AdvokatWatch

Advokater ruster sig til konkursbølge trods nye hjælpepakker

Det bliver måske først i det nye år, men bølgen af coronarelaterede konkurser vil skylle i land, mener flere insolvensadvokater. Skat og moms bliver udslagsgivende, lyder det blandt andet. Hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen er oprustningen i gang.

Pernille Bigaard og Peter Wedel Ranch Krarup var kuratorer i konkursboet efter boghandlerkæden Arnold Busck, der kastede håndklædet i ringen i april. | Foto: Anthon Unger

Vi vil stadig se en bølge af konkurser som følge af coronakrisen, selv om der er nye hjælpepakker på vej for flere milliarder kroner.

Sådan lyder det fra flere insolvensadvokater.

"Jeg forventer stadig en bølge af coronarelaterede konkurser, men det er svært at spå om hvornår – måske først efter årsskiftet henad foråret," siger Peter Wedel Ranch Krarup, partner og leder af insolvensafdelingen hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, til AdvokatWatch.

"Virksomhedernes udgangspunkt er meget værre end i marts måned, og det vil sige, at reserverne er meget mere udfordret. Hjælpepakkerne kan måske forlænge levetiden for nogle virksomheder, men næppe for dem alle," forklarer advokaten.

Sent tirsdag landede en bred politisk aftale om udvidet og forlænget hjælp til erhvervs- og kulturlivet for over 8 mia. kr. Hjælpepakkerne forlænges frem til 31. januar 2021.

Pernille Bigaard, der er partner i Sundgaard Advokater, tror, at skat og moms bliver "udslagsgivende".

"Jeg tror stadig, vi får en konkursbølge efter årsskiftet, når den udskudte skat og moms skal tilbagebetales," siger hun.

Afgørende frister

En række frister for indberetning og betaling af skat og moms er tidligere blevet udskudt som en del af hjælpepakkerne til erhvervslivet, der stadig lider under diverse restriktioner for at begrænse smitten med coronavirus.

Hvis virksomhederne ikke havde pengene dengang, har de det dog heller ikke nu, lyder det fra Pernille Bigaard.

"Der er ikke ret mange virksomheder, der har haft en super god drift, så de har ikke haft mulighed for at lægge penge til side til moms og skat," siger den erfarne insolvensadvokat, der tidligere har slået sine folder hos Plesner.

Pernille Bigaard og Peter Wedel Ranch Krarup har som kuratorer ryddet op i konkursboet efter boghandlerkæden Arnold Busck, der i slutningen af april bukkede under som en af coronakrisens første og mest opsigtsvækkende ofre.

Hvis fristen ikke udskydes, vil det formentlig være dødsstødet for rigtig mange virksomheder.

Peter Wedel Ranch Krarup, partner hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen

Begge advokater har tidligere spået, at den første konkursbølge som følge af krisen ville ramme før, men den er indtil videre udeblevet ikke mindst takket være hjælpepakker fra Christiansborg.

Det kalder dog på en løsning, hvis man vil undgå, at skat og moms får korthusene til at brase sammen ude i virksomhederne, mener Bigaard, og hendes kollega er enig.

Han peger på, at de fleste virksomheder forringer deres likviditet hver eneste måned, fordi støtteordningerne ikke kompenserer virksomhederne fuldt ud.

"Den likviditet, der skal bruges til at betale den udskudte skat og moms, har mange virksomheder ikke kunnet nå at optjene til det tidspunkt. Tværtimod er det blevet endnu værre til den tid," siger Peter Wedel Ranch Krarup, som derfor godt kan forestille sig en ny fristudskydelse.

"Hvis fristen ikke udskydes, vil det formentlig være dødsstødet for rigtig mange virksomheder," lyder det fra Mazanti-partneren.

Gør sig klar

Mazanti-Andersen Korsø Jensen er begyndt at opruste for at være gearet til en eventuel kommende konkursbølge, og insolvensafdelingen tæller nu 14-16 personer mod 12-15 personer i foråret.

"Vi skal være i stand til at agere, hvis der kommer et ryk," siger Peter Wedel Ranch Krarup.

Advokatfirmaet har blandt andet ansat en bosekretær, ligesom det har investeret i konkursrobotten Bella, der automatiserer nogle af processerne i konkursbehandlingen, for at effektivisere arbejdet.

Flere advokatfirmaer har kastet snøren ud på insolvensområdet i løbet af det coronaprægede år. Det gælder eksempelvis Sirius Advokater og BKH Law, som har hentet partnere ind til at opbygge en insolvensforretning.

Otte milliarder skal hjælpe trængte virksomheder og kulturliv 

Erfaren kurator spår første konkursbølge efter sommerferien

Kurator i Arnold Busck-konkurs: "Det begynder først at accelerere nu" 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier