Advokatbranchens blakkede ry spænder ben for topchefernes medarbejderjagt

KAMP OM ADVOKATERNE: I en tid med stor mangel på arbejdskraft er advokatfirmaerne nødt til at tiltrække og holde på flere medarbejdere, erkender en række chefer. Branchen er præget af mangel på god ledelse, lyder det blandt andet.
Flere advokatchefer peger på, at branchen skal gøre op med stress og dårligt arbejdsmiljø, hvis man skal tiltrække og fastholde medarbejdere. | Foto: Colourbox
Flere advokatchefer peger på, at branchen skal gøre op med stress og dårligt arbejdsmiljø, hvis man skal tiltrække og fastholde medarbejdere. | Foto: Colourbox
AF STEFFEN MOSES, ANDREAS VESTERGAARD OG IBEN SCHMIDT

Arbejdsdage til langt ud på aftenen, hårde produktionskrav og dårligt psykisk arbejdsmiljø skal være fortid i advokatfirmaerne, hvis man vil de voksende problemer med mangel på arbejdskraft til livs.

Sådan lyder budskabet fra en række topchefer i branchen, der lige nu oplever et voldsomt pres på arbejdsmarkedet og en rekordstor rift om advokaterne.

"Jeg tror, advokatbranchen bliver opfattet mindre attraktiv end tidligere. Der har i en del år været en bevægelse over i inhouse-stillinger i virksomheder. På det seneste oplever vi mere end tidligere advokater, som skifter til det offentlige," forklarer Lars Lokdam, ledende partner i Njord.

Advokatfirmaerne har længe kæmpet med, at medarbejdere er søgt væk i jagten på bedre arbejdsvilkår. Således er andelen af advokater, der arbejder uden for branchen, blevet fordoblet inden for godt ti år, så omkring hver fjerde advokat i dag arbejder i for eksempel virksomheder.

Samtidig viste en undersøgelse fra Advokatsamfundet sidste år, at to ud af tre fuldmægtige går efter en karriere uden for advokatbranchen.

Problemet er imidlertid blevet markant større nu, hvor branchen er ramt af betydelig arbejdskraftmangel. Det er branchens chefer også pinligt bevidste om, viser en rundspørge, AdvokatWatch har lavet i forbindelse med en artikelserie om det voksende pres på arbejdsmarkedet.

"Advokatbranchen er skarpt sagt præget af mangel på god og ordentlig ledelse, trygge og gode arbejdsmiljøer og en gammeldags tilgang til roller og hierarkier," skriver Jesper-Max Larsen, udviklingsdirektør i NT Advokater, i rundspørgen.

Advokatchefer vil sælge branchen bedre

Undersøgelser har gentagne gange vist, at advokatbranchen er præget af dårligt psykisk arbejdsmiljø og stress, og spørger man medarbejderne, er der ingen tvivl om, at problemet er reelt.

Advokatbranchen har således "store problemer med stress og overbebyrdede medarbejdere", sagde Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat, så sent som i sidste uge.

Spørger man arbejdsgiverne, er branchen dog bedre end sit rygte, og flere peger i rundspørgen på, at problemet med at tiltrække og fastholde medarbejdere også handler om formidling.

"Advokatbranchen er kendt for lange arbejdsdage og høje krav til den enkelte. Der er dog mange myter og store overdrivelser i denne sammenhæng, så dette skal branchen blive bedre til at berette om," skriver Lasse Iversen Hansen, adm. direktør i Penta Advokater.

Nogenlunde samme melding lyder fra Jens Bødtcher-Hansen, der er ledende partner hos Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten. Han mener, at advokatfirmaerne skal "være bedre til at sælge branchen positivt".

"Vi er desværre mange steder – med urette – blevet kendt for at være mere optagede af, hvilken bil der holder i garagen, end hvad der rører sig i forhold til grundlæggende retssikkerhedsmæssige problemstillinger. Det skal vi væk fra, og vi skal være bedre til at forklare, hvorfor netop vores profession har noget helt særligt at bidrage med."

Plesners ledende partner, Niklas Korsgaard Christensen, stemmer i og mener, at "vi skal være dygtige – som virksomheder og som branche – til at forklare den væsentlige samfundsværdi, advokatbranchen understøtter og bidrager med. Det vil bidrage til generelt at tiltrække flere unge til branchen".

Efterlyser flere jurastuderende

Advokatfirmaernes mangel på arbejdskraft kommer blandt andet til udtryk ved, at antallet af jobannoncer på Jobindex er historisk højt. Men det samme gør sig gældende for opslag efter jurister, og der mangler dermed generelt juridiske hænder.

Derfor peger flere advokatfirmaer også på, at der er behov for at uddanne flere jurister.

"Der er ikke gode uddannelsespladser nok til at få tilstrækkeligt mange kvalificerede advokater, som bliver i branchen," konstaterer Lars Lokdam fra Njord.

Advokatcheferne kan glæde sig over, at jura gik fri, da Københavns Universitet for nyligt nedlagde 1600 studiepladser. Men status quo er ikke nok, mener Birgitte Brix Bendixen, HR-chef hos Kromann Reumert.

"Vi så gerne, at der blev tilført jurauddannelserne yderligere ressourcer, så der kunne uddannes flere velkvalificerede kandidater," skriver hun.

Problemet med den løsning er dog, som Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel, påpeger, at man med et øget optag på jurastudiet først vil "mærke en effekt om rigtig mange år, og der kan det være, at konjunkturerne er vendt igen".

Regeringen har forsøgt at løse det generelle problem med mangel på arbejdskraft ved, at den har indgået en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, hvor der blandt andet åbnes mere op for udenlandsk arbejdskraft.

Det vil dog næppe komme advokatfirmaerne til gode, konkluderer Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

"Det er nok ikke nogen løsning, der for alvor dur for advokatbranchen, da både sprog og national lovgivning kan være en barriere. Det kan dog måske være en mulighed for firmaer, som arbejder lidt mere internationalt," siger økonomen.

Hans bedste bud på en løsning er i stedet, at advokatfirmaerne søger bredere efter medarbejdere.

"Hvis man ikke kan få de kompetencer, man ønsker, må man tage de næstbedste, ligesom det er en vej at gå at besætte nogle af sine stillinger med personer med andre kompetencer, hvis de kan varetage den rolle," siger Anders Borup Christensen.

Læs andre artikler om manglen på arbejdskraft her:

Djøf advarer mod at overbebyrde advokater i presset arbejdsmarked

Mangel på hænder gør det svært for advokaterne at følge med ordrerne

Advokatfirmaer har smidt fløjlshandskerne: "Talenter bliver kimet ned"

Undersøgelse: Rådgivere må opgive at hyre kvalificeret arbejdskraft

Kampen om talenter og specialister slår alle rekorder i advokatbranchen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også