AdvokatWatch

Kampen om talenter og specialister slår alle rekorder i advokatbranchen

KAMP OM ADVOKATERNE: Flere nøgletal viser, at advokatfirmaerne i øjeblikket må slås om arbejdskraften som aldrig før. Der er især rift om talenter og specialister, der bliver forsøgt headhuntet på kryds og tværs af branchen.

Ledende partner i DLA Piper, Martin Lavesen, oplever som mange andre advokatchefer, at der er voksende mangel på arbejdskraft. | Foto: Gregers Tycho/ERH

Advokatmarkedet er gloende varmt, og specialister inden for blandt andet M&A, fast ejendom og andre lukrative forretningsområder er i historisk høj kurs.

Store dele af erhvervslivet skriger på arbejdskraft, og det gælder ikke mindst i advokatbranchen, hvor antallet af jobannoncer er rekordhøjt, mens nøgletal hos Danmarks Statistik viser, at problemet er stærkt stigende.

"Vi oplever generelt, at konkurrencen om de bedste kandidater er intensiveret, og at vi derfor skal gøre en større indsats for at tiltrække medarbejdere til ledige positioner," slår DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen, fast over for AdvokatWatch, der i en række artikler den kommende tid sætter fokus på problemet.

Han bekræfter dermed det billede, der tydeligt tegner sig, når man ser på flere nøgletal.

Blandt andet er antallet af jobannoncer rettet mod advokater, fuldmægtige og advokatsekretærer på portalen Jobindex i tredje kvartal knap 50 pct. højere end i samme kvartal sidste år, hvilket er det højeste niveau siden statistikkens begyndelse i 2008.

Vi mærker helt klart en øget konkurrence om talenterne, og vi ved også, at nogle af vores medarbejdere bliver kontaktet af andre firmaer.

Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel

Samtidig oplever omkring en tredjedel af advokatfirmaerne nu mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning, viser en særkørsel, Danmarks Statistik har lavet for AdvokatWatch. I begyndelsen af året havde kun 5 pct. af advokatfirmaerne problemer med mangel på arbejdskraft.

"I lighed med det øvrige erhvervsliv oplever advokatbranchen fremgang, så vi er mange, der efterspørger dygtige medarbejdere og fisker i den samme sø," forklarer Martin Lavesen.

Det er arbejdstagers marked

DLA Piper er langt fra det eneste advokatfirma, der melder om et voldsomt pres på arbejdsmarkedet, viser en rundspørge i branchen, AdvokatWatch har lavet.

"Vi oplever stor konkurrence om talenterne i markedet. Det er arbejdstagers marked lige nu," svarer Karsten Kristoffersen, ledende partner i Bruun & Hjejle, i rundspørgen.

"Vi lever af at kunne tiltrække de bedste talenter, så det er klart, at det er en udfordring, hvis vi ikke kan det. Men indtil nu har vi kunnet besætte de stillinger, som vi har slået op, med kvalificerede medarbejdere," tilføjer han.

Mange advokatfirmaer annoncerer i øjeblikket efter både fuldmægtige og specialister, og det gælder ikke mindst Plesner, der ifølge ledende partner Niklas Korsgaard Christensen har 22 stillingsopslag på firmaets hjemmeside. Og selv hos de største og mest prestigefyldte advokatfirmaer kræver det større indsats at besætte stillingerne end tidligere.

"For de mere erfarne og specialiserede profiler kan vi mærke, at rekrutteringsforløbene tager lidt længere tid, da der er mange bejlere i markedet netop nu. Både til stillinger i forretningssupporten og i de juridiske teams," lyder det fra Niklas Korsgaard Christensen.

Mange bliver forsøgt headhuntet

Ud over at slå stillinger op har advokatfirmaerne travlt med at gå på rov hos hinanden.

"Vi mærker helt klart en øget konkurrence om talenterne, og vi ved også, at nogle af vores medarbejdere bliver kontaktet af andre firmaer," oplyser Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel.

Samme oplevelse har DLA Piper-chef Martin Lavesen, der også er formand for Advokatrådet.

"Den intense konkurrence om talentet i branchen betyder også, at vores medarbejdere løbende bliver kontaktet af headhuntere eller interne recruiters og bliver tilbudt stillinger. Medarbejderne har således en større forhandlings-power end for et par år siden."

Det er ifølge Lavesen især de mere erfarne specialister, der for alvor er kamp om.

I den modsatte ende af branchen er der også ifølge flere advokatfirmaer i rundspørgen mangel på bogholdere og advokatsekretærer.   

"Det bevirker, at sagerne tager længere tid, da advokaten selv skal lave meget, hvilket også giver et dårligere overskud, da timerne kunne være brugt bedre," forklarer Maria G. Erlang Schaumann, partner og direktør i Advokatfyn.

Regler om interessekonflikt står i vejen

Problemerne med mangel på arbejdskraft er langt fra isoleret til advokatbranchen. Det er tværtimod et generelt problem blandt danske virksomheder, og derfor lavede regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter i starten af oktober en trepartsaftale, der skal øge adgangen til arbejdskraft.

Aftalen er dog især rettet mod at gøre det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, hvilket kun er en begrænset hjælp for advokatfirmaerne. Det skyldes, at juridiske specialister ofte er mere bundet op på de enkelte landes lovgivninger end for eksempel ingeniører, der trækker på mere universelle naturvidenskabelige love.

Samtidig slås advokatfirmaerne med de særlige regler, der gælder for branchen i forhold til for eksempel interessekonflikt.

De advokatetiske regler begrænser firmaernes rekrutteringsmuligheder, da en advokat har svært ved skifte mellem to firmaer, der repræsenterer forskellige parter i sager.

"Vi oplever, at det kan tage tid at rekruttere specialister med mange års erfaring, og nogle gange er det desværre ikke muligt at rekruttere på den korte bane på grund af de i denne sammenhæng ganske restriktive regler vedrørende interessekonflikt," lyder det fra Birgitte Brix Bendixen, der er HR-chef hos Kromann Reumert.

Reglerne for interessekonflikter begrænser generelt mobiliteten i branchen, konkluderede Konkurrencerådet i sin rapport om advokatmarkedet, der kom i januar.

Specialistmangel er gylden advokatmulighed – men revisionshuse står klar til kamp

Barsel til fædre kan blive et våben i advokatfirmaernes talentkamp

Hjemmearbejde bliver parameter i hård rekrutteringskamp

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier