Arbejdstiden i advokatbranchen rammer fremtidens krav helt skævt

Kun tre pct. af unge advokater ønsker ifølge ny undersøgelse at arbejde over 50 timer om ugen, og det er en stor udfordring for en branche, hvor en 50 timers arbejdsuge er virkeligheden for hver tredje. Det er ikke bæredygtigt, erkender Advokatrådets formand.
"Vi skal selvfølgelig være ret opmærksomme på som branche, at vi skal kunne imødekomme både behovet for fleksibilitet hos medarbejderne, og samtidig skal vi være til rådighed for klienterne," siger Martin Lavesen, formand for Advokatrådet. | Foto: Gregers Tycho/ERH
"Vi skal selvfølgelig være ret opmærksomme på som branche, at vi skal kunne imødekomme både behovet for fleksibilitet hos medarbejderne, og samtidig skal vi være til rådighed for klienterne," siger Martin Lavesen, formand for Advokatrådet. | Foto: Gregers Tycho/ERH

Hvis advokatfirmaerne skal kunne tiltrække og fastholde unge talenter, står branchen over for grundlæggende ændringer, viser ny undersøgelse blandt unge advokater, som Advokatsamfundet har lavet.

Her lyder svaret klokkeklart, at arbejdstiden skal markant ned, og det signal er advokatfirmaerne nødt til at tage alvorligt, mener Advokatrådets formand, Martin Lavesen.

"Vi skal kunne holde på de dygtigste unge, for risikoen er selvfølgelig, at vi mister dem. Og det kan vi som en profession, der lever af at sælge viden og lever af vores medarbejdere, ikke tåle," siger Lavesen, der også står med udfordringen selv som ledende partner i DLA Piper.

De opsigtsvækkende tal i undersøgelsen taler deres tydelige sprog. Kun 3 pct. af de unge advokater ønsker at arbejde mere end 50 timer om ugen, mens godt 40 pct. ønsker en arbejdsuge på maksimalt 37 timer.

Det står i skærende kontrast til de faktiske arbejdsvilkår, der er i advokatbranchen. Hver tredje advokat, der er ansat i et advokatfirma, arbejder således mere end 50 timer om ugen, mens kun 8 pct. arbejder under 40 timer, viser Djøfs lønstatistik for 2018.

"Det er ikke en bæredygtig model på sigt, hvis svarene står til troende. Så det er noget, vi som virksomheder og som branche arbejder på ved blandt andet at finde modeller for at skabe en bedre work-life balance," siger Martin Lavesen.

Mange jagter bedre arbejdsvilkår uden for branchen

Advokatfirmaerne har igennem mange år kæmpet for at holde på medarbejderne, der i stor stil forlader branchen til fordel for stillinger i virksomheder.

Den tendens bliver også bekræftet i undersøgelsen, hvor godt 300 unge advokater med op til fem års beskikkelse har svaret på en række spørgsmål om værdier og forventninger til arbejdslivet.

Knap 70 pct. af respondenterne arbejder således i et advokatfirma i dag, mens kun godt 50 pct. ønsker en karriere i advokatbranchen på sigt. Over hver tredje drømmer om en stilling som virksomhedsjurist.

En af årsagerne er bedre arbejdsvilkår i virksomhederne, og Djøfs lønstatistik viser da også, at kun 8 pct. af advokater ansat i virksomheder arbejder mere end 50 timer om ugen.

Der er i øjeblikket, som AdvokatWatch har sat fokus på i en række artikler, stor rift om medarbejdere, og ikke mindst derfor er advokatbranchen nødt til at lytte til de unges ønsker, mener Martin Lavesen.  

"Vi skal selvfølgelig være ret opmærksomme på som branche, at vi skal kunne imødekomme både behovet for fleksibilitet hos medarbejderne, og samtidig skal vi være til rådighed for klienterne. Det er den balance, vi på en eller anden måde skal kunne favne."

En af løsningerne er ifølge Martin Lavesen, at advokatfirmaerne finder fleksible modeller, så medarbejdere, der "giver den fuld gas i en periode" også får mulighed for at sætte tempoet ned efterfølgende.

Lange arbejdsdage er kommet for at blive

Men de unge advokater må også acceptere, at lange arbejdsdage er uundgåelige, hvis man gerne vil lege med i toppen af branchen, slår Martin Lavesen fast.

"Hvis man ønsker at arbejde i nogle af de store advokatvirksomheder, hvor man også arbejder med nogle af Danmarks supertankere inden for erhvervslivet, kræver det selvfølgelig en høj performance, og det kræver også lange arbejdstider, og at man er til rådighed uden for normal arbejdstid."

Derfor frygter Martin Lavesen heller ikke, at det udbredte ønske om at arbejde mindre vil resultere i, at advokatfirmaerne må sluge en indtjeningsnedgang.

Advokatfirmaernes indtjening er jo i høj grad drevet af, at der bliver lagt timer til langt ud på aftenen, så kan branchen opretholde indtjeningsniveauet, hvis advokaterne kommer til at arbejde færre timer i fremtiden?

"Jeg tror, at indtjeningen i branchen vil være relativt upåvirket af det her, for jeg tror, man kan arbejde smartere ved for eksempel at arbejde mere fleksibelt. Det har hele covid-19-situationen også vist, at vi kan," siger han og tilføjer:

"Vi er et hverv, hvor man kan løse mange ting digitalt og derved spare arbejdstid, så det, mener jeg, er en af nøglerne til at imødekomme de unges ønsker."

Flere advokatfirmaer har allerede varslet nye, mere fleksible modeller for medarbejdernes arbejde i kølvandet på erfaringerne med hjemmearbejde under corona.

Om hjemmearbejde rent faktisk resulterer i mindre arbejdstid, er dog til debat. Således viste en undersøgelse fra Rockwool Fonden tidligere i år et fald i den daglige arbejdstid på 40 minutter under coronanedlukningen, mens Finansforbundets medlemmer omvendt arbejdede to timer mere om ugen i gennemsnit.

Advokatbranchens blakkede ry spænder ben for topchefernes medarbejderjagt

Mangel på hænder gør det svært for advokaterne at følge med ordrerne

Advokatfirmaer har smidt fløjlshandskerne: "Talenter bliver kimet ned"

Kampen om talenter og specialister slår alle rekorder i advokatbranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også