AdvokatWatch

Advokatfirmaer ramt af coronavirus: Vi kan i den grad mærke det

Konsekvenserne af coronavirussen kan nu mærkes i advokatbranchen, hvor Bech-Bruun oplever, at flere især globale klienter træder på bremsen. Samtidig har advokaterne fået travlt med at rådgive om de juridiske spørgsmål, virussen afføder, fortæller Gorrissen og DLA Piper.

Ledende partner i Bech-Bruun, Simon Evers Hjelmborg, oplever tomme mødelokaler som følge af coronavirussen. | Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Den voksende trussel fra coronavirussen kan nu også mærkes hos advokatfirmaerne, hvor især det internationale marked er blevet ramt.

Coronavirussen er nu blevet konstateret i over 70 lande, og spredningen sætter en stopper for blandt andet forretningsrejser og møder med globale klienter.

"Vi har mange projekter i hele verden, som er sat i stå," fortæller ledende partner i Bech-Bruun, Simon Evers Hjelmborg, til AdvokatWatch.

Det er især advokatfirmaets afdeling for grøn energi, der indtil videre er blevet ramt.

"Afdelingen skulle have været i det store udland den sidste måneds tid for at forhandle kontrakter. Men de er mere eller mindre groundet her, så det kan vi i den grad mærke," siger Simon Evers Hjelmborg.

Derudover er flere store arrangementer blevet aflyst eller flyttet. Blandt andet skulle Bech-Bruun ligesom en lang række andre advokatfirmaer i denne måned have været til årets store ejendomsmesse Mipim i Cannes.

Det kan godt gå hen og blive et hårdt efterår for nogle – om vi så kan indhente det hele, det ved jeg ikke endnu.

Simon Evers Hjelmborg, ledende partner i Bech-Bruun

Det er dog planen, at messen skal afholdes i juni i stedet, og sådan er det generelt, fortæller Simon Evers Hjelmborg. Det meste bliver udskudt og ikke decideret aflyst, og derfor håber han, at Bech-Bruun kan indhente det tabte senere.  

"Det påvirker forretningen lige nu, fordi der er en del projekter, der er sat i stå af den her grund. Men om det kommer til at påvirke forretningen, når året er gået, er lidt svært at sige, for der bliver nok sat skub på nogle af projekterne senere, og det bliver nok et mere ujævnt arbejdsår for nogle," siger han.

"Det kan godt gå hen og blive et hårdt efterår for nogle – om vi så kan indhente det hele, det ved jeg ikke endnu," tilføjer han.

Største trussel siden finanskrisen

Coronavirussen har allerede ramt verdensøkonomien hårdt med stærkt faldende aktiemarkeder, og den globale vækst bliver den laveste siden finanskrisen, vurderer Organisationen for Economic Co-operation and Development, OECD.

OECD har således sænket sin vækstprognose fra 2,9 pct. til 2,4 pct. som en direkte konsekvens af corona. Hvis virussen spreder sig uhæmmet i vesten, daler OECD's vækstskøn til 1,5 pct. i år.

"Coronavirus er den største trussel mod den globale økonomi siden finanskrisen," skrev OECD i forbindelse med vækstprognosen tidligere på ugen.

Indtil videre er det dog primært energiafdelingen hos Bech-Bruun, der er blevet ramt, mens for eksempel M&A-afdelingen kører ufortrødent videre igennem virusvirakken.

Også Gorrissen Federspiel og DLA Piper melder om begrænsede konsekvenser af virussen indtil videre.

"Vi har både blandt vores medarbejdere og kunder set en ændret adfærd i forhold til rejseaktiviteter og deltagelse i arrangementer og konferencer. Så indtil videre er påvirkningen primært på udadvendte og salgsrettede aktiviteter," siger DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen.

Ledende partner i Gorrissen Federspiel, Martin André Dittmer, stemmer i og melder om "væsentligt flere videokonferencer".

Klienter søger coronasvar hos advokater

Men ellers kører forretningen nogenlunde som normalt, lyder det. Og faktisk giver virussen også mere arbejde til advokaterne, fortæller Martin André Dittmer.

"Det afføder en stribe forskellige juridiske spørgsmål, og vi har blandt andet udgivet en artikel, der tager stilling til, hvorvidt corona kan udgøre en force majeure-situation, og vi får løbende en masse spørgsmål i den sammenhæng," siger han.

Er det ud fra en helt kynisk betragtning en god forretning for jer?

"Det ville være alt for tidligt at sige noget om."

I DLA Piper melder Martin Lavesen også om travlhed blandt klienter, der for eksempel har medarbejdere, som ryger i karantæne.

Internt i advokathusene fylder coronavirussen også en del. Advokater på DLA Piper-kontorer i Kina og i Milano arbejder for tiden hjemmefra, men ingen medarbejdere har været ramt af virussen.

Advokatfirmaerne følger generelt Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til blandt andet rejser til udlandet, fortæller de.

Coronavirus udskyder stor ejendomsmesse

Coronavirus kan føre til mere arbejde for advokater

Coronavirus får advokatfirmaer til at aflyse møder og ændre rejseplaner

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valg, tre advokater genopstiller til Folketinget, og en advokat blev tilkendt 400.000 kr. i en strid om fyring. Sidst, men ikke mindst, fortalte PWC-chef om sats på juridisk rådgivning.

EU om ventetider ved domstolene: Det går ikke

I sin tredje årlige rapport om retssikkerhed udtrykker EU-Kommissionen bekymring for domstolene i Danmark. ”Det er tid til at handle,” mener formanden for Advokatrådets internationale udvalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier