skal have været ansat for at blive omfattet af vilkårene, og det dur ikke, mener fagforeningen Djøf, herunder Djøf Advokat, der er en del af den såkaldte barselsalliance, hvis mission er helt at få udryddet kravet på det private arbejdsmarked – også i advokatbranchen.

Alliancen blev formet i sommer og består ud over Djøf af to andre fagforbund, IDA og DM, samt ligestillingstænketanken Equalis. 

Og det er tilsyneladende heller ikke et uvæsentligt parameter i kampen om talenterne. 

For hver tredje er løn under barsel således afgørende for, hvor de vil arbejde, viser en relativt ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Equalis. Løn under barsel er samtidig vigtigere for mænd end kvinder, lyder konklusionen i en anden undersøgelse, som Epinion har gennemført for tænketanken.

Tre ud af fire stiller krav

Der er dog et stykke vej igen, hvis alliancen skal i mål med sin mission i advokatbranchen. 18 ud af de 25 advokatfirmaer, der har medvirket i AdvokatWatchs rundspørge, opererer således med anciennitetskrav.

Det gælder blandt andre Interlex Advokater i Aarhus, der har knap 50 ansatte under taget.

”Vi har et anciennitetskrav på 24 måneder, og vi agter at holde fast i et anciennitetskrav,” siger partner Jesper Ganzhorn Ørskov og forklarer, at det handler om at beskytte de nuværende medarbejdere.

”Når vi ansætter en ny medarbejder, er det, fordi vi og vores medarbejdere har travlt, og vi vil derfor gerne så godt som muligt sikre os, at en nyansat ikke umiddelbart ønsker at gå på barsel.”

Bruun & Hjejle, der som det første store advokatfirma herhjemme ligestillede barselsvilkår for mødre, fædre og medforældre i 2021, har et krav på et års anciennitet som en del af sin barselsordning. 

”Når vi ansætter en medarbejder, sker det primært for at udfylde et konkret behov i den enkelte faggruppe eller afdeling. Derfor har vi også behov for at vide, at vi så vidt muligt kan regne med den medarbejder i minimum et år. Det, synes vi, er mest fair over for teamet og kolleger.” 

”Derudover mener vi, at det er vigtigt, at medarbejderne får en ordentlig tilknytning til Bruun & Hjejle, inden de går på barsel,” lyder det fra ledende partner Christian Johansen. 

Nogenlunde samme melding kommer fra Thomas Weitemeyer, ledende partner i Moalem Weitemeyer, der også har et anciennitetskrav på et år.

”Vi ønsker, at vores medarbejdere skal lære virksomheden at kende, og at de får opbygget et netværk i firmaet og minimumskendskab hertil. Det er en forretningsmæssig beslutning, at medarbejderen er her en periode, inden de går på barsel.”

”Vi vurderer, at det er det rigtige for medarbejderen og dennes udvikling, at karrieren hos os ikke indledes med barsel. Det vil heller ikke være det rigtige for firmaet,” forklarer han.

Nielsen Nørager står også fast på sit anciennitetskrav på 12 måneder.

”Vi vurderer, det er rimeligt, og det er ikke vores vurdering, at det er hindrende for at tiltrække egnede medarbejdere,” lyder det fra partner Jens Arnesen.

Havde krav om tre års anciennitet

I modsætning til advokatvirksomhederne stiller et mindretal af de børsnoterede selskaber i det danske eliteindeks C25 krav til anciennitet, før de ansatte har ret til fuld løn under barslen, viser en rundspørge, som Finans har lavet. Det gælder mere konkret seks ud af 21, der har medvirket i rundspørgen, mens 15 svarer nej.

Mange virksomheder har taget barselsvilkårene op til revision i kølvandet på den øremærkede barsel til medforældre, og blandt landets største selskaber har blandt andre Rockwool og Carlsberg ifølge Berlingske inden for det seneste års tid droppet anciennitetskravene i jagten på de bedste medarbejdere.

Skau Reipurth, der ligesom mange andre advokatfirmaer ændrede sine barselsvilkår i august 2022, står imidlertid fast på at have et anciennitetskrav, om end ledelsen har barberet en god luns af det.

”I forbindelse med indførslen af vores nye barselvilkår reducerede vi anciennitetskravet til 12 måneder, hvilket vi anser for at være branchekonformt,” lyder det fra Kjeld Rask, adm. direktør i Skau Reipurth.

”Indtil 1. august 2022 var der et krav om tre års anciennitet i Skau Reipurth på fødselsterminstidspunktet,” oplyser han.

12 måneder er også det mest udbredte anciennitetskrav i advokatbranchen. I ti ud af de 18 firmaer, der tilkendegiver at operere med anciennitetskrav i AdvokatWatchs rundspørge, hedder kravet således 12 måneder.

24 måneder er umiddelbart blandt de strengeste krav til anciennitet i branchen, og af de øvrige medvirkende i rundspørgen stiller kun Njord samme krav som Interlex Advokater. Men det er på dagsordenen, fortæller driftsdirektør Conni Falkner.

”Vi har indtil videre fastholdt kravet ud fra et hensyn til, at det giver en bedre onboarding at have et langt samlet forløb, ligesom det er lettere at vende tilbage til et job, som man var landet fuldt ud i, inden man gik på barsel. Hvis dette forløb afbrydes for tidligt, så starter man nærmest forfra, når man vender tilbage igen fra barsel.”

”Vi er dog helt opmærksomme på, at dette i stigende grad anses som et konkurrenceparameter, og derfor har vi også emnet på til drøftelse igen på et bestyrelsesmøde senere på året. Vi ønsker at følge med tiden – også i forhold til vores medarbejdere.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter