AdvokatWatch

Partnerlønnen vokser markant i Norge: Det giver bagslag hos kunderne

De bedst betalte norske advokater har på mindre end fem år haft lønstigninger på 50 pct. Udviklingen bliver i højere grad mødt med modstand fra erhvervslivet, lyder det.

Foto: Thomas Borberg

Fra 2014 til 2018 har de 100 bedst betalte partnere i Norge i snit haft en indkomstvækst på 50 pct. Det skriver Dagens Næringsliv, der har gennemgået udviklingen i indkomst og formue for 320 partnere i 12 advokatfirmaer.

Udviklingen sender de bedst betalte partnere op på en timepris, der hedder 5500-6000 norske kr. plus moms. I 2016 var den højeste timepris for hele den norske partnerstand 5200 norske kr. i timen.

De høje satser er med til at gøre køberne mere omkostningsbevidste, siger Joakim Marstrander, leder af EY Law i Norge, til DN. Han vurderer dog, at de bedste partnere stadig kan slippe af sted med at tage over 6000 norske kr. i timen. Det er derimod juniorernes lønninger, som er under pres.

"Der er ingen tvivl om, at timepriser på mere end 5000 kr. i timen giver meget store overskud til advokatfirmaerne. Alle markeder, hvor der opstår for store overskud, kan blive angrebet. Den første bølge har været, at erhvervslivet har opbygget store interne juridiske afdelinger for at reducere omkostningerne," siger han til DN.

Hvis man tager hensyn til inflationen, er partnernes indkomstvækst på 40 pct. i perioden, viser DN's optælling. De 100 bedst betalte partnere tjente i gennemsnit 15,1 mio. norske kr. sidste år, og blot 10 af de partnere var kvinder.

En international rapport fra sidste år viser, at chefjuristernes største hovedpine netop er udgifterne til ekstern advokatbistand.

For nylig skrev den juridiske chef i Handelsbanken i Norge, Helge Lundestad, i et indlæg i Dagens Næringsliv, at timesatsmodellen ofte er en af grundene til de mange timer, advokater arbejder.

Han mener, man bør udfordre modellen:

"Det er ofte, når advokaten kommer med ideer og forslag, som vi ikke havde formået at komme frem til selv, at vores betalingsvilje øges. Det kan være, når advokaten hjælper os med at skabe bedre kundeoplevelser ved at forenkle en juridisk proces eller kommer med nye løsninger på vanskelige juridiske spørgsmål," skrev Helge Lundestad.

Juridisk direktør vil have opgør med advokaternes timesatsmodel 

Norsk advokatfirma: Det danske marked er en udfordring

Så meget tjener norske advokater  

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier