Barsel til fædre kan blive et våben i advokatfirmaernes talentkamp

Andre i branchen vil følge trop, vurderer Djøf Advokat, efter Bruun & Hjejle har løftet barren for barsel til fædre. Barsel er et vigtigt parameter i talentkampen, lyder det fra advokatfirmaer, hvor flere overvejer men indtil videre tøver med at ændre reglerne.
Bruun & Hjejle har sparket gang i refleksionerne ude i branchen. Det åbner op for barselsdiskussionen i både mellemstore og store advokathuse. | Foto: Niels Christensen
Bruun & Hjejle har sparket gang i refleksionerne ude i branchen. Det åbner op for barselsdiskussionen i både mellemstore og store advokathuse. | Foto: Niels Christensen

Det var en usædvanlig men glædelig nyhed, der kom fra Bruun & Hjejle i denne uge. Sådan lyder det fra Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat, der torsdag kunne læse, at Bruun & Hjejle fremover vil tilbyde fædre op til 24 ugers betalt barselsorlov.

"Det er ikke normalt, at virksomheder skriver nyheder ud om deres barselsvilkår. Men at Bruun & Hjejle melder det her ud, er i min optik et udtryk for, at de har set skriften på væggen," siger formanden, der selv er på barsel, da AdvokatWatch fanger ham.

Det er langt fra kutyme i dag hverken generelt i dansk erhvervsliv eller i advokatbranchen at tilbyde seks måneders barsel til fædre. Langt de fleste firmaer tilbyder fædre ti ugers barselsorlov ud over de to uger, der er lovpligtige.

Traditionelt er det kvinder, der tager langt størstedelen af barslen. Men Bruun & Hjejles udmelding viser, at det er i orden, at mænd tager barsel, pointerer Mathias Krarup.

"Det her er at sende et signal om, at man godt er klar over, at det arbejdsliv, man ønsker i dag, er anderledes end det, den ældre partnergeneration har og har haft."

I årenes løb har undersøgelser fra Djøf Advokat vist, at flere advokater overvejer at skifte til et job uden for et traditionelt advokatkontor særligt på grund af et tungt arbejdspres, adskillige arbejdstimer og for lidt tid med familien.

"Jeg kan ikke forestille mig, at andre førende advokatfirmaer i Danmark ikke følger trop. Står man som mandlig advokat og skal se på, hvor man får en pakke, der imødekommer et fleksibelt og godt arbejdsmiljø, så har Bruun & Hjejle også med det her sat sig i førertrøjen."

"Jeg tror kun, det er et spørgsmål om, at de (andre firmaer, red.) lige skal have skrevet personalebøgerne om," siger Mathias Krarup.

"Hvis vi skal blive ved med at fastholde de yngre talenter, skal vi også give mulighed for et arbejdsliv, der imødekommer de ønsker og behov, der er hos den del af arbejdsstyrken," tilføjer han.

Et middel for at fastholde talenter

Bruun & Hjejles udmelding har nu også sat gang i overvejelserne blandt flere både store og mellemstore advokathuse, som AdvokatWatch har kontaktet.

"Det er et positivt tiltag, synes jeg. Nu skal vi andre tage bestik af situationen i forhold til, hvad der er af trends i branchen, og om (barselsreglerne, red.) skal have et genbesøg, skal vi have talt om i bestyrelsen," siger Lasse Iversen Hansen, der er adm. direktør i Penta Advokater.

Hvad kunne tale for det?

"Der er ingen tvivl om, at kønsdebatten fylder mere og mere, at man skal kunne fastholde de rigtige medarbejdere og sørge for, at vi har det rigtige arbejdsmiljø."

"Hvis man sakker bagud og står fast på nogle ting, som ikke passer til tidsånden, kan man risikere, at man står svagt i konkurrencen om at vælge nogle gode medarbejdere. Vi vil også gerne kunne tilbyde gode vilkår til medarbejderne," siger Lasse Iversen Hansen.

