Retsordførere vil have Schlütersag til at indgå i nyt lovforslag

Retsordførere vil have nyt lovforslag til at omfatte advokaters sideaktiviteter i lyset af Schlütersagen. 
Johan Schlüter | Foto: Ritzau Scanpix/Simon Læssøe
Johan Schlüter | Foto: Ritzau Scanpix/Simon Læssøe

Schlütersagen bør inddrages i det kommende lovforslag om skærpet tilsyn med advokater.

Det mener Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, ifølge Berlingske.

Retsordførere fra regeringspartierne, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mødes onsdag morgen med landets justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), hvor S og DF ønsker at diskutere lovforslaget, som er blevet fremlagt på baggrund af en række enkeltsager om forsvarsadvokater, der blandt andet har uddelt reklametøj til indsatte.

Men ministeren bør ifølge retsordførere fra S og DF også forholde sig til Schlütersagen, hvor tre advokater fik fængselsstraf - to har anket - på grund af svindel med mere end 100 millioner kroner gennem et firma oprettet under Johan Schlüter Advokatfirma.

"Jeg vil bede justitsministeren adressere det her problem, når vi førstebehandler lovforslaget i Folketinget. Jeg vil bede ham se på, hvad det er for opgaver, advokater må udføre, og overveje, om det eksisterende lovforslag kan udvides med et ændringsforslag, eller om der skal laves supplerende lovgivning," siger Trine Bramsen til Berlingske.

Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti, bakker Trine Bramsen op. Han siger til Berlingske, at retsudvalget i udvalgsbehandlingen vil se på, om der er anledning til at "stramme skruen yderligere i lyset af Schlütersagen."

Uoverskuelig tilsynsførelse

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener til gengæld, at det er for uoverskueligt for Advokatrådet at føre tilsyn med advokaternes sideforretninger. Han mener i stedet, at man kan overveje at gøre advokater forpligtet til at informere klienter om, at der ikke er samme sikkerhed i et firma, der godt nok er ejet af advokater, men ikke er registreret som advokatfirma.  

Advokatrådet skrev på sin hjemmeside i september, at rådet har lært af Schlütersagen, og at sagen vil få indflydelse på igangværende arbejde med revision af advokatreglerne. Rådets formand, Peter Fogh, har dog afvist, at der er brug for en undersøgelse af sagen. Det er, mener Fogh, politiets opgave. 

Schlütersagen omhandlede overfakturering af tv- og filmproducenter for mere end 100 millioner kroner. Et nummer, som gav betinget fængselsdom til Johan Schlüter og Lars Halgreen, mens Susanne Fryland blev idømt ubetinget fængsel. Både Halgreen og Fryland har anket byrettens dom. 

Lovforslaget fremsættes i Folketinget 25. oktober.

Advokatrådet: Politiet bedst klædt på til at undersøge Johan Schlüter-sagen

Advokatrådet vil undersøge branchens omdømme: Vi kommer aldrig til at kæmpe med jordemødre om førstepladsen i troværdighedsmålinger

Advokatrådsformand til modangreb efter kritik af passivitet og faldende troværdighed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også