Massivt retsligt efterslæb venter: Selskaber kan droppe domstole og spare millioner

Der venter et omfattende oprydningsarbejde for advokater og domstole, når coronakrisen har lagt sig. For at effektivisere processen og spare millioner kan mediation være et vigtigt værktøj, lyder det fra både Dansk Industri og Mediationsinstituttet.
Coronakrisen skaber ifølge Mediationsinstituttet og Dansk Industri et større behov for at bryde med de traditionelle måder at løse konflikter på og i stedet bruge mediation til tvister. | Foto: Frederiksen Ole/Ritzau Scanpix
Coronakrisen skaber ifølge Mediationsinstituttet og Dansk Industri et større behov for at bryde med de traditionelle måder at løse konflikter på og i stedet bruge mediation til tvister. | Foto: Frederiksen Ole/Ritzau Scanpix

I en krisetid, hvor retssalene er lukket ned, retsopgør sat på pause, og hvor stort set alle er havnet i en svær situation, venter der forude et kæmpe oprydningsarbejde for især virksomheder og advokater.

Det skaber ifølge Mediationsinstituttet og Dansk Industri et større behov for at bryde med de traditionelle måder at løse konflikter på og i stedet bruge mediation til tvister.

"Når coronakrisen har forladt os, står vi med et pontentielt juridisk opgør, og retssagerne står i kø, efter at retssalene har været lukket ned," siger Kim Haggren, der er underdirektør i Dansk Industri, til AdvokatWatch.

"Her kan mediation være en løsning for hurtigere at komme igennem oprydningsarbejdet. For mange giver det nok ikke mening nu at gå igennem lange retsforløb," tilføjer han.

Med mediation kan man undgå at pålægge retssystemet flere opgaver, og samtidig kan man opnå relativt hurtigere og billigere løsninger på konflikter, lyder opfordringen.

Brud med traditioner

Ifølge Mediationsinstituttet koster mediation i gennemsnit cirka 50.000 kr. og varer to til tre måneder i modstæning til eksempelvis en retssag, der i gennemsnit koster 105.000 kr. og kan vare cirka 16 måneder. Endnu dyrere og længere tid skal man regne med for voldgiftssager. 

Den begrænsede brug af mediation i Danmark skyldes både ifølge Mediationsinstituttet og Dansk Industri, at både virksomheder og advokater i højere grad tyr til den traditionelle tankegang i forhold til at håndtere konflikter, og dermed ender sagerne i retssalene.

For at få brudt traditionen og udbredt brugen af mediation er det ifølge Kim Haggren de gode eksempler, der skal lægges frem. 

"Det handler om, at virksomheder skal dele ud af sine gode erfaringer. Hvis man har været igennem et mediationsforløb, er det vigtigt at sprede buskabet og resultaterne af det," siger han.

 

 

Ingen grund til at vente

Ifølge Mediationsinstituttet bruger danske virksomheder mere end 18,3 mia. kroner årligt på tvister, og på grund af den nuværende krise er der ikke udsigt til, at tallet bliver mindre. Derfor er der ifølge Mediationsinstituttet mere end nogensinde brug for løsninger, der går uden om retten.

I den forbindelse har Mediationsinstituttet åbnet op for online mediation, der skal tilbyde virtuel hjælp til den vanskelige dialog ved konflikter. Mediationsinstituttet stiller gratis deres administration til rådighed, hvilket normalvis vil være en del af prisen for et mediationsforløb.

"Der er ingen grund til at vente på genåbningen af Danmark for at finde løsninger i fællesskab. Retter og voldgiftsretter er lukket, og vi må forvente forsinkelser på den store klinge når de genåbner. Lægges det sammen med et forventeligt forøget pres på retterne pga. den verdensomspændende krise, er der allerede nu behov for at tænke anderledes og fremfor alt fremadrettet," siger adm. direktør i Mediationsinstituttet, Thomas Samsø Bloch.

Bestemmer over afgørelsen

Der er ifølge Thomas Samsø Bloch kun fordele ved at benytte sig af mediation. En af dem er blandt andet muligheden for at være med til at træffe beslutninger og afgørelser. 

"Som virksomhed har man gennem mediation mulighed for at være med til at træffe den endelige beslutning i forhold til, hvad man vil være med til. Det er i modsætning til en retssag, hvor det i sidste ende er en dommer, der træffer en afgørelse. Det er den største drivkraft ved mediation. Man bevarer kontrollen," siger han.

Også hos Dansk Industri peger man på, at mediation ikke har begrænsninger på samme måde som juraen, og at det i højere grad giver mulighed for mere kreative løsninger.

Dansk Industri opfordrer medlemmer til mediation frem for retssag

Advokatnævnet sparer tid og ressourcer med mediation

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også