Dengang, Lasse Iversen Hansen, direktør i Penta Advokater, selv blev far, var det ikke kutyme, at fædre tog barselsorlov. Men han ville gerne have taget mere orlov, end han gjorde, siger han i dag. | Foto: Penta Advokater / PR
Dengang, Lasse Iversen Hansen, direktør i Penta Advokater, selv blev far, var det ikke kutyme, at fædre tog barselsorlov. Men han ville gerne have taget mere orlov, end han gjorde, siger han i dag. | Foto: Penta Advokater / PR
Hos Kromann Reumert har man "ikke nogen planer om at ændre" firmaets barselsordning for nu, men Bruun & Hjejles initiativ giver anledning til, at man vil kigge på spørgsmålet om mere betalt forælderorlov en ekstra gang, siger Birgitte Brix Bendtsen, der er chef for people og development hos Kromann Reumert.

I dag tager en stor del af fædrene i advokatfirmaet de ti ugers forælderbarsel, de kan få, siger Birgitte Brix Bendtsen, der påpeger, at nogle brancher slet ikke giver mulighed for ti ugers betalt orlov til fædrene.

"Vi synes, det er godt, at vores branche kan være med til at rykke nogle af de gamle systemer. Der er stadig mange mødre hos os, der tager både barsels- og forældreorlov, fordi deres mænd ikke har betalt orlov," siger Birgitte Brix Bendtsen.

Et slag for ligestillingen

Advokatfirmaet Mazanti-Andersen har gennem flere år tilbudt fædre 18 ugers betalt barsel, hvilket er et "højt niveau" sammenlignet med branchen, oplyser COO Thomas Jørgensen i en mail til AdvokatWatch:

"Vi er glade for, at Bruun & Hjejle med deres nye model for barsel skubber branchen i den rigtige retning. Hos Mazanti-Andersen anser vi barselsvilkår som et vigtigt parameter til bedre ligestilling mellem mænd og kvinder, og det er uden tvivl afgørende for, at vi kan fastholde og tiltrække en mangfoldig talentmasse."

Advokatfirmaet Horten har også haft mere betalt barsel til fædre op til overvejelse for at fremme ligestilling og diversitet, men har endnu ikke truffet konkrete beslutninger herom, oplyser firmaet i en mail.

Martin Lavesen, der er managing partner i DLA Piper, ser det som "positivt", at en del af advokatbranchen lancerer et sådant initiativ "som ét af mange midler hen imod en øget ligestilling", skriver han i en mail til AdvokatWatch.

"Konkret står vi ikke selv overfor at indføre en tilsvarende betalt fædreorlov, men vi er midt i en proces, hvor vi afdækker, i hvilken udstrækning vores medarbejdere oplever, de har lige muligheder i forskellige arbejds- og karriereforhold," lyder det fra Lavesen.

I sidste ende er længere barsel til mænd med til at forbedre ligestillingen mellem begge køn, mener Mathias Krarup.

"Det er en gamechanger, da det giver familier mulighed for selv at tilrettelægge deres barselsforløb uden at være begrænset af en forældet praksis med kun lang barsel til den ene," siger formanden for Djøf Advokat.

Gode medarbejdervilkår er et konkurrenceparameter, som Bruun & Hjejle nu har skruet på i forsøget på at fastholde talenter og medarbejdere, men for, at tiltaget skal virke, er det vigtigt, at rollemodellerne i firmaet viser, at det er i orden at tage barsel, påpeger Mathias Krarup.

AdvokatWatch har forsøgt at få en kommentar fra de ti største advokatfirmaer i landet samt flere mellemstore firmaer, men det er kun de omtalte advokatfirmaer i artiklen, der er vendt tilbage.

(Rettet kl 12.17: Før fremgik det fejlagtigt, at Thomas Jørgensen er partner i Mazanti-Andersen. Hans titel er rettet til COO.)

Advokatfirma indfører seks måneders betalt barsel til far

"Vi kan simpelthen ikke begrunde, hvorfor vi skulle gøre forskel på mænd og kvinder" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også