Presset vokser på advokaternes marked: "Det kan få betydning for os alle"

Danske advokater skal i stigende grad slås om markedsandele med nye aktører, og det bliver en af branchens største udfordringer i 2023, spår flere af de store advokatfirmaers formænd.
Revisionshuset EY arbejder på at splitte forretningen op, hvilket potentielt kan give nye muligheder på blandt andet markedet for juridisk rådgivning. | Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix
Revisionshuset EY arbejder på at splitte forretningen op, hvilket potentielt kan give nye muligheder på blandt andet markedet for juridisk rådgivning. | Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix

De tektoniske plader i revisionsbranchen forskubber sig i disse år, og det vil give markante efterskælv på markedet for juridisk rådgivning.

Sådan lyder det fra flere advokatfirmaers formænd i artikelserien Formændenes Forudsigelser, hvor AdvokatWatch blandt andet har spurgt ind til formændenes bud på advokatbranchens største udfordringer det kommende år.

”Advokatbranchen vil fortsat blive udfordret i stigende omfang af aktører, som ønsker at drive rådgivningsvirksomhed på lige fod med branchens aktører,” spår formand for Horten, Mikkel Primdal Kæregaard.

”Dette vil indebære et pres på branchen generelt og i den forbindelse, tror jeg også, at vores forretningsmodel vil blive udfordret.”

Revionsmarkedet har længe været under opbrud, men særligt den forventede opsplitning af EY kan blive en epokegørende begivenhed for balancen på markedet for juridisk rådgivning, hvor advokatfirmaer og revisionshuse i stigende grad kæmper om de samme kunder.

”Vi ser opbruddet i revisionsbranchen, hvor revision og rådgivning formentligt skilles af, som en potentiel gamechanger også (men ikke kun) på det danske advokatmarked,” lyder det fra Moalem Weitemeyers formand, Dan Moalem.

Revisionshuse i offensiven

De store revisionshuse som EY, PWC, Deloitte, KPMG og Beierholm bevæger sig i stigende grad ind på advokaternes territorium, da der kort og godt er flere penge i rådgivning end i traditionelt revisionsarbejde. 

KPMG er i 2020 knopskudt med et advokatfirma på det danske marked, mens Beierholm tidligere i år gik de noget større konkurrenter i bedene ved at oprette en decideret afdeling for juridisk rådgivning.

Den mest markante begivenhed på revisionsmarkedet i årevis vil dog uden sammenligning være, hvis EY gennemfører en opsplitning af revision og rådgivning.

EY-partnere over hele verden skal i starten af 2023 stemme om planerne, der vil skabe en rådgivningsforretning, som er fri af de regulatoriske bånd, der binder revisionshuse i dag. Dermed kan dynamikken på markedet ændrer sig.

Et nyt landskab kan både rumme muligheder og udfordringer for danske advokatfirmaer, mener Dan Moalem.

”Uanset hvad kan det få en betydning for os alle, også selvom det ikke sker lige med det samme. Det er ikke en udvikling, som vi er nervøse for. Det er en udvikling, vi følger tæt, og som, vi forretningsmæssigt synes, er spændende.”

Øget konkurrence på dansk marked

Det danske marked for juridisk rådgivning, som historisk har været advokaternes territorium, er så lukrativt, at det ikke kun er revisionshuse, der har indledt en jagt på advokaternes klienter. Det samme gælder andre, nye typer rådgivningsfirmaer som Resolva og Basico, der ”udlejer” jurister til virksomheder.

Interessen kommer også fra udlandet, hvor Norges største advokatfirma Schjødt netop har indledt en offensiv på det danske marked.

”Revisionshusene har i 2022 skærpet deres indtog på jurarådgivning, og de internationale advokathuse og -kæder retter nu tydeligvis igen fokus på Danmark,” konstaterer formand for Lundgrens, Tobias Vieth.

Han mener, at den danske advokatbranches modsvar bør være en øget liberalisering, da det ifølge Tobias Vieth vil skubbe på udviklingen af de danske advokatfirmaers forretningsmodeller.

”Hvis vi skal være relevante som branche både over for medarbejdere og kunder – måske især internationale kunder med et one-stop shop ønske – så skal vi til at kridte skoene og komme afsted.”

Konkurrencerådet har peget på en række liberaliseringsmuligheder, der for eksempel gælder ejerskabet af advokatfirmaer, som i dag stort set er forbeholdt advokater med danske bestallinger. Og står det til Tobias Vieth, skal advokatbranchen finde Konkurrencerådets rapport frem fra gemmerne i 2023.

Usikker økonomi i 2023

Artikelserien Formændenes Forudsigelser er blevet bragt på AdvokatWatch over de seneste uger.

I serien peger flere formænd også på den usikre økonomiske situation som den største udfordring i 2023. 

”Økonomien er vendt, hvilket medfører et andet marked og ændrede behov for juridisk rådgivning,” fortæller formand for Gorrissen Federspiel, Niels Bang.

Advokatbranchen går følge formand for Plesner, Thomas Holst Laursen, mod ”lidt mere usikre tider”.

”En af udfordringerne bliver at lande rigtigt efter flere års massiv travlhed. At komme tilbage til en form for normalitet og sikre, at alle trives med forandringerne, som er drevet af marked og verdens gang.”

Læs alle formændenes svar i artikelserien herunder:

Bruun & Hjejle-formand: ”Vi ser ikke grund til stor pessimisme”

Kromann Reumert-formand: Kampen om talent ”stiller store krav til os”

Bech-Bruun-formand: Nye barselsvilkår i advokatbranchen er ”væsentligt skridt”

Horten-formand: ”Vores forretningsmodel vil blive udfordret”

Gorrissen-formand: ”2023 bliver et udfordrende, men spændende år”

Moalem Weitemeyer-formand: Revisionsopbrud er ”potentiel gamechanger”

Mazanti-Andersen-formand: Ny regering bør ”tage alvorligt ved lære af 2022”

Lundgrens-chef ser øget konkurrence: ”Vi skal kridte skoene og komme afsted”

DLA Piper-formand: ”Nye generationer kommer med andre livsværdier”

Plesner-formand efter rekordår: ”Det bliver mere udfordrende i 2023”

Njord-formand: ”Vi kan favne nedgangen i konjunkturerne”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter