AdvokatWatch

Advokater jagter gyldne muligheder på e-sportsmarked i eksplosiv vækst

Millionhandler, verdensstjerner og skyhøje vækstrater på markedet for e-sport kaster masser af forretningsmuligheder af sig for advokater. Flere advokatfirmaer melder sig ind i kampen og går benhårdt efter at sætte kløerne i spillere, hold og sponsorer.

Jubel i Forum Horsens, da Horsens vinder finalen i E-Superligaen mod FCK. | Foto: Anita Graversen

Alene i denne uge er det danske hold Heroic, der dyster blandt verdenseliten i computerspillet Counter-Strike, blevet solgt for et stort millionbeløb, mens både danske e-sportsspillere- og trænere har fundet nye arbejdsgivere.

Der er med andre ord gang i tastaturerne på markedet for e-sport, som er i rivende udvikling. Det får advokaterne til at klikke sig ind i kampen som sultne gamer-rådgivere.

"Det har nærmest udviklet sig eksponentielt," siger Martin Dahl Pedersen, partner i Kromann Reumert, som bevægede sig ind på området for et par år siden.

"Det startede fra et nulpunkt med nogle interessetimer, og så er det blevet på linje med alle mulige andre ydelser, som vi yder," siger han.

Hos Hjulmandkaptain ser ejerpartner Karsten Madsen en helt ny markedsplads med stort potentiale for rådgiverne.

"Her har vi mulighed for at være med fra starten af og sammen med kollegerne sætte en retning. Håndbold og fodbold er jo reguleret, men her kommer der en ny sportsgren, som bliver et verdensomspændende fænomen," siger Karsten Madsen.

Der er da også flere advokater om buddet. Advokatfirmaer som Lundgrens, Dahl, Advokatgruppen og Bertel Rasmussen Advokater kaster således også snøren ud i e-sportsdammen i håb om at få virksomheder, spillere, trænere, sponsorer og forbund på krogen.

Ligesom andre sportsgrene

Det er den norske e-sportsorganisation Omaken Sports Group, der netop har sat kløerne i danske Heroics. Købsprisen oplyses ikke, men nordmændene har ifølge en pressemeddelelse skrabet 150 mio. norske kr. sammen til at finansiere hele e-sportssatsningen, skriver TV 2. Det svarer til knap 110 mio. kr.

Nyheden kom dagen efter, at den danske Counter-Strike-spiller Finn Andersen i starten af ugen meddelte, at han skifter fra Mousesports til konkurrenten Faze Clan, der ifølge Ritzau er nummer 17 på verdensranglisten.

E-sport ligner på den måde andre sportsgrene som eksempelvis fodbold, hvor der også flittigt handles spillere mellem klubberne, ligesom en stribe danske fodboldklubber over de seneste år er blevet købt af udenlandske investorer. E-sport er da efterhånden også blevet en etableret sportsgren, mener flere advokater, som AdvokatWatch har talt med.

På Sydfyn har Adam Ringsby-Brandt, advokat og indehaver af Bertel Rasmussen Advokater, hvor sportsret er blandt spidskompetencerne, hjulpet Esport Danmark siden forbundets start i 2017.

"Det er mit indtryk, at e-sport eksploderer, og mange advokater får øjnene op for det," siger Adam Ringsby-Brandt, som blandt andet har hjulpet Esport Danmark med at tilrettelægge organisationen, så det ligner et sportsforbund.

"E-sport er også et forretningsområde hos os på linje med andre sportsgrene under paraplyen sportsret. Det er i princippet de samme opgaver, vi laver for Esport Danmark, som vi laver for så mange andre forbund og idrætsorganisationer i forhold til for eksempel vedtægter og generalforsamlinger."

Der er også et kæmpe potentiale i at rådgive alle dem, som gerne vil sponsorere eller på anden måde være en del af e-sportsmarkedet

Søren Danelund Reipurth, partner hos Lundgrens

Rådgivningen i den knap så virtuelle e-sportsarena berører mange juridiske discipliner. Ud over generel selskabsret og ansættelsesret kræver det for eksempel også indsigt i immaterielle rettigheder, sportsret, udfordringer i forhold til streamingaftaler, sponsoraftaler samt M&A i forhold til investorer, forklarer Lundgrens-partner Søren Danelund Reipurth.

"Det er en branche hvor man skal kunne en masse forskelligt for at kunne rådgive – ligesom med traditionel sport," siger Søren Danelund Reipurth.

Lundgrens har blandt andet samarbejdet med RFRSH Entertainment, som indtil 2019 ejede Counter-Strike-holdet Astralis, der i slutningen af 2019 blev børsnoteret. Det gav tidligt advokatfirmaet opgaver på området, hvor e-sportsopgaver fylder stadig mere i ordrebogen – og ikke kun for selve e-sportsholdene.

"Der er potentialet i at rådgive de etablerede e-sportsvirksomheder, men der er også et kæmpe potentiale i at rådgive alle dem, som gerne vil sponsorere eller på anden måde være en del af e-sportsmarkedet," lyder det fra Søren Danelund Reipurth.

Entusiasme

I kampen om at positionere sig i rådgiverfeltet på det boomende e-sportsmarked er det ifølge Lundgrens-partneren en stor fordel, hvis advokaterne selv har en personlig interesse for e-sport.

Den holdning deler advokat Dan Dahl Rahimian fra Advokatgruppen, som for nylig bistod den danske e-sportstræner Thomas Dyrenborg i forbindelse med hans skifte til organisationen Galaxy Racer med base i de Forenede Emirater.

Advokatfirmaet har sågar oprettet afdelingen Esportsadvokaten, der – som navnet indikerer – appellerer til aktører i e-sportsuniverset, som kan være alt fra små foreninger til store stjerner.

"Det kræver, at man følger med på området og har kendskab til, hvordan miljøet er bygget op. Det handler ikke kun om den juridiske del, men også om, hvordan det hele fungerer inden for den verden, så man husker at tage alle dele med i kontrakterne og i rådgivningen," siger Dan Dahl Rahimian og fortsætter:

"Et halvt år inden for e-sport er som en halv levetid, så det går stærkt inden for e-sport, og det er derfor, at det er vigtigt, at man har kendskab til det, for ellers bliver man outdated med det samme."

Selv om advokaterne er begyndt at flokkes ved vandhullet, er det endnu ikke sådan, at de falder over hinanden for at komme til. Dan Dahl Rahimian støder efter eget udsagn mest på udenlandske agenter og advokater på e-sportssavannen.

Dahl satser på e-sport som nyt forretningsområde

Ungt advokatfirma tager Astralis på børsen: Vigtigt at få profilerede sager 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier