AdvokatWatch

Professor: Løkkes nye rådgiverjob gør ham ikke inhabil

Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel skal fremover nyde godt af Løkkes viden om danske samfundsforhold og hans verdensudsyn.

Lars Løkke Rasmussen får ikke problemer med inhabilitet i sit nye konsulentjob, mener professor | Foto: Martin Sylvest/Martin Sylvest /

Juridisk er der ingen problemer for Lars Løkke Rasmussen (V) med at være folketingsmedlem, sidde i Udenrigspolitisk Nævn og samtidig arbejde for et advokatfirma.

Det siger professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, efter at det onsdag kom frem, at den tidligere statsminister skal være juridisk rådgiver hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

"Det er der nok ikke nogen som helst juridiske problemer i. Der er ikke nogen inhabilitetsregler for folketingsmedlemmer," siger Bønsing.

"Så sådan helt principielt kan man sige, kan de aldrig komme i en juridisk interessekonflikt," siger han.

Løkke, som selv er uddannet jurist, tiltræder sin nye stilling 15. april.

Han forlod under stor dramatisk formandsposten i Venstre i august sidste år efter en tumultarisk måned i partiet med intern uro. På samme tid forlod partifællen Kristian Jensen også sin post som næstformand.

Siden dengang har der været stille omkring Løkke, der i ti år var Venstres formand og over to omgange var statsminister.

Han har ingen ordførerposter i Folketinget, men sidder i Udenrigspolitisk Nævn. I det forum udveksles der fortrolige informationer.

Løkke ser ingen problemer

Hos Gorrissen Federspiel skal Løkke ifølge firmaet bidrage med en viden om "danske samfundsforhold og et udsyn i verden, der er med til at styrke os som advokatfirma".

Men det er der ifølge Sten Bønsing altså ingen interessekonflikter i.

Han henviser til, at andre lande har karensperioder for ministre, men at det ikke gør sig gældende i Danmark.

Til Børsen understreger Løkke, at han ingen problemer ser i forhold til sit nye job og det at sidde i Udenrigspolitisk Nævn.

"Der er jo et regelsæt både omkring Udenrigspolitisk Nævn og fortrolighed. Jeg har været statsminister i en årrække og har håndteret fortrolige informationer, også i regeringens sikkerhedsudvalg."

"Det er jo helt rutine for mig," siger Løkke.

Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund, ser dog anderledes på sagen.

"Jeg synes, der er en meget stor og meget tydelig interessekonflikt her," siger hun.

Rosa Lund stoler sådan set på, at Løkke ikke deler fortrolige informationer fra Udenrigspolitisk Nævn.

Men hun mener på den anden side ikke, at Løkke kan fjerne selv samme informationer helt fra sin hjerne, når han på samme tid skal rådgive klienter inden for samme område.

Enhedslisten mener, at sagen giver anledning til at se på, om habilitetsreglerne for folketingspolitikere skal ændres.

/ritzau/

Gorrissen hyrer Lars Løkke som rådgiver 

Kromann Reumerts nye formand: Vi skal rådgive om andet end jura  

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Ugen bød på historier om kammeradvokatordningen, iværksættere og historisk stor svindelsag. Den sluttede af med et indblik i det opgør om udbyttesagen, der venter i Højesteret i næste uge.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier